fbpx

Хампарцумян: Банките търсят да финансират добри проекти

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

Спестяванията в банките са повече от отпуснатите кредити. Те продължават да вземат парите на хората и да ги пазят, но при срочните депозити, където лихвите са по-високи, те имат интерес да привлекат средства за по-дълго време. Това коментира финансистът Левон Хампарцумян по БНТ.

„Понеже няма голямо търсене на кредити заради потиснатата икономика, кризата, печатането на пари, защото светът в момента е силно ликвиден – няма хубави проекти и всичко се прави, за да има такива. Един от ефектите е, че няма срочни депозити, защото никой не се нуждае от толкова много пари. Съответно, централните банки, за да стимулират потреблението и икономиките в инвестициите, слагат отрицателни лихви“, обясни той.

външна реклама

Според него всяка инвестиция, която носи по-висока доходност, включва по-малък или по-голям риск.
„Има разплащателни влогове, има и инвестиционни схеми, които носят по-висока доходност, но с риск да се загуби част или цялата сума“, поясни финансистът.

 

„В момента, в който икономиката отлепи и тръгне нагоре, тези пари, които са във формата на депозити, ще бъдат използвани“, прогнозира Хампарцумян. „Пари има, но въпросът е как се използват“, коментира той.

Финансистът напомни, че икономиката в света все още се пренарежда. „Устойчивостта започва да става ключов елемент в икономическото планиране на компаниите. Устойчивост е една от ключовите думи, освен растеж“, отбеляза той.

По думите му важният въпрос е как ще се използват парите в банките.

„Това, което в момента правят Министерство на икономиката и ББР в новите си амбиции, е да раздадат пари на фирми, които нямат достатъчно обезпечения или имат перспектива за растеж и чрез финансовата инжекция през търговските банки да пораснат по-бързо, защото без нея да пораснат с 20-50% би им отнело години“, разясни Левон Хампарцумян.

Той подчерта, че банките са подготвени за взимането на лошите кредити, като са провизирали риска и разполагат с достатъчно капитал.

„Ако има затруднения, банките няма да „удушат“ клиентите си, а ще намерят начин при затруднение да се предоговорят и да си вземат парите, като покачването на сумите би било нещо нормално“, каза още финансистът.

Що се отнася до повишение на таксите на банките, той напомни, че финтех секторът донякъде балансира плащанията.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Пламен Николов към Беновска: Много харесах снимката ви с плавниците

външна реклама Кадър Нова и Беновска, ФБ Интересно предложение направи Пламен Николова на Беновска. Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. външна реклама След което я попита плува ли. Беновска му …

Новини
САЩ маха визите за Хърватия

външна реклама Снимка pixabay В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини …

Новини
Борисов: Изроди! Кръстник на всичко това е Румен Радев

външна реклама Кадър видео ФБ „Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Правят ми се за успешни за два месеца. Нула са свършили. Как децата на Янев и Манолова бяха назначени, когато бях премиер. Защо не ги остъргахме? Нашата добрина …