fbpx

Исус не е роден на 25 декември. Римски император избира днешната дата с политическа цел

Новини
реклама

Пиксабей

В народните вярвания по света е пълно с примери за общоприети самозаблуди, които с вековете са приети като норма и традиция, макар да не са свързани с историческа истина.

Макар да честваме Рождество Христово на 25 декември е повече от сигурно, че тази дата съвсем не е точна.

Историческата истина е, че датата е избрана от римски император с политическа цел да приобщи езическия народ към новата вяра, който е отбелязвал стар езически празник на същата дата.

Библията не посочва конкретна дата, на която се родил Исус Христос, както личи от следните източници:

„Действителната дата, на която се родил Исус, не е известна.“ („Нова католическа енциклопедия“)

„Точната дата на раждане на Христос не се знае.“ („Енциклопедия на ранното християнство“)

В Библията не се казва кога бил роден Исус. В нея обаче са описани две събития около неговото раждане, от които мнозина са стигнали до заключението, че той не е роден на 25 декември, пише jw.org.

Не през зимата
Преброяването. Малко преди Исус да се роди, император Август издал указ „да се извърши преброяване на цялото население“. Тъй като хората трябвало да се запишат в „родния си град“, на някои вероятно им се наложило да пътуват около седмица или повече. (Лука 2:1–3) Тази заповед, свързана навярно със събирането на данъци и военната служба, нямало да се приеме добре от поданиците по което и да било време на годината и затова е малко вероятно Август да е искал да предизвика още по–голямо негодувание, като ги кара да изминат дълго разстояние през зимата.

Овцете. Пастирите ‘живеели на открито и стояли на нощна стража, за да пазят стадата си’. (Лука 2:8) Според книгата „Всекидневният живот по времето на Исус“ стадата оставали на открито „от седмицата преди Пасхата [края на март]“ до средата на ноември. В книгата се добавя: „Те прекарвали зимата на закрито; и само от този факт става ясно, че не е възможно традиционната дата за Коледа през зимата да е точна, тъй като в Евангелието се казва, че пастирите били на полето.“

В началото на есента
Можем да изчислим кога бил роден Исус, като знаем, че той умрял по време на Пасхата на 14 нисан през пролетта на 33 г. от н.е. (Йоан 19:14–16) Исус бил на около 30 години, когато започнал службата си, която продължила три години и половина, и оттук разбираме, че бил роден в началото на есента през 2 г. пр.н.е. (Лука 3:23)

Защо Коледа е на 25 декември?
След като няма доказателства, че Исус Христос се е родил на 25 декември, защо Коледа се празнува на тази дата? В „Британска енциклопедия“ се казва, че религиозните водачи избрали тази дата, защото „съвпадала с езическия римски празник в чест на ‘раждането на непобедимото слънце’“ по време на зимното слънцестоене. В „Американска енциклопедия“ пише, че според много учени така тези водачи „се опитали да направят християнството привлекателно за езичниците, които приели християнството“.

реклама

През IV век император Константин Велики обявява 25 декември за рождена дата на Спасителя. Това бил тънък тактически ход, с които той искал да наложи новата вяра. Въпреки, че християнството било прието за официална религия в Рим, си оставало чуждо на народа, който чествал старите си езически празници. С ясното съзнание, че не може да изкорени тези хилядолетни обичаи, Константин решил да ги слее с новата религия и така да я направи по-близка на хората, пише Хера.бг.

Точно на 25 декември според Юлианския календар се падало зимното слънцестоене или иначе казано денят спирал да намалява и започвал да нараства. Тогава народът вярвал, че се раждал новият Бог – Слънце, което бил един от най-големите езически празници. Припокриването на датите с този култ, които без това напомнял на християнската легенда за раждането на Христос от Богородица (Слънцето също било родено от непорочна небесна богиня), било успешният ход, които приобщил не само римляните към новата религия, но и всички новопокръстени народи, включително и българите. Следи от слънчевият култ са запазени и в нашия фолклор – в коледните песни, обредите на коледарите и русалиите.

С езическите корени на Коледа можем да си обясним много от обичаите, които спазваме – например този да посрещаме празника у дома. Според старинните вярвания смяната на старото слънце с новото, се смята за край на света и неговото повторно сътворение. В нощта преди Рождество небето и адът се отварят и светът е завладяван от хаоса – навън бродят караконджоли, таласъми и вампири. Затова се казва „Където и да си, дома да си”, тоест в никакъв случай не трябва да се замръква навън. Единствено коледарите, които чрез ритуални песни трябва да прогонят злите сили, бродят в коледната нощ. Този обичай също датира от езически времена, а във водача на дружината може да се разпознае шаманът – той носи подобие на жезъл, ритуална маска с рога и единствено има правото да благославя.

За да се възстанови порядъка и да не се позволи на злите сили да навредят, се извършват и други обреди, един от които е жертвоприношението – коли се прасе, което е гледано цяла година

Но според традиционните вярвания освен към ада, земята се отваря и към небето. Затова се смята, че молитвата в Коледната нощ притежава най-голяма сила и ще бъде чута. Но макар, че се отправя към Христос, тя напомня повече на магическо заклинание или това са т. нар. наричания. В този момент могат да се видят и неща, които ще се случат в бъдеще, затова се се гадае – за времето през годината, плодородието, а младите моми сънуват бъдещия си жених.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Корнелия Нинова празнува рождения си ден в истинска зимна приказка

реклама снимка: Фейсбук/Корнелия Нинова Корнелия Нинова показа във Фейсбук как празнува рождения си ден. Тя е родена на 16 януари 1969 година. Без да уточнява къде точно, лидерката на БСП избра да празнува сред красив зимен пейзаж. Дори и в гората обаче тя бе затрупана с добри пожелания от своите …

Новини
Игумения Валентина Друмева от Девическия манастир в Калофер е починала снощи

реклама снимка: Пловдивска св. митрополия Вечерта на 15 януари 2021г. на 86-годишна възраст е починала монахиня Валентина Друмева, игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“- гр. Калофер. Това събощи Пловдивска св. митрополия на сайта си в интернет. реклама Бог да я го прости! Вечна и блажена да бъде паметта й! Опелото ще се състои на …

Новини
Първата ваксинирана с новата одобрена ваксина: Независимо от всичко ще продължа да спазвам мерките

реклама кадър bTV Със спазване на мерките успях да се опазя и да не се заразя, когато съпругът ми беше болен от коронавирус. Ще продължа да ги спазвам, независимо, че ми е поставена ваксина. Това заяви по bTV старша акушерка София Йорданова, на която бе поставена първата ваксина на Moderna …