Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи

Новини
реклама

Много германски компании биха искали служителите им да продължат да работят от вкъщи след отслабването на пандемията от коронавирус, дори големи производители, сочи проучване, цитирано от ДПА, пише www.dnes.bg.

В производствения сектор, който включва машиностроене, химическа промишленост и автомобилостроене, само една от четири компании са имали служители, които редовно работят от вкъщи преди пандемията според оценка на Центъра за европейски икономически проучвания (ZEW). Сега вече те са 50%, предава „Монитор“.

Според проучването около 37% от анкетираните компании планират да продължат да позволяват работата от вкъщи след отслабването на пандемията.

Както в производствения сектор (56% от анкетираните компании), така и в сектора на информационните технологии (75% от анкетираните компании) предимно по-големите компании с над 100 служители очакват за постоянно да организират дистанционно работата си.

В проучването са обхванати 1765 компании, 775 от производствения сектор и 990 от информационно- технологичния.

Промените в информационно-технологичния сектор са по-изразени, отколкото в производствения.

Дори още преди кризата почти половината компании в информационно-технологичния сектор използваха дистанционната работа, тъй като има много повече дейности, при които може да се проявява гъвкавост за работното място, каза експертът от Центъра за европейски икономически проучвания Даниел Ердсик. Сега близо две трети от компаниите планират да използват „хоумофиса“ дори след кризата.

Общо всяка трета компания посочва, че е инвестирала в нови технологии в краткосрочна перспектива, за да внедри работата от вкъщи през кризата.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …