fbpx

Имунолог: Страничните ефекти при ваксините преминават за 1-2 дни

Новини
реклама

Снимка pixabay

Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени.

При около 3-4% от ваксинираните има странични ефекти, обясни пред БНТ имунологът д-р Цветелина Великова. Специалистът припомни, че най-важното за ваксините е да създадат имунен отговор срещу причинителя на ковид инфекцията и да помогнат на организма да създаде антитела срещу него.

„Ваксините, които ще бъдат одобрени от ЕС, са постигнали близо 95% имунен отговор. Страничните ефекти при тях обикновено преминават за 1-2 дни“, посочи д-р Великова.

Оплакванията на пациентите се изразяват най-често в обща отпадналост и главоболие, но не са толкова тежки, успокоява вирусологът.

„Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега“, категорична е д-р Великова. Тя изтъкна, че ваксината, която ще пристигне в България, е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция как ние да произведем част от най-важните антигени срещу вируса – т. нар. шипчест протеин.

реклама

„Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса без да се е срещала с него“, увери вирусологът. Според нея няма опасност от т.нар. цитокинова буря, като ще бъдем предпазени и от това опасно усложнение чрез ваксината.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дават по 500 английски лири на заразени, които спазват карантината

реклама Снимка pixabay Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, …

Новини
Какво трябва да знаем при извозването на опасни товари?

реклама Почти навсякъде ние се намираме в близост до опасни отпадъци, понякога дори и без да подозираме. Много субстанции, вредни и токсични за природата, избухливи, запалими и други, могат да нанесат тежки материални щети, наранявания или натравяния, ако не се обезвреждат правилно. Това могат да са, например, офис техника, батерии, …

Новини
Лиляна Павлова: Очакват се до 800 милиона евро ново финансиране за малки и средни предприятия

реклама Снимка профил ФБ Това обяви вицепрезидентът на ЕИФ Лиляна Павлова в социалната мрежа. Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) се договориха да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на кризата COVID-19, като използва приходи от инициативата JEREMIE, която беше съфинансирана от …