fbpx

Горанов: 9% ДДС за някои стоки означава 24% за останалите или 17-18% данък печалба

външна реклама

Министерството на финансите изпрати до парламентарната комисия по бюджет и финанси дълъг списък с възражения срещу законопроектите, предвиждащи намаления на ДДС ставките за различни групи стоки. Днес депутатите разглеждат внесените предложения на първо четене, пише offnews.bg.

Ведомството на Владислав Горанов е категорично против намаляването на данъка за каквито и да е стоки и прогнозира сериозни щети в приходната част на бюджета, ако законопроектите се приемат.

Според МФ предложението да се намали размера на ДДС от 20% на 9 процента за стоките за деца до 3 години (бебешки храни, лекарства, памперси) ще доведе до загуба от 39 милиона лева. Други 13 милиона лева няма да влязат в хазната на годишна база, ако се приеме редуцирана ставка за книги и учебници. Обещаният от премиера Бойко Борисов „бонус“ за заведенията би ощетил бюджета със 150 милиона лева на година, изчисляват от екипа на финансовия министър.

външна реклама

Най-сериозните загуби за приходната част на бюджета обаче биха дошли от намаляване на ДДС ставката за храните и лекарствата. Изчисленията на МФ показват редукция на постъпленията от 1,538 милиарда лева. Редуциран данък на доставките на общи туристически услуги би означавал 19 милиона загуба, а същото за фитнес залите – 4 милиона лева щета. Така от ведомството на Горанов стигат до извода, че предлаганите от депутатите от различни парламентарни групи ставки биха довели до намаляване на бюджетните приходи с 1,763 милиарда лева или с 16,57 процента на приходите по ЗДДС за годината.

От финансовото министерство отиват и по-далеч в становището си. В него изрично се посочва, че ако бъдат приети подобни намалени ставки за изброените стоки, то за всички останали данъкът трябва да се повиши, за да няма щета за хазната.
„Следва да се отбележи, че за да бъдат компенсирани бюджетните загуби от редуцираните ставки, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък на 17-18% или на стандартната ставка на ДДС на 24 процента“, пише в становището на МФ.

Освен това от ведомството са категорични, че редуцираните ставки на ДДС ще увеличат риска от данъчни измами и няма да постигнат какъвто и да е положителен ефект на намаляване на крайните цени за потребителите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Да, напълно сте прав г-н Горанов и вашите специалисти от ведомството!
Защо г-н Борисов ,не иска да чуе вашето компетентно мнение или на най-добрите ни финансисти ?
Това ще доведе само до измами, а не в полза за намаляване на цените за потребителите!
Защо, не увеличите данъка ,които е най-ниския от 10 %, защо трябва само бизнеса да печели за сметка на народа ?
Ако намалите ДДС ,само за някои отрасли,то мигновено ще поискат и други и други,така няма да угодите на всичките ?
Бъдете справедливи, нима не е най-важното за хората да бъдат намалени ДДС на храните от първа необходимост и лекарствата ? Защо ги пренебрегвате, а слушате само този алчен и ненаситен български бизнес ?
Аз работя във финансовата сфера в чужбина ,където данъците са високи, но и народът е облагодетелстван чрез тях! По-малки данъци,съответно и по малко пари в хазната, а крайно нуждаещите ги обричате на нищета и без повече социални права !
Работете в името на народа, а не само за големия крупен бизнес !

Ако се намали ДДСще има „загуба на 39млн. лева за хазната.Но сигурно хората ще бъдат облагодетелствани.Права е приказката:ЧОВЕШКО ОКО НЕ СЕ НАЯЖДА.

Не е лошо да се намалят данъците на лекарствата и на някои детски стоки

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пуснаха палав чат между Венета Райкова и Галин

външна реклама Снимки социални мрежи „Чакаме. И заедно ще четем моята книга “Вендета”, коментира Райкова под пост на певеца, представящ новия му проект. На тази близост се натъкна репортер на show.blitz.bg.. външна реклама Изглежда бившата водеща на „Горещо“ си е паднала по певеца, който напоследък залива социалните мрежи с голи …

Новини
Милица Гладнишка: Чувствах се самотна, спях с този и онзи

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Малко се знае в общественото пространство за личния живот на чаровната Милица Гладнишка. Астрисата открехна завесата и сподели пред Мон Дьо и „Неделята на NOVA“ разтърсваща история за смъртта на майка си. Актрисата разкри, че майка ѝ е била много болна и е починала …

Новини
Близо 1 660 000 българи са бедни

външна реклама Снимка pixabay Ключов приоритет е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. външна …