fbpx

Хлябът по-скъп от днес

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Основната причина за поскъпването е повишението на цените на брашната и на всички компоненти за производството на хляб и закуски, както така и цената на електроенергията.

Хлебари коментират: Брашната се вдигнаха, поскъпват всички компоненти, формиращи стойността на хляба, в ценообразуването му цари анархия и хаос, толкова голямо повишение не е имало от 20 години насам, никога не сме яли по-скъп хляб.

външна реклама

От днес хлябът на някои от производителите в област Добрич поскъпна. Масовият бял хляб с тегло 650 гр. на фурната в с. Стефаново се увеличава с 5 ст. спрямо досегашната цена от около лев, а на по-луксозните видове – с 10 ст., съобщи собственикът Спиридон Спиридонов, цитиран от pronewsdobrich.bg.

 

„През няколко дни цените са различни, не можем да сварим да ги вкараме в компютъра. Такава анархия в цените аз не помня да е имало досега. Преди нещо се вдигаше и спираше, а сега в месеца има по 3-4 корекции на един и същ продукт. Обадиха ми се от мелницата, от която купувам брашно и ми казаха, че вдигат цената с 65 лева на тон. Аз реших да направя това повишение на хляба, при други производители сигурно ще е различно, цените ни не са еднакви. Зависи кой каква енергия и какви брашна използва“, коментира Спиридонов.

Според Тошко Няголов – производител на хлебни изделия от Ген.Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите, освен брашното, заслуга за по-скъпия насъщен има и цената на тока.

„Поскъпнаха основните компоненти, които формират цената на хляба. Токът се вдигна с повече от 100% спрямо началото на годината – януари месец плащахме 11,5 ст. на киловат, а сега сме вече на 23 ст. и от септември ще има ново повишение. Хлебното брашно от 710-720 лв./тон миналата седмица вече е 840-50 лв./тон“, казва Няголов.

По думите му днес вече има цени на масовия хляб на дребно от 1.50 лева за 700 грама.

„Вече има колеги, които са направили зареждания на по-скъпото брашно и не издържат да продават на досегашните цени. Хлябът не е поскъпвал от две години. Смятам, че повишението сега е около 20% средно. От 20 години не се е вдигала цената му толкова драстично, никога хлябът не е бил толкова скъп. Разбира се, при производителите е различно, всеки си прави калкулациите. Аз лично не съм вдигнал цените още, защото още не съм зареждал скъпо брашно. Но според мен в основата е повишението на тока. Всичко става много бързо, ние не можем да се осъзнаем“, посочва Няголов.

Хлебарят смята, че е възможно ако цените не се стабилизират, до края на годината да има следващо поскъпване на хляба. Не е ясно как ще върви цената на хлебната пшеница, която от днес се очаква да бъде 430-440 лв./тон.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дeницa Caчeвa: Cpeднaтa пeнcия y нac щe e 510 лв. и тoвa e дeмoтивиpaщo

външна реклама Снимка профил ФБ Oтнocнo ceгaшнoтo yвeличeниe, пoлoвинaтa oт бългapcĸитe пeнcиoнepи щe пoлyчaвaт минимaлнa пeнcия в paзмep нa 370 лeвa, a cpeднитe пeнcии щe бъдaт oĸoлo 510 лeвa нa пeнcиoнep. Cpeднoтo yвeличeниe e c 64 лeвa нa чoвeĸ. Πpиeти ca и дoпълнитeлни 3 милиoнa лeвa в дъpжaвния бюджeт, c …

Новини
Кристиан Костов: Няколко пъти опитаха да ме убият с нож

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Аз се гордея, че съм българин. Любовта, която получих след „Евровизия“ е безценна. За мен е важно да се развивам и избрах този път.“ Момчето, което впечатли света с гласа си – Кристиан Костов, в откровено интервю по Нова, в което показва по-различна светлина. …

Новини
Рачков пред Лора Крумова: Чувствам се влюбен и щастлив

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Димитър Рачков за първи път говори за връзката си с по-младата си приятелка Анита пред Лора Крумова. Двамата дълго време държаха връзката си в тайна. „Чувствам се влюбен и щастлив. Какво повече?“. „Не съм правил голям рожден ден от 39-тата си годишнина. Поканих около …