Горанов: 9% ДДС за някои стоки означава 24% за останалите или 17-18% данък печалба

Новини
4

Министерството на финансите изпрати до парламентарната комисия по бюджет и финанси дълъг списък с възражения срещу законопроектите, предвиждащи намаления на ДДС ставките за различни групи стоки. Днес депутатите разглеждат внесените предложения на първо четене, пише offnews.bg.

Ведомството на Владислав Горанов е категорично против намаляването на данъка за каквито и да е стоки и прогнозира сериозни щети в приходната част на бюджета, ако законопроектите се приемат.

Според МФ предложението да се намали размера на ДДС от 20% на 9 процента за стоките за деца до 3 години (бебешки храни, лекарства, памперси) ще доведе до загуба от 39 милиона лева. Други 13 милиона лева няма да влязат в хазната на годишна база, ако се приеме редуцирана ставка за книги и учебници. Обещаният от премиера Бойко Борисов „бонус“ за заведенията би ощетил бюджета със 150 милиона лева на година, изчисляват от екипа на финансовия министър.

Най-сериозните загуби за приходната част на бюджета обаче биха дошли от намаляване на ДДС ставката за храните и лекарствата. Изчисленията на МФ показват редукция на постъпленията от 1,538 милиарда лева. Редуциран данък на доставките на общи туристически услуги би означавал 19 милиона загуба, а същото за фитнес залите – 4 милиона лева щета. Така от ведомството на Горанов стигат до извода, че предлаганите от депутатите от различни парламентарни групи ставки биха довели до намаляване на бюджетните приходи с 1,763 милиарда лева или с 16,57 процента на приходите по ЗДДС за годината.

От финансовото министерство отиват и по-далеч в становището си. В него изрично се посочва, че ако бъдат приети подобни намалени ставки за изброените стоки, то за всички останали данъкът трябва да се повиши, за да няма щета за хазната.
„Следва да се отбележи, че за да бъдат компенсирани бюджетните загуби от редуцираните ставки, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък на 17-18% или на стандартната ставка на ДДС на 24 процента“, пише в становището на МФ.

Освен това от ведомството са категорични, че редуцираните ставки на ДДС ще увеличат риска от данъчни измами и няма да постигнат какъвто и да е положителен ефект на намаляване на крайните цени за потребителите.

loading...

Да, напълно сте прав г-н Горанов и вашите специалисти от ведомството!
Защо г-н Борисов ,не иска да чуе вашето компетентно мнение или на най-добрите ни финансисти ?
Това ще доведе само до измами, а не в полза за намаляване на цените за потребителите!
Защо, не увеличите данъка ,които е най-ниския от 10 %, защо трябва само бизнеса да печели за сметка на народа ?
Ако намалите ДДС ,само за някои отрасли,то мигновено ще поискат и други и други,така няма да угодите на всичките ?
Бъдете справедливи, нима не е най-важното за хората да бъдат намалени ДДС на храните от първа необходимост и лекарствата ? Защо ги пренебрегвате, а слушате само този алчен и ненаситен български бизнес ?
Аз работя във финансовата сфера в чужбина ,където данъците са високи, но и народът е облагодетелстван чрез тях! По-малки данъци,съответно и по малко пари в хазната, а крайно нуждаещите ги обричате на нищета и без повече социални права !
Работете в името на народа, а не само за големия крупен бизнес !

Ако се намали ДДСще има „загуба на 39млн. лева за хазната.Но сигурно хората ще бъдат облагодетелствани.Права е приказката:ЧОВЕШКО ОКО НЕ СЕ НАЯЖДА.

Не е лошо да се намалят данъците на лекарствата и на някои детски стоки

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Три места в света, които опровергават законите на физиката и здравия разум

източник: pochivka.blitz.bg С наличието на интернет ние имаме възможността да видим редица необичайни места по планетата и да виждаме ден след ден колко невероятна и съвършена е нашата природа. Ето 3 необичайни явления, които определено опровергават всички закони на физиката. Някои биха казали, че се противопоставят дори на здравия разум. …

Новини
В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

Снимка: pixabay След отмяната на карантинните мерки заради коронавируса от 1 юни отвориха врати много хотели и почивни комплекси в морските курорти на Турция, пише БТА. Един от тях е Кушадасъ, известен център на турския туризъм, където почиват милиони туристи от чужбина и от страната. Преди епидемията от Ковид-19 сезонът …

Новини
Близнашки: Божков и Цветан Василев трябва да дават показания, а не интервюта

Божков трябва да разкаже и за Пламен Орешарски и за Сергей Станишев. ”Той има дълга история, Васил Божков не е светена вода ненапита, която видиш ли някакъв лош човек, станал главен прокурор го е хванал за врата. Не е така. Този човек е вътре в игрите от много, много години. …