fbpx
БГ звезди

кадри bTV

Както сме отбелязвали и друг път, продуцентите Иван и Андрей използват предаването си „Фермата“ по bTV за експерименти със собствените си политически идеи и послания. В някои моменти става очевидно желанието на продуцентите да „обработят“ зрителите спрямо собствените си идеологически разбирания.

За пореден път това се видя по време на дискусия между фермерите по зададената от Иван и Андрей тема, която беше: „Трябва ли България да се стреми към преминаване на зелена енергия?“

външна реклама

Мнозинството от участниците твърдо заявиха, че енергията от възобновяеми източници е бъдещето и страната ни не може да остане извън тази тенденция. Хлебарят Чавдар директно заяви, че не иска да е човекът, който да каже на децата си, че неговото поколение е прецакало бъдещето им.

Без да е ясно кой и колко е говорил по темата, продуцентите Иван и Андрей решиха да акцентират главно на мненията на малцинството на скептиците спрямо зелената енергия във „Фермата“. Калин коментира, че инвестицията в соларни панели за дома му е твърде голяма и предпочита да използва парите за хубава семейна кола, защото цените им са сходни.

Пчеларят Яни пък стигна още по-далеч, като заяви, че в покритието на вотоволтаиците има манган, който в едни момент започва да се отмива в почвите и ги трови. Специалисти по цял свят определят това твърдение като мит и крайно невярно. Авторитетната екологична организация „Грийнпийс“ абсолютно отхвърля това твърдение и заявява на сайта си следното:

„Двете най-разпространени фотоволтаични клетъчни технологии – монокристалинни и поликристалинни клетки са конструирани от силикон (стъклото), алуминий (рамката) и мед (електрическите жици) и обикновено не съдържат вградени в себе си тежки метали или други потенциално токсични вещества. Фотоволтаичните модули във формата на тънък слой покритие могат да съдържат тежки метали като кадмий или телурид. Въпреки това, множество проучвания сочат, че няма почти никакви или никакви сведения за каквито и да е токсични емисии от този тип соларни модули“.

Друго убедено твърдение на Яни вероятно също няма да издържи, ако бъде подложено на проверка на фактите. Според пчеларя, България има „най-благородната“ (по негови думи) почва в света, която имала дебелина 2 метра, което било уникално. Проблемът в този случай е, че не е много ясно какво се има предвид под „благородна почва“ и затова е сложно да се провери твърдението.

При всички случаи продуцентите на „Фермата“ трябва да обръщат повече внимание на твърденията на участниците, за да не помагат на разпространяването на митове и конспиративни теории. Въпросът може би трябва да активира и намесата на телевизията bTV, която иначе заявява твърда позиция срещу фалшивите и манипулативни новини.

външна реклама
БТВ
България ликува: Радослав напусна Фермата

Кадри БТВ След поредица от драматични събития и много глад, най-после стопанството на „Фермата“ се отърва от най-големия дразнител Радо, който в крайна сметка реши сам да напусне, за да запази и малкото останало достойнство у себе си. След като опита с всеки един да промени мнението му и се …

Незабавни статии
Ники Кънчев съобщи скръбна вест: Отиде си Кристи

Кадри ютуб Вестителят на хубави и лоши новини Ники Кънчев и този път остана верен на себе си и отбеляза кончината на голямата звезда Кристи Макви, вокалист и музикант от популярната рок банда Fleetwood Mac. Британско-американската рок група бе една от най-успешните групи на всички времена, продала 100 милиона записи …

Незабавни статии
Сашко заплете нова мистерия

Снимка профил ФБ Бащата на Сашко Александър Цветанов публикува последната творба на детето, която предизвика възхищение у всички. Красивата рисунка показва, че се справя наистина добре и е талантлив малък художник. Още от момента в който се почувства по-добре в болницата грабна боичките. Може би това занимание му доставя удоволствие …

error: Content is protected !!