fbpx

Хекимян пред „Дневник“: Сега имам възможност да взимам самостоятелни решения

Новини
6
външна реклама

Кадър видео БТВ

Антон Хекимян даде първо интервю, откакто е на новия пост директор на новините и актуалните предавания. Той отговори на въпросите на журналиста oт „Дневник“ Лора Филева по имейл.

Кой е най-големият проблем на медийната среда в България?

външна реклама

– Благодарение на интернет и социалните мрежи, всеки може лесно да открие информацията, която му допада или пък го кара да се чувства добре – уви, без значение дали е достоверна. Хората са бомбардирани от нарастващ брой фалшиви източници на информация, но често сами избират да вярват на такива. Мнозина трудно разграничават личното мнение от факта, приемат непроверени твърдения за истина, не правят разлика между журналисти, инфлуенсъри, лобисти и така постепенно се размива границата между истина и лъжа.

Упорито се налага схващането, че всеки с фейсбук профил е медия – публични личности, организации, дори политици споделят само своята гледна точка така, както ще се хареса на последователите им. Дори президентът Тръмп използваше основно туитър, за да отправя политическите си послания.

Естествено е в такава среда медиите като цяло да загубят доверието на хората. Не е редно да правим обобщения, но е факт, че дори тези от нас, които се придържаме към най-добрите журналистически стандарти и отчитаме най-високо доверие, сме донякъде потърпевши.
Все по-често ми се налага дори в лични разговори да опровергавам „новини“ от социалните мрежи, откровени лъжи, които, споделени от няколко човека, започват да изглеждат като истина. Ситуацията сега, преди изборите, е достатъчно показателна – нюзфийдовете на хората са залети със статии от новосъздадени новинарски сайтове, но дали всички читатели виждат интересите зад тях?

Голямото предизвикателство пред нас, журналистите, верни на дълга си да показваме достоверни и обективни новини, е да се преборим за вниманието на хората, които вярват само на информация, която потвърждава или е близка до техните лични разбирания. Когато един човек е обективно и безпристрастно информиран за това, което реално се случва у нас и по света, той ще може да прави по-добри избори за себе си. И можем да помогнем на този процес, като вършим работата си професионално и отговорно независимо от обстоятелствата.

Защото недоверието в медиите води след себе си още по-сериозни проблеми – недоверие в институциите, авторитетите, справедливостта, неоспоримите ценности, които помагат на всяко цивилизовано общество да се развива и просперира.

Какво за вас е 111-о място по свобода на медиите?

– В родината ни обичаме да се жалваме, превърнали сме го в национален спорт. Често чувам да се цитира 111-о място, но и често чувам, че сме на първо по свободия. Типична балканска двойственост.

Никога през моите 17 години в bTV не съм се чувствал на 111-о място и вярвам, че това не е мое лично усещане, а е споделено сред колегите в нюзрума. В края на миналата година главният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар каза, че „в България има гражданска медийна война“. Тази война не се провежда в рамките на бранша, където всяка медия води своята битка.

Основната битка е за доверието на публиката – на единия фронт са „медиите“, благодарение на които сме на 111-о място, а на другия сме онези, които се отнасяме към истината с отговорността, която бихме имали на първата позиция – с всяка новина, която излъчваме или публикуваме. Най-отговорно слагам Би Ти Ви сред тези медии, които допринасят за здрава медийна среда, за обективност и независима журналистика. Няма класация, която може да ме обезвери и да се откажа от отстояването на тези принципи.

Защо приехте да станете шеф на новините и актуални предавания?

– Гледам на позицията ми като на естествено продължение на кариерния ми път досега – започнах като стажант, след това се развивах като репортер и водещ. Ефирът е необясним адреналин, енергия, която трябва да знаеш как да контролираш и насочваш. За мен работата пред камерата винаги е била въпрос на старателна подготовка, понякога чисто логистична и организационна. Не съм от хората, които идват, обличат се и сядат да водят предаване – за да си добър тв журналист, трябва да виждаш и най-малките детайли не само в информацията, която ще поднесеш на зрителите, а в цялата механика и подготвителния процес преди това. Да знаеш, че можеш да реагираш адекватно във всяка ситуация в ефир, означава да познаваш целия процес до съвършенство – от работата на режисьора до хората, които се грижат за декорите в студиото. Всички години в Би Ти Ви са ми дали и този опит.

Признавам си, че бях изненадан, когато дойде предложението от г-н Мартин Швехлак, който тъкмо беше поел поста на изпълнителен директор на bTV Media Group. Но разбрах, че самият той като консултант на PPF повече от година е наблюдавал медийния пазар у нас и специално bTV и е добре запознат с всички медийни и обществени процеси в страната. Изключително добър знак за мен беше и че той има дългогодишен опит като директор на новини в Чехия. Оценявам високо доверието, което ми гласува, и се стремя да давам най-доброто от себе си, за да продължавам да отстоявам доброто име на „Би Ти Ви новините“. И днес съм 24/7 в нюзрума на Би Ти Ви и за мен е чест да продължавам да стоя рамо до рамо с най-добрия новинарски екип в България.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Изключително удоволствие за мен е вашият професионализъм, който се вижда и от незрящите! През всичките години съм очаквала с нетърпение Сутрешния блок! Браво, оцениха ви по достойнство, но и Вие намерихте достойни вам заместници в лицата на златомир Йочев и Биляна Гавазова!

Изключително удоволствие за мен е вашият професионализъм, който се вижда и от незрящите! През всичките години съм очаквала с нетърпение Сутрешния блок! Браво, оцениха ви по достойнство, но и Вие намерихте достойни вам заместници в лицата на златомир Йочев и Биляна Гавазова!

Мила простака е непобедим .Хекимена кого ще сапунисва идиот а и кой му вярва на сапуна.

Хекимян как да ти вярвам като ни набивате фалшивата американска демокрация …те си имат континент да си седат там а не да се мешат по целия свят дето не им е мястото….

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …