fbpx
БГ звезди

кадри bTV

Както сме отбелязвали и друг път, продуцентите Иван и Андрей използват предаването си „Фермата“ по bTV за експерименти със собствените си политически идеи и послания. В някои моменти става очевидно желанието на продуцентите да „обработят“ зрителите спрямо собствените си идеологически разбирания.

За пореден път това се видя по време на дискусия между фермерите по зададената от Иван и Андрей тема, която беше: „Трябва ли България да се стреми към преминаване на зелена енергия?“

Мнозинството от участниците твърдо заявиха, че енергията от възобновяеми източници е бъдещето и страната ни не може да остане извън тази тенденция. Хлебарят Чавдар директно заяви, че не иска да е човекът, който да каже на децата си, че неговото поколение е прецакало бъдещето им.

Без да е ясно кой и колко е говорил по темата, продуцентите Иван и Андрей решиха да акцентират главно на мненията на малцинството на скептиците спрямо зелената енергия във „Фермата“. Калин коментира, че инвестицията в соларни панели за дома му е твърде голяма и предпочита да използва парите за хубава семейна кола, защото цените им са сходни.

Пчеларят Яни пък стигна още по-далеч, като заяви, че в покритието на вотоволтаиците има манган, който в едни момент започва да се отмива в почвите и ги трови. Специалисти по цял свят определят това твърдение като мит и крайно невярно. Авторитетната екологична организация „Грийнпийс“ абсолютно отхвърля това твърдение и заявява на сайта си следното:

„Двете най-разпространени фотоволтаични клетъчни технологии – монокристалинни и поликристалинни клетки са конструирани от силикон (стъклото), алуминий (рамката) и мед (електрическите жици) и обикновено не съдържат вградени в себе си тежки метали или други потенциално токсични вещества. Фотоволтаичните модули във формата на тънък слой покритие могат да съдържат тежки метали като кадмий или телурид. Въпреки това, множество проучвания сочат, че няма почти никакви или никакви сведения за каквито и да е токсични емисии от този тип соларни модули“.

Друго убедено твърдение на Яни вероятно също няма да издържи, ако бъде подложено на проверка на фактите. Според пчеларя, България има „най-благородната“ (по негови думи) почва в света, която имала дебелина 2 метра, което било уникално. Проблемът в този случай е, че не е много ясно какво се има предвид под „благородна почва“ и затова е сложно да се провери твърдението.

При всички случаи продуцентите на „Фермата“ трябва да обръщат повече внимание на твърденията на участниците, за да не помагат на разпространяването на митове и конспиративни теории. Въпросът може би трябва да активира и намесата на телевизията bTV, която иначе заявява твърда позиция срещу фалшивите и манипулативни новини.


БТВ
Бащата на скандална участничка от „Игри на волята“ развълнува Билалов

Кадри: БТВ: Бащата на скандална участничка от „Игри на волята“ развълнува Билалов По изключително любопитен начин премина днешния епизод на „Стани богат“. Освен участниците, внимание предизвика и един от жокерите в публиката. Става дума за легендарния вратар на „Левски“ и националния отбор по футбол Стефан Стайков-Заека. Той бе жокер на …

Блиц Новини
НОИ обяви пенсиите по стаж, Асен Василев нарежда парите с увеличенията

кадри БНТ, Bulgaria ON AIR, Pixabay: НОИ обяви пенсиите по стаж, Асен Василев нарежда парите с увеличенията Националният осигурителен институт (НОИ) пусна нова електронна услуга, с която най-накрая всеки ще може да проверява лично, колко точно трудов стаж има. Така всеки може да види каква е пенсията му според стажа. …

Блиц Новини
Любимата на Петър от Фермата Моника разтрепери България с тайната си

Кадри БТВ: Любимата на Петър от Фермата Моника разтрепери България с тайната си Красивата Моника бе изритана единодушно почти от „Фермата“. Останалите от отбор „Елбетица“ не видяха у нея играч, готов да се бори и да печели. Тя показа доста слабости в пребиваването си вътре и нищо почти от същността …

error: Content is protected !!