fbpx

Гласуват актуализацията на бюджета във вторник

Новини

Кадър видео БНТ

Очаква се във вторник следващата седмица актуализацията на бюджета да бъде гласувана на първо четене в ресорната комисия, което прави възможно и гледането ѝ в пленарна зала.

Министерството на финансите иска институциите на държавна издръжка да свият разходите си за персонал с 10% догодина, предаде БНР. Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Асен Василев, който заяви пред депутати от три ключови парламентарни комисии, че вече е започната бюджетната процедура за догодина.

външна реклама

Според министерството може да бъде осигурен ресурс, затова ведомствата с трансфери от бюджета изготвят бърз преглед на харчовете си „с индикативна цел – намаляване на разходите за държавен персонал и издръжка от 10%“.

„Което допълнително би свило разходната част на бюджета и би освободило място за допълнителни инвестиции, за допълнителни социални разходи, за допълнителни трансфери, ако това е необходимо“, каза Асен Василев.

По отношение на подготвяната от него актуализация на бюджета Василев определи гласуването ѝ като изключително важно, за да се обезпечат критичните системи в държавата в условия на пандемия и мигрантска криза. Василев заедно с колегите си Гълъб Донев и Стойчо Кацаров участваха в съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси, на труда и социалната политика и на здравеопазването.

Тримата ресорни министри представиха параметрите на предлаганата от служебния кабинет актуализация, представени бяха промените в бюджетите на Здравната осигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет.

„Ние тук говорим какво да направим, така че до края на годината да посрещнем кризите, които се задават, и една постоянно правителство, излъчено от парламента, влизайки да има времето да се ориентира и свободата да направи и да начертае тази дългосрочна икономическа политика и визия“, заяви министър Асен Василев:

Очаква се във вторник следващата седмица актуализацията на бюджета да бъде гласувана на първо четене в ресорната комисия, което прави възможно и гледането ѝ в пленарна зала.

Приходите в актуализирания бюджет са планирани консервативно, обяви още министърът на финансите. Проектът на служебния кабинет предвижда 1,6 милиарда лева да бъдат събрани допълнително.

На въпрос дали предлаганото увеличение на пенсиите е обезпечено с ресурс и как ще се отрази на бюджета догодина, Василев отговори, че цената на тази реформа е допълнително 1,8 милиарда лева.

„До момента, тази година, само за Covid мерки, избори, социални мерки, които са основно този разход, сме похарчили 2 милиарда и 300 милиона и ще похарчим още, ако мине актуализацията, от порядъка на милиард и 300 милиона. На този фон милиард и 800 милиона могат спокойно да бъдат абсорбирани от бюджета за година“, каза той.

Василев изрази увереност, че в следващите години няма да има толкова големи разходи за Covid мерки, както и за избори, така че ще може да се работи за свиване на дефицита.

Въпреки че догодина и 2023 година страната ни има големи погашения по външни заеми, това няма да бъде проблем, каза още Василев.

Бюджетната комисия в НС прие правила за избор на нов управител на БНБ и остави тридневен срокът за номинации на кандидатите. Този срок започва да тече от гласуването в пленарна зала на правилата. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече в средата на юли.

Депутатите обаче не са единодушни дали процедурата по избор на нов управител на БНБ трябва да завърши в края на този парламент, ако се стигне до ситуация, в която няма сформиране на редовно правителство.

Но като че ли преобладава мнението, че все пак процедурата трябва да бъде завършена.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Разчекнаха Азис след снимката с диджей Дамян

Кадър Азис Фб Азис си навлече гнева на хиляди нашенци след скандалния клип, който качи в мрежата. На него заедно с диджей Дамян разиграват забавна сценка, която напомня испанския сериал „Новите съседи“. външна реклама По едно време заедно с Дамян двамата се озовават в спалнята голи до кръстта. Всичко изглежда …

БГ звезди
Георги Господинов след атентата срещу Салман Рушди: Не можеш да убиеш магьосник

снимка Фейсбук/Georgi Gospodinov Световната литературна общност е покрусена от новината за нападението с нож на британския писател от индийски произход Салман Рушди. Последните данни след атаката, станала по време на лекция в щата Ню Йорк е, че авторът на „Сатанински строфи” е на командно дишане след операция и има опасност …

БГ звезди
Министър Минеков: Ще стана за резил, но ще прося още пари

Кадри bTV,Фейсбук/Nasko Atanasov Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви, че е тъжен заради това, че в министерството в последните месеци не се е случвало нищо. Той не хвърли директно вината върху предшественика си Атанас Атанасов, като каза, че вината е по-скоро на хората около него. Минеков, който беше министър …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!