fbpx

Хотелиери имат готовност да предоставят 3 хил. легла за близки на болни от COVID

Новини
1
реклама

Снимка pixabay

На днешния редовен брифинг, посветен на пандемията, здравният министър Костадин Ангелов коментира, че към настоящия момент няма планове и необходимост за настаняване на пациенти с коронавирус в хотели.

В област Благоевград заетостта на леглата е 53%, в Шумен – 65%, в София тя е 28%, като с близо 1000 ще бъдат увеличени леглата в столицата. Следващата стъпка, ако се усложни ситуацията, е превръщането на цели болници в София за лечение само на пациенти с коронавирус, каза още министърът на здравеопазването, цитиран от Инвестор.
Николова посочи, че се очаква Министерството на здравеопазването да предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с коронавируса.

Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни. „За нас не е важно кои ще са местата за настаняване, за нас е от значение да се погрижим за здравето на хората, с оглед на създалата се усложнена епидемична обстановка“, каза тя, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Вицепремиерът уточни, че практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които би контактували.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

реклама

От своя страна представителите на двете организации заявиха пълна готовност да се отзоват в помощ на държавата, така че да не блокира здравната система.

В момента, в който здравното министерство ни предостави ясни изисквания, ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си, посочват те.

Идеята хотели да се превърнат в места за настаняване на болни пациенти, както и на семейства под карантина, като разходите се поемат от държавата, беше анонсирана вчера от министъра на туризма. Целта е това да са места за настаняване с 2 и 3 звезди, „за да им се помогне”.

Проф. Борис Богов, изпълнителен директор на „Александровска“ болница, определи като имагинерно предложението за обособяване на хотели за карантиниране на пациенти с коронавирус. „Няма кой да се грижи за пациентите. Това може да се случи за пациенти, които нямат нужда от болнично лечение“, изтъква ръководителят на „Александровска“ болница.

Според Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма, това е много добро предложение. „И сега по наредбите във всеки хотел имаме карантинни стаи. Ако в хотела се появят туристи със симптоматика на коронавирус, те трябва да бъдат отделени. Сега се разширява този обхват“, коментира той.

По думите му по света хотелите се използват за медицински лица, които работят в болниците и трябва да бъдат отделени от своите семейства, а и ние имаме много хора, които имат положителен PCR тест, а нямат симптоматика.

Той уточни, че не стои въпросът за това хотелите да бъдат болници, а става дума за случаите, които не са за болнично лечение. „Имаме изградена система в хотелите. Разбира се, че се мери температурата, храната се оставя пред вратата. Имаме ред хигиенни мерки“, каза още той по Bulgaria ON AIR. И допълни, че практиката в чужбина е всеки по-тежък случай да се премества в лечебно заведение.

Според Драганов Здравната каса трябва да сключи договор с хотелите, които имат такава готовност, тя ще заплати определен брой легла на база „пълно-празно“ и тези легла ще бъдат подготвени да очакват медицински персонал или хора с лека симптоматика.

реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …