fbpx

Икономист: Цените ще започнат да се вдигат

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Има натрупани пари, които стоят в населението и вероятно в някакъв момент ще излязат на пазара, а цените ще започнат да се вдигат.

Рекорден ръст от 9,6% на Брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годината. Това сочат данни на Националния статистически институт. На какво се дължи този ръст и как се движат нивата на безработица у нас?

външна реклама

„Преди да кажем, че този ръст е впечатляващ, трябва да погледнем през предходната година по какъв начин са се движили нещата. Миналата година спадът на БВП е също впечатляващ. От второто тримесечие на 2020 г. имаме 4 поредни тримесечия спад на БВП. Второто тримесечие е с 8,5%, а третото и четвъртото спадат с по около 5%. През първото тримесечие на тази година също имаме спад на БВП с 0,5%. Има определена специфика на тази криза, която сега изживяваме“, заяви икономистът проф. Гарабед Минасян в ефира на „България сутрин“.

Той посочи, че активите са тук – ресторантите, хотелите, стадионите, концертните зали – всичко е тук, но те се посещават поради спецификата на Ковид-19.

„За разлика от 2008 г., когато имахме обезценяване на стойности и относително обедняване, възстановяването беше много трудно. Сега имаме спад поради ограничение на потреблението. В момента, в който се почувства облекчаване на здравословното състояние, ситуацията ще се нормализира. Колкото по-надолу спадаме, толкова и възстановяването ще бъде високо“, подчерта проф. Минасян пред Bulgaria ON AIR.

А относно това как се справят домакинствата, експертът коментира, че доходите надвишават разходите с около 13-14%.

„Бяха публикувани данни за домакинските бюджети – за приходите и за разходите. Картината е интересна. Като погледнем предходните 10 години, ще видим, че доходите на населението при домакинските бюджети превишават разходите. Имаме съществена промяна през 2020 г. – доходите продължават да растат, но разходите спират да се увеличават. Разликата между доходите и разходите расте. Това означава, че са раздадени пари, които нямат стоково покритие. Натрупват се парични запаси в населението, които не се изразходват. Това представлява някаква ликвидна бомба“, обясни проф. Минасян.

По думите на икономиста има натрупани пари, които стоят в населението и вероятно в някакъв момент ще излязат на пазара, а цените ще започнат да се вдигат.

А относно ръста на безработицата у нас, проф. Минасян каза, че това е знак, че нещата в икономиката не вървят добре.

„Възстановяването на икономиката е поради възстановяване на навиците на населението. Ние тръгнахме по ресторантите, по плажовете. За първи път от десетилетия всичко по Черноморието е заето. Всичко, което работи, работи активно“, изтъкна той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дeницa Caчeвa: Cpeднaтa пeнcия y нac щe e 510 лв. и тoвa e дeмoтивиpaщo

външна реклама Снимка профил ФБ Oтнocнo ceгaшнoтo yвeличeниe, пoлoвинaтa oт бългapcĸитe пeнcиoнepи щe пoлyчaвaт минимaлнa пeнcия в paзмep нa 370 лeвa, a cpeднитe пeнcии щe бъдaт oĸoлo 510 лeвa нa пeнcиoнep. Cpeднoтo yвeличeниe e c 64 лeвa нa чoвeĸ. Πpиeти ca и дoпълнитeлни 3 милиoнa лeвa в дъpжaвния бюджeт, c …

Новини
Кристиан Костов: Няколко пъти опитаха да ме убият с нож

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Аз се гордея, че съм българин. Любовта, която получих след „Евровизия“ е безценна. За мен е важно да се развивам и избрах този път.“ Момчето, което впечатли света с гласа си – Кристиан Костов, в откровено интервю по Нова, в което показва по-различна светлина. …

Новини
Рачков пред Лора Крумова: Чувствам се влюбен и щастлив

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Димитър Рачков за първи път говори за връзката си с по-младата си приятелка Анита пред Лора Крумова. Двамата дълго време държаха връзката си в тайна. „Чувствам се влюбен и щастлив. Какво повече?“. „Не съм правил голям рожден ден от 39-тата си годишнина. Поканих около …