fbpx

Икономист: Цените ще започнат да се вдигат

Новини

Снимка вихрогон.бг

Има натрупани пари, които стоят в населението и вероятно в някакъв момент ще излязат на пазара, а цените ще започнат да се вдигат.

Рекорден ръст от 9,6% на Брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годината. Това сочат данни на Националния статистически институт. На какво се дължи този ръст и как се движат нивата на безработица у нас?

външна реклама

„Преди да кажем, че този ръст е впечатляващ, трябва да погледнем през предходната година по какъв начин са се движили нещата. Миналата година спадът на БВП е също впечатляващ. От второто тримесечие на 2020 г. имаме 4 поредни тримесечия спад на БВП. Второто тримесечие е с 8,5%, а третото и четвъртото спадат с по около 5%. През първото тримесечие на тази година също имаме спад на БВП с 0,5%. Има определена специфика на тази криза, която сега изживяваме“, заяви икономистът проф. Гарабед Минасян в ефира на „България сутрин“.

Той посочи, че активите са тук – ресторантите, хотелите, стадионите, концертните зали – всичко е тук, но те се посещават поради спецификата на Ковид-19.

„За разлика от 2008 г., когато имахме обезценяване на стойности и относително обедняване, възстановяването беше много трудно. Сега имаме спад поради ограничение на потреблението. В момента, в който се почувства облекчаване на здравословното състояние, ситуацията ще се нормализира. Колкото по-надолу спадаме, толкова и възстановяването ще бъде високо“, подчерта проф. Минасян пред Bulgaria ON AIR.

А относно това как се справят домакинствата, експертът коментира, че доходите надвишават разходите с около 13-14%.

„Бяха публикувани данни за домакинските бюджети – за приходите и за разходите. Картината е интересна. Като погледнем предходните 10 години, ще видим, че доходите на населението при домакинските бюджети превишават разходите. Имаме съществена промяна през 2020 г. – доходите продължават да растат, но разходите спират да се увеличават. Разликата между доходите и разходите расте. Това означава, че са раздадени пари, които нямат стоково покритие. Натрупват се парични запаси в населението, които не се изразходват. Това представлява някаква ликвидна бомба“, обясни проф. Минасян.

По думите на икономиста има натрупани пари, които стоят в населението и вероятно в някакъв момент ще излязат на пазара, а цените ще започнат да се вдигат.

А относно ръста на безработицата у нас, проф. Минасян каза, че това е знак, че нещата в икономиката не вървят добре.

„Възстановяването на икономиката е поради възстановяване на навиците на населението. Ние тръгнахме по ресторантите, по плажовете. За първи път от десетилетия всичко по Черноморието е заето. Всичко, което работи, работи активно“, изтъкна той.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Любимата на Джино Бианкалана му каза „да“

Снимка: Джино Бианкалана, Инстаграм Риалити героят Джино Бианкалана изпитва истинско щастие в последно време. Той пусна снимка в социалните мрежи, на което се вижда как е коленичил пред любимата си Кристиана Канева с пръстен в ръка. „По дяволите! Тя каза „да“, пише към снимката двукратният победител в „Биг брадър“. Двамата …

БГ звезди
Вдовицата на Илия Павлов в опасна близост с Антонио Бандерас

Снимка: Дарина Павлова, Инстагам Дарина Павлова публикува снимка с популярния холивудски актьор Антонио Бандерас. Вдовицата на бившия бос на „Мултигруп“ Илия Павлов е постнала кадъра, за да честити рождения ден на испанеца, който навърши 62 години. Покойният й съпруг бе роден само четири дни преди Бандерас – на 6 август …

БГ звезди
Софи Маринова притесни сина си Лоренцо на рождения му ден

кадър Инстаграм/Софи Маринова Кадри от партито за рождения ден на Лоренцо пусна в Инстаграм майка му, ромският славей Софи Маринова. Синът ѝ отпразнува 20-годишнината си в лъскав клуб в Пловдив, където певицата имаше официално участие. Съдейки по кадрите, които показват покритите плътно със салфетки подове на заведението, партито е било …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!