Инвалидните пенсии ще се изплащат без прекъсване

Няма да има прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Още следващата седмица парламентът ще гласува удължаване с два месеца на ТЕЛК-решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка.

Това увери председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, съобщи БНР.

На брифинг в Народното събрание Даниела Дариткова увери, че няма да има ощетени граждани и Народното събрание ще предприеме необходимите законодателни промени до дни:

„Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарна зала и ще се даде възможност да се удължат ТЕЛК-овите решения за трайна нетрудспособност и за степен и вид на увреждане, които са изтекли по време на извънредното положение, изънредната епидемична обстановка, с два месеца“.

Промените ще бъдат прокарани през закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като ще позволят да няма прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Социалният министър Деница Сачева уточни, че става дума за около 5000 души и обърна внимание:

„Решенията са с два месеца след изтичането на епидемичната обстановка, тоест няма да се слага конкретна дата, за да може независимо от това какви решения ще е нужно да се вземат динамично, този текст да важи. Националният осигурителен институт ще има готовност веднага в момента, в който има нормативното основание и текста е публикуван в Държавен вестник, хората да могат да получат своите пенсии до края на месец юли“.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Средният осигурителен доход за юни е 1050,19 лева

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни 2020 г. е 1050,19 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г. е 1023,24 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на …

Новини
Родителите искат допълнителен отпуск при епидемия

Снимка pixabay От Асоциация „Родители“ поискаха с писмо до социалния министър допълнителен платен отпуск, изплащане на болнични при карантина в училище и ваучери за детегледачи в условията на продължаваща епидемия. Последва среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева вчера. Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“ обясни в предаването …

Новини
Политологът Димитър Ганев: Борисов е в оставка на полусъединител

  Много хора одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно. Не трябва да си представяме такова нещо. Това мнение изрази …