fbpx

Хлябът по-скъп от днес

Новини

Снимка pixabay

Основната причина за поскъпването е повишението на цените на брашната и на всички компоненти за производството на хляб и закуски, както така и цената на електроенергията.

Хлебари коментират: Брашната се вдигнаха, поскъпват всички компоненти, формиращи стойността на хляба, в ценообразуването му цари анархия и хаос, толкова голямо повишение не е имало от 20 години насам, никога не сме яли по-скъп хляб.

външна реклама

От днес хлябът на някои от производителите в област Добрич поскъпна. Масовият бял хляб с тегло 650 гр. на фурната в с. Стефаново се увеличава с 5 ст. спрямо досегашната цена от около лев, а на по-луксозните видове – с 10 ст., съобщи собственикът Спиридон Спиридонов, цитиран от pronewsdobrich.bg.

 

„През няколко дни цените са различни, не можем да сварим да ги вкараме в компютъра. Такава анархия в цените аз не помня да е имало досега. Преди нещо се вдигаше и спираше, а сега в месеца има по 3-4 корекции на един и същ продукт. Обадиха ми се от мелницата, от която купувам брашно и ми казаха, че вдигат цената с 65 лева на тон. Аз реших да направя това повишение на хляба, при други производители сигурно ще е различно, цените ни не са еднакви. Зависи кой каква енергия и какви брашна използва“, коментира Спиридонов.

Според Тошко Няголов – производител на хлебни изделия от Ген.Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите, освен брашното, заслуга за по-скъпия насъщен има и цената на тока.

„Поскъпнаха основните компоненти, които формират цената на хляба. Токът се вдигна с повече от 100% спрямо началото на годината – януари месец плащахме 11,5 ст. на киловат, а сега сме вече на 23 ст. и от септември ще има ново повишение. Хлебното брашно от 710-720 лв./тон миналата седмица вече е 840-50 лв./тон“, казва Няголов.

По думите му днес вече има цени на масовия хляб на дребно от 1.50 лева за 700 грама.

„Вече има колеги, които са направили зареждания на по-скъпото брашно и не издържат да продават на досегашните цени. Хлябът не е поскъпвал от две години. Смятам, че повишението сега е около 20% средно. От 20 години не се е вдигала цената му толкова драстично, никога хлябът не е бил толкова скъп. Разбира се, при производителите е различно, всеки си прави калкулациите. Аз лично не съм вдигнал цените още, защото още не съм зареждал скъпо брашно. Но според мен в основата е повишението на тока. Всичко става много бързо, ние не можем да се осъзнаем“, посочва Няголов.

Хлебарят смята, че е възможно ако цените не се стабилизират, до края на годината да има следващо поскъпване на хляба. Не е ясно как ще върви цената на хлебната пшеница, която от днес се очаква да бъде 430-440 лв./тон.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Възползваха се безплатно от труда на Лили Иванова

снимки: Инстаграм/Лили Иванова, кадър: bTV Едно от ненадминатите качества на примата на българската поп музика Лили Иванова е, че не спира да обича и да уважава публиката си. Любовта между феновете и певицата е толкова взаимна, че може да извини дори това, че някои зрители гледат нейното първокласно шоу гратис. …

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!