fbpx

Гратисен период за зеления сертификат

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

Зам.-министър Александър Златанов обясни, че до неделя при проверка от структурите на РЗИ в закритите обществени места няма да се налагат глоби при установяване на нарушения, за да могат заведенията и магазините да реорганизират работата си. Ще бъдат издавани само предписания. Глоби ще започнат да се налагат от понеделник.

Сертификатът за преболедуване  се удължава от 6 на 12 месеца и още днес заповедта ще бъде коригирана. Документът за това ще важи само у нас и няма да може да се използва като зелен сертификат в чужбина. Освен това за нуждите у нас документът за поставяне на първа доза ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза, пише БНТ.

външна реклама

Това стана ясно на пресконференция на здравните власти във връзка с актуалната ситуация и въведените в страната противоепидемични мерки.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов каза, че още в началото на тази седмица са се допитали до експертните съвети по Инфекциозни болести, Епидемиология и Клинична имунология дали могат да удължат сертификатите. Получили са две положителни становища – от съветите по Епидемиология и Инфекциозни болести. От съвета по Клинична имунология очакват официално становище до края на деня, но вече е ясно, че повечето му членове подкрепят решението.

Здравните власти ще осигурят и масово безплатно тестване за всички, които нямат зелен сертификат.

„Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за пробовземане“, каза министър Кацаров.

Така работодателите ще могат да организират безплатно тестване на служителите си, които към момента нямат зелен сертификат.

По отношение на държавната и общинската администрация се обмисля да се въведат нови изисквания към хората, които са на гише и обслужват директно граждани. Целта е там да се създадат условия за чиста среда.

По думите на началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Александровска“ проф. Атанас Темелков ситуацията е много тежка и всички имаме вина за това. Според него основните проблеми, пред които е изправена здравната система са два – претовареният персонал и факта, че пациентите често пристигат в болниците на доста късен етап от болестта.

„Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения“, коментира той.

Министърът на здравеопазването отново каза, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и се прави всичко възможно да се избегнат локдауните от миналата година. Той апелира хората да спазват мерките и допълни, че успехът на това начинание зависи от всички нас.

Стойчо Кацаров изтъкна, че болничните легла в цялата страна са близо до максималния си капацитет. Ако се запълнят всички, единствената алтернатива остава локдаун.

При най-песимистичния сценарий страната ни може да активира Механизма на гражданска защита на ЕС. Той предвижда предоставяне на кислород, лекарства и медицински консумативи; транспортиране на пациенти за лечение в други европейски страни или изпращане на персонал от чужбина, който да помага на медиците у нас. Подобно взаимодествие вече се е случвало между Италия и Германия, Белгия и Франция.

Какво е „зелен сертификат“ и колко време ще важи?

Кацаров обясни, че Информационната система преди не е била пригодена за издаване на сертификат за преболедуване, установено с бърз антигенен тест. До дни се очаква системата да започне да издава сертификати на всички преболедували от COVID-19, чиято диагноза е установена с бърз антигенен тест след 01.12.2020 г.

При първи сигнали за подобряване на ситуацията, здравните власти първо ще разхлабят мерките в училищата.

Нормализира ли обстановката у нас – може да отпаднат дори всички мерки.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Ето кой трябва да вземе 100-те хиляди лева от Фермата

външна реклама Кадри видео БТВ С наближаването на финала на „Фeрмaтa“ все повече стои въпроса кой е достоен за голямата награда от 100 000 лв. Три ceдмици прeди рeшитeлнaтa биткa, според мъжете участници, най-достойна от жените са Мартина според Любо и Кирил, а за Живка са Стефан и Пламен. външна …

Незабавни статии
Дичо заряза музиката и се захвана с друга страст

външна реклама Снимка профил ФБ Конкурентите на шеф Манчев се увеличават с още един. Бившият вокалист на D2 Дичо загърби музиката и се впуска в ново начинание, захваща сe с готвене, както сам анонсира новото си начинание в социалните мрежи. Това съвсем не е изненада за хората около него. В …

Незабавни статии
Лора плаче от щастие извън Фермата

външна реклама кадър bTV Чувствам се прекрасно, изживявам всичко отново като гледам предаването, това каза отпадналата от „Фермата“ Лора Цолова. 24-годишната жена призна, че дори плаче пред екрана, но сълзите ѝ са от щастие. „Не бях преживявала нещо толкова прекрасно и истинско, с прекрасни хора. Най-много ми липсва чувството, че …