fbpx

Глоба и затвор за майка не пуснала 2 години дъщеря си на училище от страх от вируса

Незабавни статии

Кадри: Twitter, sandyboots2020Майка, която не е изпращала дъщеря си на училище от почти две години, сега е изправена пред глоба от £2500 или затвор. Причината детето да не е посещава училище е, че майка му се опасява от вируса, страничните ефекти и поствирусен синдром.

40-годишната Лиза Диас започнала да обучаава двете си деца – Алекс на 12 г. и Хелена, на 9 г., след като Обединеното кралство затворило училищата през март 2019 г., съобщава dailymail.co.uk.

Тя изпратила сина си обратно на училище едва чак сега през ноември, след като получил две дози. Тъй като дъщеря й е по-малка все още не е получила дозите си и още отсъства от основното училище. Госпожа Диас признава, че най-големият й страх е децата да не получат поствирусен синдром, затова дъщеря й вече 20 месеца не посещава училище.

външна реклама

Г-жа Диас от Уигън, която е член на водената от родителите застъпническа група „Безопасно образование за всички“, сега е изправена пред заплаха да бъде глобена с £2500 или затвор, но тя настоява, че ще изпрати дъщеря си на училище, след като бъде ваксинирана с две дози.

Местните съвети и училищата могат да се възползват от различни законови правомощия, ако детето пропуска училище без основателна причина и мерките включват наказателно преследване, при което родителите получават глоба до £2500, обществена заповед или присъда до три месеца. Това се случва с родители, които не успеят да осигурят присъствието на ученика.

„Притеснението ми е, че вирусът вреди на децата. Най-големият ми страх като родител е, че децата ми ще завършат с поствирусен синдром, аз съм информирана, но за съжаление правителството не съобщава, че вирусът е вреден за децата“, казва майката.

Най-малко 1,3 милиона души страдат от поствирусен синдом в момента в Обединеното кралство, като процентите нарастват най-бързо при тийнейджъри и младите хора, според данни от Службата за национална статистика (ONS).

Експертите не са съвсем сигурни защо се развива състоянието и как ефективно да го лекуват.

Умората е най-честият симптом, съобщен от ONS като част от симптомите на продължилия дълго вирус.  233 000 от тези, които съобщават за симптомите си, казват, че ежедневните им дейности са били „много ограничени“.

„Аз ще се радвам дъщеря ми да е отново на училище, стига да е безопасно. До момента няма никакви мерки в началните училище, освен отваряне на прозореца и театър, за повишена хигиена. Аз също вярвам, че училището е най-доброто място за децата, но то трябва да е безопасно. Не виждам никакъв спор в това“, споделя още майката.

„Мисля, че на родителите трябва да се даде избор да ваксинират децата си, тъй като ваксината е въведена успешно в Америка и в цяла Европа. Това не е безобидно заболяване при децата.

Въпреки това майката на две деца каза, че трябва да се обмисли „многопластов дългосрочен подход, вентилация, маски“ за безопасността на децата в училищата в Обединеното кралство.

Въпреки проучванията, които показват, че Омикрон е по-лек вариант и британците, които го хванат, са с между 15 и 20 процента по-малко вероятно да бъдат приети от тези, които получават Делта, г-жа Диас твърди, че въпреки това е довело до „рекорден брой хоспитализации“.

„Виждаме рекорден брой хоспитализации на деца с Ковид. Разказът, че омикронът е лек, е просто приказка“, казва още тя.

В изявление Колет Дътън, директор Wigan Council споделя: „Wigan Council остава ангажиран да работи с всички училища и семейства по време на пандемията, за да гарантира, че всички деца могат да се върнат на училище възможно най-безопасно.

„Не можем да коментираме отделни случаи, но съветът посъветва и подкрепи нашите училища в съответствие с настоящите насоки на правителството. За тези деца, при които има ясен съвет от лекар, че детето не трябва да посещава, се обмислят и въвеждат алтернативи“.

„Нашите директори работиха неуморно, за да извършат подробни оценки на риска и взеха всички мерки за безопасност и предпазни мерки, с които разполагат, за да осигурят безопасно завръщане на своите ученици.“, се казва още в изявлението.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Сашо Кадиев към Иво Димчев по БТВ: Ти нали си гей?

кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев направи странен преход към личните теми в разговора с артиста и певец Иво Димчев, който гостува в студиото на bTV. По темата за връзките, Сашо директно попита: „Ти нали си гей?“ външна реклама Иво Димчев потвърди това, даже допълни, че е „мега …

Незабавни статии
Анджи загина в опустошително цунами на Тонга, докато спасява кучетата си

Снимки: Фейсбук, Angela Glover, Potungaue Koloa Fakaenatula Тялото на британка, изчезнала на остров Тонга, беше намерено от съпруга й. Той ръководеше групата за издирването й, след като тя беше отнесена от опустошителното цунами. Тя бе първият човек, за който се знае, че е загинал при бедствието, предизвикано от вулканично изригване. …

Незабавни статии
Иво Димчев шокира Холивуд: Американците не искат да са в Рая, ако Тръмп е там

кадър bTV Българският артист и певец Иво Димчев разказа по bTV за гастрола си в Лос Анджелис, САЩ, където е изнасял домашни концерти. Той не за първи път е в Холивуд, но се оказало, че там помнят предишните му изяви още преди пандемията. Скандалният Димчев, който не се съобразява с …