fbpx

Гласуват актуализацията на бюджета във вторник

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

Очаква се във вторник следващата седмица актуализацията на бюджета да бъде гласувана на първо четене в ресорната комисия, което прави възможно и гледането ѝ в пленарна зала.

Министерството на финансите иска институциите на държавна издръжка да свият разходите си за персонал с 10% догодина, предаде БНР. Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Асен Василев, който заяви пред депутати от три ключови парламентарни комисии, че вече е започната бюджетната процедура за догодина.

външна реклама

Според министерството може да бъде осигурен ресурс, затова ведомствата с трансфери от бюджета изготвят бърз преглед на харчовете си „с индикативна цел – намаляване на разходите за държавен персонал и издръжка от 10%“.

„Което допълнително би свило разходната част на бюджета и би освободило място за допълнителни инвестиции, за допълнителни социални разходи, за допълнителни трансфери, ако това е необходимо“, каза Асен Василев.

По отношение на подготвяната от него актуализация на бюджета Василев определи гласуването ѝ като изключително важно, за да се обезпечат критичните системи в държавата в условия на пандемия и мигрантска криза. Василев заедно с колегите си Гълъб Донев и Стойчо Кацаров участваха в съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси, на труда и социалната политика и на здравеопазването.

Тримата ресорни министри представиха параметрите на предлаганата от служебния кабинет актуализация, представени бяха промените в бюджетите на Здравната осигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет.

„Ние тук говорим какво да направим, така че до края на годината да посрещнем кризите, които се задават, и една постоянно правителство, излъчено от парламента, влизайки да има времето да се ориентира и свободата да направи и да начертае тази дългосрочна икономическа политика и визия“, заяви министър Асен Василев:

Очаква се във вторник следващата седмица актуализацията на бюджета да бъде гласувана на първо четене в ресорната комисия, което прави възможно и гледането ѝ в пленарна зала.

Приходите в актуализирания бюджет са планирани консервативно, обяви още министърът на финансите. Проектът на служебния кабинет предвижда 1,6 милиарда лева да бъдат събрани допълнително.

На въпрос дали предлаганото увеличение на пенсиите е обезпечено с ресурс и как ще се отрази на бюджета догодина, Василев отговори, че цената на тази реформа е допълнително 1,8 милиарда лева.

„До момента, тази година, само за Covid мерки, избори, социални мерки, които са основно този разход, сме похарчили 2 милиарда и 300 милиона и ще похарчим още, ако мине актуализацията, от порядъка на милиард и 300 милиона. На този фон милиард и 800 милиона могат спокойно да бъдат абсорбирани от бюджета за година“, каза той.

Василев изрази увереност, че в следващите години няма да има толкова големи разходи за Covid мерки, както и за избори, така че ще може да се работи за свиване на дефицита.

Въпреки че догодина и 2023 година страната ни има големи погашения по външни заеми, това няма да бъде проблем, каза още Василев.

Бюджетната комисия в НС прие правила за избор на нов управител на БНБ и остави тридневен срокът за номинации на кандидатите. Този срок започва да тече от гласуването в пленарна зала на правилата. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече в средата на юли.

Депутатите обаче не са единодушни дали процедурата по избор на нов управител на БНБ трябва да завърши в края на този парламент, ако се стигне до ситуация, в която няма сформиране на редовно правителство.

Но като че ли преобладава мнението, че все пак процедурата трябва да бъде завършена.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Димитров, КНСБ: Цените на парното ще нараснат двойно

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Ръст на цените и на пазара на тока ще продължи и през следващите месеци. Необходими ли са спешни мерки и какви трябва да са те? Колко време ще продължи инфлацията? В „Твоят ден“ по Нова ТВ темите коментират Пламен Димитров от КНСБ и Васил …

Новини
Христо Гърбов засече Сашо Кадиев в ефир: Защо не се изслушваме?

външна реклама кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев изнемогва да води сам предаването при отсъствието на болната му колежка Десислава Стоянова. Доста нервен, дори задъхан, и тази сутрин той се опита сам да се справи с трудната задача. Това доведе до неловка ситуация с актьора Христо Гърбов, който …

Новини
Математикът Витанов: Заплахите за живота ми продължават

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Искам да кажа на младите си колеги, които ще правят анализи и прогнози – внимавайте много. Първите 2 седмици ще чакат да се провалите. Ако това не се случи, ще започнат да ви хейтят. Когато видят, че продължавате да не се проваляте, ще започнат …