fbpx

Храните враг на вирусите са хрян, чесън и босилек

Новини
реклама

Снимнка pixabay

Много растения имат благотворно действие върху организма, като го защитават от всякакви вируси и зарази. Сред най-известните са хрянът, чесънът и босилекът. Вместо да се редим в аптеките за скъпи лекарства и имуностимуланти, можем да се засилим с продукти, които имаме в кухнята, пише Флагман.

Хрян

Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, настинка, бронхит и синузит. Той действа като силно противогрипно средство, повишава защитните сили на организма при простуда и настинка, подсилва имунната система и се бори с респираторните заболявания.

Той е изключително полезен при грипни заболявания и действа като естествен антибиотик, защото убива болестотворните бактерии в организма. Ликвидира вирусите и бактериите, които се намират в устата, носа и гърлото. Доказано е още, че консумирането на хрян повишава защитните сили на организма при простуда, грип, възпалено гърло и подпомага за отварянето на дихателните пътища.

Чесън

реклама

Чесънът има способност да елиминира вредните бактерии, да чисти вирусите от кръвта и да помага при болести на вътрешните органи и дихателните пътища. Той понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. В една скилидка чесън съдържат повече от 400 полезни компонента.

Чесънът е богат на естествени антиоксиданти, които разрушават свободните радикали и подсилват имунната система. Чесънът съдържа химичното съединение алицин, което е богато на органична сяра и е ключовият компонент в борбата с вредните бактерии. Алицинът се извлича чрез смачкването и нарушаването на целостта на скилидките.

Босилек

Босилекът е естествен антибиотик, който предпазва тялото от инфекции благодарение на дезинфекциращите и бактерицидните си свойства. Той съдържа бета каротин, антиоксиданти, а също и манган, фосфор, магнезий, желязо, флавоноиди, калций. Богат е и на витамин А.

Босилекът е ефективен за облекчаването на симптомите на простуда, грип, треска. Поради антиспазматичните си свойства често се прилага срещу давеща кашлица. Наред с ефекта си за облекчаване на кашлицата, той се прилага при третиране на астма, бронхит, инфекции на синусите. Подобрява циркулацията на кръвта, повишава и оптимизира метаболитните функции на тялото.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …