fbpx

Инвестор: Кои са фирмите с огромни задължения към хазната?

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

В чисто нова рубрика на сайта на данъчните, озаглавена „Прозрачно управление“, има справка за отписаните задължения с индивидуален размер над 50 милиона лева.

Вече са ясни имената на част от фирмите, които имат огромни задължения към хазната, но по една или друга причина те са били отписани като несъбираеми.

външна реклама

По-рано в петък служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че на годишна база между 2 и 3 млрд. лв. биват отписани като задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Според предоставената справка само в периода 2017-2020 г. сумата на несъбраните и отписани данъчни задължения е 10 млрд. лв, пише Инвестор.

По-интересно е обаче, че за периода преди 2017 г. също има отписани задължения за над 10,3 млрд. лв., които обаче не са включени в справката, защото след промени на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от началото на 2016 г. с изтичането на срока по чл. 171, ал. 2 от ДОПК публичните вземания се отписват служебно. По силата на чл. 171, ал. 2 от ДОПК, с изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, същото се погасява независимо от спирането или прекъсването на давността, освен в случаите на изрично посочените изключения по алинея 2. До края на 2015 г. институтът на погасителната давност в производствата по ДОПК се е прилагал единствено по инициатива на длъжника.

Така на практика общо към края на миналата година държавата не е успяла да събере близо 20,3 млрд. лв. дължими вземания.

В момента се прави анализ каква част от тези задължения са на фирми в несъстоятелност и ликвидация и колко са отпаднали по давност.

В чисто нова рубрика на сайта на данъчните, озаглавена „Прозрачно управление“, има справка за отписаните задължения с индивидуален размер над 50 милиона лева. Сред фирмите в този списък с най-големи отписани дългове е „Унитренд“ АД, която е дължала на хазната 509,27 млн. лв. Странното е, че компанията дори не фигурира в Търговския регистър. На второ място е „Афелия“ ЕООД със задължения от 197,13 млн. лв. Следваща в списъка е „Стомана“ АД (в несъстоятелност), която има отписани задължения за близо 94,47 млн. лв., следвана от „Нова плама“ АД с 92,71 млн. лв, „Синтия“ ЕООД с 80,07 млн. лв., „Кавалер“ АД – с 67,3 млн. лв., „Бургаски захарни заводи“ АД с 65,49 млн. лв.

В списъка с отписани дългове има и политическа формация – „Християнрадикална партия“ е имала задължения към хазната в размер на 64,61 млн. лв. В таблицата от НАП е посочена както главницата и дължимата за периода лихва, така и общата сума на задължението. Въпросната партия участва на парламентарните избори през 1991 година и печели 0,1% от гласовете. След това периодично се явява на избори в различни коалиции до 2001 г. Повечето задължения в този списък са квалифицирани като трудно събираем дълг или несъбираем дълг.

Заедно с това на сайта на НАП, в новата рубрика, е публикуван и списък на длъжниците към момента, чиито задължения към хазната надхвърлят 5 хил. лв. Общият размер на тези суми е 9,9 млрд. лв., а длъжниците са 1438, като сред тях има както малки фирми от модната индустрия, така и строителни предприятия и промишлени или енергийни компании. Служебният министър уточни по-рано днес, че в този списък става дума за задължения, които вече са просрочени, и лицата, които трябва да ги платят, са в нарушение.

Начело в списък е „Корина БГ“, която дължи на държавата 161,58 млн. лв. Дружеството е в списъка от 2016 г., а според данните в Търговския регистър представител на дружеството е Петър Николов Петров, който е и част от директорския борд. В управата са Марийка Василева Атанасова и „Фортуна Трейд” ЕООД, като последната се води и едноличен собственик на капитала на „Корина БГ”. Едноличен собственик на капитала на „Фортуна Трейд” пък е Християн Тодоров Балканджиев. Любопитно е, че името на „Корина БГ” е замесено и в дело за данъчна измама.

На второ място е „Партнер лизинг“, която дължи 72,45 млн. лв., а на трето – „Пинот Трейдинг“, със задължение в размер на 66,84 млн. лв.

„Мини открит въгледобив“, за която се знае, че е свързана с бизнесмена Христо Ковачки, е на четвърто място с текущо задължение от 51,51 млн. лв. Друга фирма, свързана с Ковачки – „Мини Бобов Дол“ пък е в списъка с отписаните дългове – 54,409 млн. лв. са зачеркнати като несъбираеми.

Любопитно е, че въглищната електроцентрала „Брикел“, която напоследък често попада в общественото внимание заради системно обгазяване на района на Гълъбово, където се намира, също е в списъка на НАП. Компанията дължи на хазната почти 43 млн. лв.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Предупреждение за високи температури днес

външна реклама Снимка pixabay Половин България е с предупреждение за адска жега. Температурите ще доближат на места до 38 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за опасност от високи температури за 12 области от Западна и Централна България. външна реклама …

Новини
Банките в България премахват срочните депозити

външна реклама Снимка вихрогон.бг Депозитите на хората се превърнаха в разход за банките. Старото правило „Бели пари за черни дни” по време на криза доведе до сериозен ръст на депозитите през пандемичната 2020 година. Само за година спестяванията на домакинствата са нараснали с 12 % – до 63,5 млрд. лв. …

Новини
Николай Малинов: Всичко, което имат, са едни голи обвинения

външна реклама Кадър видео Нова ТВ   „Щом ще играем на карти, добре. Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и …