кадри bTV, Pixabay: Гръцки бизнесмен разкри защо в България храната поскъпва, а в Гърция поевтинява
До много българи вече е достигнала новината, че в Гърция държавата и бизнеса направиха така, че 100 от най-купуваните стоки да поевтинеят с 5%.
А също така и много са си задали въпроса защо у нас това не се случва.
Без излишно увъртане икономистът проф. Йоаким Каламарис разясни въпроса в интервю по bTV с Мария Цънцарова и Златимир Йочев.
„Намаляването на ставка ДДС би трябвало да се намалява реално.
Храната в България и в ресторантите е тройно по-скъпа от тази в Гърция.
Дори в супермаркетите тук 70% от стоките са по-скъпи.
Това е необяснимо. При положение, че говорим за данъчни проценти, които са много по-ниски от тези в Гърция“, обясни професорът.
Той оцени безкомпромисно и българската правителствена политика за сваляне на цените:
„Опитвате се да убиете рака с аспирин“.
Икономистът допълни, че в Гърция намалението обхваща и храните за бебета и продуктите за диабетици.
Проф. Каламарис каза също, че като чужденец не иска да дава оценки, но наблюденията му показва, че в България има картелни уговорки в много сфери, затова цените не падат.
„Кой поема цената на това поевтиняване в Гърция? Държавата или бизнесът?“, попита директно Мария Цънцарова, като предварително подозираше какъв ще е отговорът.
„Бизнесът“, отвърна проф. Йоаким Каламари.
„Просто се намалява не печалбата, а се ограничава спекулата“, обясни простичко икономистът.
Той каза също, че отговорното отношение на тамошните бизнесмени се вижда и в помощта на търговските вериги за хората, пострадали от природните бедствия в Гърция.
В районите с мащабни наводнения супермаркетите дават средно по 500 евро на семейство в месеците, в които те възстановяват живота си.
Мария Цънцарова и Златимир Йочев не можаха да кажат нищо в отговор на този факт, освен да изразят надежда, че българският бизнес ще се поучи от гръцкия.