fbpx

Харчим най-много пари за здраве и техника през пандемията

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Коронавирусната пандемия е променила радикално потребителското поведение и финансовото положение на българите, пише в доклад за COVID-19 на международния доставчик на финансови услуги EOS, изготвен след анкета, направена през януари сред 7000 души в България, Германия, Хърватия, Румъния и Испания, пише Факти.

По време на пандемията българите са харчили пари основно за здраве (35 на сто), за техника (27 на сто) и домакински уреди (25 на сто). Мъжете над 30 години са най-активната група в закупуването на електроника.

външна реклама

Преобладаващата част от хората (89 на сто) са ограничили редица нужни или планирани разходи в хода на пандемията. Потребителите най-често са се въздържали от разходи за почивка (65 на сто) или ремонти (36 на сто), но от списъка им са отпаднали и разходи, свързани със здравето (17 на сто) или образованието (11 на сто).

Един от всеки трима анкетирани българи е взел пари назаем вследствие на кризата, като сумите са предимно до 5000 лв. Най-голямо предизвикателство се явяват текущите битови разходи, посочвани като водеща причина от 68 на сто от взелите пари назаем потребители. На второ място се нарежда необходимостта да се посрещнат разходи за здравето (33 на сто).

Всеки пети от анкетираните се опасява, че няма да може да покрива задълженията си към банкови институции (20 на сто), следвани от заеми към роднини (14 на сто) и приятели (13 на сто). Най-ниска е задлъжнялостта поради пандемията във възрастовата група 50-65 години, а най-висока при 30-39-годишните (34 на сто от които са взели пари назаем). Младите хора (18-29 години) търсят най-често финансова помощ от близки и роднини (21 на сто), а 40-49-годишните предпочитат да се обърнат към банка (23 на сто).

Сферите, от които се е спестявало най-много, са тези, за които се планират разходи след края на пандемията. Близо двама от трима българи смятат първо да отидат на почивка (60 на сто), а една трета (32 на сто) ще похарчат средства за реновации и ремонти.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ердоган иска „суров и възпиращ урок“ за Израел

външна реклама Кадър видео ютуб Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин, като е казал че международната общност трябва да преподаде „суров урок“ на Израел за начина, по който се отнася с палестинците, пише The Times of Israel, като се позовава на съобщение …

Новини
Евгений Дайнов: Има такъв народ са първи на следващите избори

външна реклама Снимка профил ФБ „Смятам, че „Има такъв народ“ ще бъде първа политическа сила след изборите. Слави Трифонов ни показа, че има достъп до качествени хора, които си тежат на мястото. Забележете, че в следващите избори сумарно депутатите на партиите от протеста ще имат достатъчен брой мандати за съставянето …

Новини
Директорът на „Св. Анна“: Простреляната е с няколко рани

външна реклама Кадър видео Bulgaria ON AIR Жената, простреляна в столичното метро, е на видим възраст около 45 години, все още няма информация за името. Жената е в много тежко, критично състояние. „С няколко огнестрелни рани е. Прострелна в главата, с вход – дясната вежда и изход – отзад, 2 …