fbpx

Икономистът Петър Ганев: Заетите в сивия сектор ще пострадат най-много

външна реклама

Антикризисните мерки на властта трябва да се прилагат незабавно, защото закъснение дори от дни ще ги обезсмисли, твърдят анализатори.

Държавните механизми за защита ще предпазят единствено наетите в светлия сегмент на икономиката, а заетите и работещите в сивия сектор ще бъдат сред най-уязвимите в тази ситуация, заяви икономистът Петър Ганев пред БНР.

Според него кризата около коронавируса ще удари много силно рисковите групи.

външна реклама

„Големият проблем е, че много хора, които разчитат на динамиката в икономиката и нямат никакви „запаси”, просто получават някакъв доход, който веднага се харчи, но ако стане проблем, винаги могат да станат таксиметрови шофьори, да отидат в строителството, тоест динамиката на пазара на труда им позволява оцеляването. В момента, когато си в пандемия и трябва да си стоиш у вас – няма как да намериш тази нова работа, ако те уволнят. Липсата на тази динамика удря огромна част от този тип работници, на които изведнъж доходът им става нула, а пък разходите си текат. Така че има някои групи, които са доста по-тежко ударени и те не са традиционния нает труд”, коментира Ганев.

Според него социалният патронаж например, който обичайно е в сянка и е пренебрегван, изведнъж се сдобива с централна роля в събитията.

„Такъв тип елементи трябва да бъдат максимално подкрепени и най-вероятно да си вземем поуки за края на извънредното положение – кои услуги работят и кои постигат по-малък успех”, посочва икономистът.

Петър Ганев коментира и темата дали са необходими мерки срещу спекулата.

Ако в целия свят е повишено търсенето на маски и дезинфектанти и ти ги внасяш отвън, където цената вече е по-висока, логично е, че нямам как да ги продаваш на цената отпреди три месеца, отбелязва той.

По думите му, „такава обща рамка, която да обхване всички, просто не работи.”

„Не сме безсилни, тъй като говорим за пазари с голямо предлагане и голяма конкуренция, когато става дума за хранителни стоки, в момента има много, много места, откъдето това може да се купи – например аз ходя в кварталните магазини, където няма опашка, други предпочитат да се наредят в голямата верига и да купят повече неща, вместо всеки ден да ходят до кварталния магазин. Има избор в това отношение и има изобилие от хранителни стоки. Случаят с маските и дезинфектантите е по-различен”, посочва той.

Според Петър Ганев кризата с разпространението на коронавируса разкрива и опити за посегателство върху демокрацията и правовия ред в държавата.

„Вижда се в говоренето, че се правят опити да се прокарват тези, че „ето, виждате ли, колко ефективно е, когато сме в извънредно положение и с една заповед на министъра може да се блокира цял град и тази ефективност, едва ли не, защо да не я предадем след това. Поне аз виждам дори в икономическия разговор по темата такива нюанси”, изтъква Ганев.

След излизането от настоящата ситуация централното планиране трябва да бъде изместено от връщане на свободата, убеден е икономистът.

„Тогава най-важно ще бъде бързо да се преструктурира икономиката, хората. Тези, които са изгубили работни места, бързо да намерят нови. Бизнеси, в които веригата за доставки е прекъсната – примерно произвеждането на компоненти за автомобилни части, но заводът в Германия или не отваря, или вече се е преориентирал в друга посока, да могат бързо и те да се преструктурират. Тази свобода ще ни е особено важна. Както бързо минахме от свобода към извънредно положение, в един момент ще трябва много бързо да минем обратния път”, посочва експертът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росен Плевнелиев: Носител на интересите на ДПС е „Има такъв народ“

външна реклама Кадър видео www.bgonair.bg „Популизмът надделява, идеологиите и ценностите отстъпват на заден план. Всичкото е една брутална битка за властта“ „Бях там първия ден. Детайлите са много важни. Три неща ме впечатлиха. Първо – напрежението, с което беше заредена залата, заявките за реваншизъм. Второто беше постигнатото огромно мнозинство за …

Новини
Манолова: Бихме подкрепили кабинет на ИТН и „Демократична България“

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Последни в списъка за консултации при президента днес влязоха от коалиция Изправи се! Мутри вън!. Нуждаем се от правителство. Това заяви президентът Румен Радев при консултациите с представители на Изправи се! Мутри вън!. Според него коалицията представлява гражданите, търсещи социална справедливост, както и тези, …

Новини
Разбиха схема за изпиране на милиони евро и щатски долари

външна реклама Снимка pixabay От окръжната прокуратура в Пловдив са категорични, че благодарение на бързата намеса на разследващите и специалистите по киберсигурност е предотвратено хакването на суми за над 40 млн. евро. ГДБОП разби схема за изпиране на милиони евро и щатски долари, съобщи БНТ. Става въпрос за изключително мощна …