fbpx

Григорова от КТ „Подкрепа“: Мениджърите на частните пенсионни фондове взимат тлъсти заплати

Новини
реклама

Кадър видео БТВ

Ваня Григорова препоръча на хората, които се осигуряват, че ако се грижат за своите интереси, трябва да прехвърлят средствата си в НОИ. Самата тя е решила още през 2013 г., че при първа възможност ще се прехвърли. Едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или безработен, което довежда до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия, отбеляза Григорова. „Имахме много запитвания от нашите членове за това, че са пропуснали предходните варианти да прехвърлят вноските си в НОИ. Доскоро не можехме да отговорим, сега можем да кажем, че могат да си прехвърлят вноските до юни следващата година“, заяви експертката.

Другата причина е доходността в тези фондове. „В края на 2018 г. примерно има милиард във всички задължителни фондове. Ако през следващата 2019 г. от осигурителни вноски дойде половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда минимум при никаква доходност. Но какво се случва? 2018 г. не само нямаме ръст на тези средства, а те са с минус 680 милиона по-малко. През 2019 г. резултатът е малко по-добър, има около половин милиард повече, но 2019 г. само до средата на годината имаме почти половин милиард по-малко, отколкото са сумите и осигуровките за предходната година. Тоест няма никаква доходност. Резултатите се виждат от официалните източници като КФН“, каза Григорова.

реклама

Космически заплати вземат мениджърите в частните пенсионни фондове. Това съобщи също Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в интервюто си за бТВ, но заяви, че не може да назове суми, защото не са публични. Григорова обаче подчерта, че и тя, и синдикатът отдавна настояват да се публикуват заплатите на мениджърите на пенсионните фондове, защото тези пари са обществени и идват от нашите вноски. 9% от парите, които внасяме, се удържат за разходи на фондовете.

„За последните 2 години най-голямата доходност е 1%, а инфлацията е 3,3%“, заяви Григорова. По изчисления на финансиста Любомир Христов при 1000 лева осигурителен доход, ако внасяме само в НОИ, ще получаваме 430 лева пенсия, а ако се осигуряваме и в двата стълба – 320, каза експертът от КТ „Подкрепа“.

Според нея пенсионните фондове няма да възразят на прехвърлянето на вноските към НОИ, тъй като в момента се вижда тяхната несъстоятелност.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си Стою Чонгаров – гайдарят на Валя Балканска

реклама Снимка pixabay Почина известният гайдар Стою Чонгаров от село Бостина. Тъжната новина съобщиха от Гайдарски състав “Петко Войвода“. Той ни напусна на 89-годиша възраст. Самоукият музикант Бай Стою е един от доайените на родопската гайда. Той е част от основателите на „100 каба гайди“. Белобрадият родопчанин винаги бе с …

Новини
Ева Веселинова намекна за връщане в телевизията

реклама Снимка профил инстаграм Ева Веселинова успя да изплува от забравата, тегнеща над нея след Нова телевизия. Половин година след като остана без работа, тя по всяка вероятност ще се пробва в конкурентната bTV, пише в. „Уикенд“. Блондинката бе уволнена от „На кафе“ в края на миналия телевизионен сезон и …

Новини
Васил Божков: Бизнесът е в кома. Въздухът е отровен. Няма вода.

реклама Снимка профил ФБ С отговорите в единственото си интервю за половин година БМБ за пореден път призна участието си в унищожението на държавата. Призна, че той и съучастниците му са погазили Конституцията, унищожавайки компаниите ми, написа Божков в профила си в социалната мрежа. реклама В момента над българите се …