fbpx

Хематологът Д-р Ботев показа упражнение, което облекчава дишането при Ковид-19

Новини
5
реклама

Кадър видео Нова ТВ

Според хематологът д-р Чавдар Ботев, най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между 5-ия и 8-ия ден. „Ако се прави плазмафереза, ефективността на метода е 90%“, заяви той в сутрешния блок на Нова телевизия.

COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва автоимуна или коагулационен етап и накрая са късните последици.

По отношение на първия етап е ясно, че плазмата, която съдържа антитела е ефективна и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида вирус неутрализиращи тела.

Във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен се появиха революционни открития, а именно, че това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплимента, т.е. силен имунен отговор, каза той.

реклама

Хематологът обясни, че между осмия и десетия ден вирусът отива към белия дроб, влиза и в някои малки съдове. В този период най-често започва производството на антитела и когато те се свържат с вируса се появява цитокинна буря и започва автоимунният процес и тромбозата, посочи д-р Ботев.

И допълни: „Ако се прави плазмафереза, ефективността на метода е 90%“. Според него най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между петия и осмия ден. 16% от тежките случаи на хора, на които е прелята плазма, умират. При интубираните смъртността е 44%.

Идеята ми е да обуча хора, които да правят такава терапия и мога да направя така, че консумативите за всеки болен при еднократна терапия да бъде 30 лв, заяви хематологът. В студиото той показа и упражнение, което болните от COVID-19 могат да правят вкъщи, за да усетят облекчение при дишането.

 

реклама
loading...

В тази поза започвате принудително да кашляте. Целта е да се изхвърлят секретите от белия дроб, а може би и някой вирус.

Упражнението е гравитационно оттичане на секретите от белият дроб… Чудесно на теория, но не особено функционално.
С подобен ефект може да висите с главата надолу или на свещ…
Просто незнам какво да кажа!

Това е вярно , ефекта е същия,но не всеки човек е в състояние да ги направи.

Коректно е да се пише „система на комплЕмента“ не на „комплимента“-това е друго.

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Катастрофира един от представителите на Отровното трио

реклама Кадър Отровното трио Катастрофирал е един от представителите на Отровното трио. Колата на проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ е пострадала при катастрофа в Луковит, съобщи адв.Николай Хаджигенов в социалната мрежа. „На път за Русе спряхме на пешеходна пътека в Луковит, което явно е непознато действие в района, следствие …

Новини
Андрей Райчев: Борисов се върна в диалога на хората и може да е отново номер 1 на изборите

реклама кадър БНТ Властта издържа на много тежък натиск и в момента хората не повишават опозиционните си настроения, включително с приемането на сегашното триседмично затваряне, което на по-ранен етап нямаше как да се случи. „Борисов с инстинкта си на политическо животно прецени, че има нов етап, че това ще се …

Новини
Бабикян от „Отровното трио“: Да се делим на леви и десни е малоумие, срещу нас има престъпна група във властта

реклама кадър и видео: YouTube/ЕвроДикоФ “Срещу нас има организирана престъпна група, която е във властта. Това налага и ние да сме организирани. Насила ни принудиха да участваме във второто полувреме на срещата – изборите. Ще свършим работата докрай“, това заяви PR-специалистът Арман Бабикян в предаването “ЕвроДикоФ“ по ТВ Евроком. “Борисов …