Христо Иванов с нов сигнал до прокуратурата: ТЕЦ-ът на Доган изобщо не е можел да работи

Новини
реклама

Кадър фейсбук

Демократична България днес подава нов сигнал до Специализираната прокуратурата, с който настоява да се провери дали ТЕЦ Варна, който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е можел да изпълнява ангажиментите си по осигуряване на т. нар. „студен резерв“. Това обяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в изявление пред варненските медии, пише offnews.bg.

Според него предприятието изобщо не е могло да изпълнява ангажиментите си по договора с държавата, за които му се плаща.

„ТЕЦ Варна е получил лиценз за опериране на газ едва през юли тази година. От това следва, меко казано, силно съмнение, че те досега не са могли да оперират на газ. Ако те не са могли да оперират на газ, е трябвало да оперират на въглища. Това поражда съмнения спазвани ли са нормите за допустимите вредни емисии. Имаме много силни съмнения дали те изобщо са имали капацитет за доставка и обработка на съответните количества въглища. Анализът на обявяваните обществени поръчки на ТЕЦ-а показва, че тези мощности изобщо не са могли да оперират. Всичките тези данни, събрани заедно, показват едно нещо – тази железария изобщо не е могла да работи. Проблемът е, че през времето, когато тя изобщо не е могла да работи, ние сме платили за студен резерв 52 милиона лева“, подчерта лидерът на ДБ.

Според него е необходимо министърът на енергетиката Теменужка Петкова бързо да назначи проверка на текущото състояние, така че преди да са започнали планираните ремонти, да може да се фиксира реалното състояние на място.

„Нашето очакване е, че ако има сериозна проверка, ще се докаже, че абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили тези 52 милиона лева на г-н Доган“, каза още Христо Иванов.

Според него българските държавни власти са си затваряли очите, че ТЕЦ-ът не може да работи.

Освен сигнала до прокуратурата, от Демократична България настояват за незабавна оставка на министър Петкова, тъй като си е затваряла очите за това положение на нещата като най-малкото не го е проверявала.

ТЕЦ Варна не е просто възможност да се осигурят пари от студения резерв, всъщност със съдействието на държавата и от джоба на гражданите д-р Доган си е купил пристанище Варна, заяви Иванов.

Според него това е така, защото плановете за преместване на пристанището от центъра на Варна в езерото, са започнали да се реализират едва след като почетният председател на ДПС става собственик на ТЕЦ-а и прилежащото му пристанище, на което са доставяни въглищата за него преди години.

„Кейовата инфраструктура е публична държавна собственост. Ако тя се предоставя на частни лица, това трябва да стане чрез концесиониране. Няма такава концесия. Има едно споразумение между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и ТЕЦ Варна, на база на което на практика държавата харизва ползването на тази държавна инфраструктура на Доган, с което той може да има пристанище“, обясни Иванов.

Според него второто нещо, което прави държавата, е че тя отпуска 350 милиона лева за удълбочаването на Варненското езеро. така че в него да могат да влизат контейнерни кораби.

„Това, което виждаме, е, че руската дълбачка циркулира от входа на езерото директно до пристанището на Доган, обслужва неговите интереси. Всичко това внимателно сме го документирали в нашия сигнал. Става дума за поредица от действия на различни институции, които обслужват Доган. Много е интересно, че лицензът за опериране на пристанището е получен от ТЕЦ Варна на следващия ден, след като той влиза със 70 процента във фирмата, която държи собствеността на предприятието“, посочи още съпредседателят на Демократична България.

Според него държавата съдейства на Доган да изсмуче приходите на държавното Пристанище Варна.

Иванов е категоричен и че другият облагодетелстван от операцията е бившата групировка СИК, която имала интереси към терените на старото държавно пристанище в центъра на морската столица.

Много хора са щастливи. Големи подаръци прави Бойко Борисов и все за наша сметка, обобщи Христо Иванов.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов: Искаме да предадем властта, но няма на кой

реклама Кадри Фейсбук, Бойко Борисов Някъде ноември края ще пуснем и отсечката от Търговище за Варна, и сега 30 км в двете посоки към Търново. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов, който, придружаван от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, пристигна с джипа си насред строителната площадка на четвъртия участък …

Новини
FIAN: Най-мощната магнитна буря за 2020 година ни връхлита до дни

реклама Снимка pixabay Магнитната буря, която предстои да удари Земята в края на този месец, ще продължи няколко дни, съобщава порталът planetanovosti.com, цитирайки Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето fian. Бурята, за която предупреждават експертите, ще бъде най-мощната за 2020 година. Освен това тя ще продължи и най-дълго – приблизително …

Новини
Мария Игнатова призна за връзката си с Нойзи в „Папараци ново 20“: Той е голямата ми любов

реклама Снимка ФБ Снощи в ефира на БТВ бе излъчен първият епизод от шоуто „Папараци ново 20“. Продуцентите смениха водещата през този сезон, като в стола на Венета Райкова седна Мария Игнатова. Голяма доза притеснение излъчваше водещата, но гостуването на шефът й Андрей Арнаудов поразчупи обстановката. Мария Игнатова започна ударно …