fbpx

Храните поскъпнаха рекордно, ООН е загрижена за цената на захарта, зърнените храни и олиото

Новини
реклама

снимка Pixabay

Рекордно покачване на цените на храните в свет отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие. През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г. предаде Bulgaria ON AIR.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%, цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто, а цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември. През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.
Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

„Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори“, заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста Ковид пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росица Кирова: Заблудих се, че „Има такъв народ“ ще донесе някаква промяна

реклама Снимка профил ФБ Тя доскоро беше координатор на „Има такъв народ“ в региона и уточни, че това единствената партия, в която е членувала. „Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност“, така обясни пред БНР Росица Кирова, председател на Сдружение „Единни за промяна“, оглавяването на листата на ГЕРБ …

Новини
Изплащат повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

реклама Снимка вихрогон.бг Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност …

Новини
Иван Нанчев убил двамата си малолетни сина един след друг

реклама Снимка pixabay Иван Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в София, умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., който се е намирал в безпомощно състояние и му е наложено наказание доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден, понеже през месец септември 2000 г. …