fbpx

Икономистът Асен Василев: Електронно правителство, ще остави без работа 900 000 чиновници

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

Ако създадем електронно правителство и пто този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000. А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителствата ще ги освободи?
Това коментира икономистът Асен Василев в ефира на 7/8 тв в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно правителство не се създава у нас.

Тук не е въпросът за техническото изпълнение на електронното правителство. Тук говорим за един чисто политически и административен въпрос, който има абсолютно нежелание да бъде решен, посочи той.

За да се преборим с това нещо, трябва постоянно да настояваме управляващите не да залагат увеличаване на разходите за администрация, а за намаляване на тези разходи, коментира Василев.

Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета – като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс, посочи той.

Бюджетът на държавата ни за идната година е надценен в приходната му част, тъй като в него има ръст на приходите с около 10%, а разходната част е увеличена още повече в сравнение с приходната. Въпросът е къде отиват разходите. Заложено е вдигане на пенсиите с 50 лева до март – до изборите. Заложено е едно драстично увеличение на разходите за държавната администрация във всичките й форми. Т.е. хората от администрацията трябва да са много доволни, за да гласуват „правилно“. Заложено е вдигане на минималната работна заплата, което всъщност означава, че там идва вдигане на данъците. Т.е. най-бедните хора, които са на минимална заплата ще трябва да платят за заплатите на държавната администрация и това увеличение. Реално като мерки за здравните заведения, за бизнесите са заложени жълти стотинки, обясни икономистът.

реклама

Трябва да можем да разграничим здравната криза от икономическата. Това нещо го направиха успешно в Словакия. Те организираха масово тестване на хората и в рамките на два уикенда изтестваха цялото население на страната. Хората, които не искаха да се тестват, бяха принудени да си стоят вкъщи и да не излизат, под карантина. Така се установи, че 1% от населението е болно. Карантинираха засегнатите заедно със семействата им, а останалите продължиха да работят. По този начин постигнаха две неща – високата смъртност и заболеваемост не се случи и второ – здравите продължиха да работят, останаха отворени заведения и магазини. Имаха ограничения, но незначителни, като тези през лятото. И има най-вече предвидимост за бизнеса, посочи той.

Когато има видимост какво се случва със заболеваемостта и контролираш този процес, когато има предвидимост на това как ще изглежда икономическия процес, тогава бизнеса може да си направи сметката и да вземе адекватни решения. А ние караме с 200 км/ч, само че не гледаме през предното стъкло, а в огледалото за обратно виждане и така се опитваме да се ориентираме какво се случва, коментира Василев.

Зимата ще бъде тежка. Една адекватна мярка е мораториума върху кредитите, тъй като това са пари, които бизнеса може да използва за разходи, за заплати. Други неща, които могат да се направят е да се изчисти здравната система от вируса, за да започне да функционира нормално, каза още бившият министър..

Когато хората огладнеят, няма да си стоят вкъщи. Когато изборът ти се свежда до това дали да си нахраниш децата или да спазваш мерките, изборът е ясен. Това ще ни вкара в криза, която няма да е до март, а до следващата зима или до още по-тежка криза, смята икономистът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …