fbpx

Хотелиери имат готовност да предоставят 3 хил. легла за близки на болни от COVID

Новини
1
външна реклама

Снимка pixabay

На днешния редовен брифинг, посветен на пандемията, здравният министър Костадин Ангелов коментира, че към настоящия момент няма планове и необходимост за настаняване на пациенти с коронавирус в хотели.

В област Благоевград заетостта на леглата е 53%, в Шумен – 65%, в София тя е 28%, като с близо 1000 ще бъдат увеличени леглата в столицата. Следващата стъпка, ако се усложни ситуацията, е превръщането на цели болници в София за лечение само на пациенти с коронавирус, каза още министърът на здравеопазването, цитиран от Инвестор.
Николова посочи, че се очаква Министерството на здравеопазването да предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с коронавируса.

външна реклама

Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни. „За нас не е важно кои ще са местата за настаняване, за нас е от значение да се погрижим за здравето на хората, с оглед на създалата се усложнена епидемична обстановка“, каза тя, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Вицепремиерът уточни, че практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които би контактували.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

От своя страна представителите на двете организации заявиха пълна готовност да се отзоват в помощ на държавата, така че да не блокира здравната система.

В момента, в който здравното министерство ни предостави ясни изисквания, ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си, посочват те.

Идеята хотели да се превърнат в места за настаняване на болни пациенти, както и на семейства под карантина, като разходите се поемат от държавата, беше анонсирана вчера от министъра на туризма. Целта е това да са места за настаняване с 2 и 3 звезди, „за да им се помогне”.

Проф. Борис Богов, изпълнителен директор на „Александровска“ болница, определи като имагинерно предложението за обособяване на хотели за карантиниране на пациенти с коронавирус. „Няма кой да се грижи за пациентите. Това може да се случи за пациенти, които нямат нужда от болнично лечение“, изтъква ръководителят на „Александровска“ болница.

Според Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма, това е много добро предложение. „И сега по наредбите във всеки хотел имаме карантинни стаи. Ако в хотела се появят туристи със симптоматика на коронавирус, те трябва да бъдат отделени. Сега се разширява този обхват“, коментира той.

По думите му по света хотелите се използват за медицински лица, които работят в болниците и трябва да бъдат отделени от своите семейства, а и ние имаме много хора, които имат положителен PCR тест, а нямат симптоматика.

Той уточни, че не стои въпросът за това хотелите да бъдат болници, а става дума за случаите, които не са за болнично лечение. „Имаме изградена система в хотелите. Разбира се, че се мери температурата, храната се оставя пред вратата. Имаме ред хигиенни мерки“, каза още той по Bulgaria ON AIR. И допълни, че практиката в чужбина е всеки по-тежък случай да се премества в лечебно заведение.

Според Драганов Здравната каса трябва да сключи договор с хотелите, които имат такава готовност, тя ще заплати определен брой легла на база „пълно-празно“ и тези легла ще бъдат подготвени да очакват медицински персонал или хора с лека симптоматика.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Свободна Европа: Петър Илиев ще е номинацията за премиер на „Има такъв народ“

външна реклама Снимка: ilievlawoffice.com Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника. В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“ пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета. външна реклама Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество …

Новини
Сняг валя в над 30 града в Бразилия

външна реклама Снимка pixabay Над 30 града в Бразилия бяха покрити със сняг в сряда вечерта при преминаването на студен фронт над страната, съобщава „Евронюз„. Явлението зарадва много от жителите на градовете, а няколко души дори направиха снежен човек на един от площадите в град Бом Хесус. Очакванията на метеоролозите …

Новини
След 90 медала и 7 олимпиади Мария Гроздева сложи край на спортната кариера

външна реклама Кадър видео Нова ТВ С букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио последното състезание на шампионката, донесла безброй поводи за огромна национална гордост на България. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов припомни паметните успехи на най-титулуваната родна спортистка, спечелила рекордните пет олимпийски медала, два от …