Германска телевизия АРД: България е на мушката на Брюксел, Борисов не смее да се покаже пред журналисти

Новини
4
реклама

Снимка ФБ

От месеци България – член на ЕС, е на мушката на Брюксел и заради „значителните предизвикателства”, пред които е изправена независимостта на съдебната система – така започва репортаж на телевизионния канал „Дас Ерсте” (Das Erste), който е част от германската обществена телевизия АРД, предаде агенция БГНЕС.

Колко брутално в действителност може да изглеждат тези „предизвикателства” обяснява един съдия. И това е нещото, което предизвиква гнева на много българи. В репортажа се разказва за председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който от години критикува българската съдебна система – прекалено малко контрол, прекалено много политическо влияние и свръхсилен главен прокурор начело. Той (главният прокурор) сам определя кой да бъде наказателно преследван и кой не. Това му дава неограничена власт и възможност за политическо влияние. За България това означава, че главният прокурор не пази хората от престъпността, а напротив, пази политическите и икономическите си приятели и преследва онези, които не са му удобни.

Тази критика е опасна. Панов е заплашван от години. Преди служебно заседание маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречват пътя и му отправят заплахи. Панов разказва и за случай, при който са развинтени част от болтовете на колелата на служебния му автомобил. Той докладва за случая на НСО, които са проверили колата. В крайна сметка в доклада е посочено, че болтовете са се развили заради многото завои. „Оттогава не пътувам вече със служебен автомобил”, споделя съдията.

Междувременно главният прокурор не изглежда впечатлен от протестите: „Елате по-близо и се покажете!”, обръща се той към своите опоненти. На въпроси на журналисти не отговаря, се подчертава в репортажа. Премиерът Борисов също не е готов за интервюта. Той публикува лично видеоматериали в своята страница във Фейсбук. А при такива изяви присъствието на журналисти не е желателно. Телевизията показва кадри от посещението на Борисов в Лесидрен и изказването му, че „животът ще се подобри, след като бъде пусната магистрала Хемус”. „Вашата подкрепа влиза в противоречие с мнението на социолозите. Но те са червени и техните прогнози никога не се сбъдват”, цитира медията изказването на българския премиер.

реклама

Протестиращите за първи път чувстват, че ЕС ги възприема сериозно. Той прие доклад за върховенството на закона, в който коментира проблеми с корупцията и независимостта на съдебната система. Управляващата партия на премиера Борисов интерпретира доклада по съвършено различен начин: „Европейската комисия оценява усилията на правителството в борбата с корупцията и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем“. За организаторите на протестите проблемът продължава да бъде правителството. Единственият шанс за страната са нови избори и при това незабавно. „Целта на правителството е някак си да остане на власт до следващите избори, за да могат да ги манипулират. Ние правим всичко възможно да предотвратим това и да имаме наистина честни избори”, казва един от организаторите Велислав Минеков.

За да усили натиска си срещу българското правителство, ЕС трябва да обмисли възможността да замрази европейското финансиране, казва Даниел Фройнд, който е в София в качеството си на представител на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. Демонстрантите ще продължат да протестират всеки ден, в цялата страна, докато правителството на Борисов подаде оставка. В интервю за телевизията Фройнд казва, че гневът на българите е напълно разбираем. Според него, по улиците на София корупцията може да бъде видяна „буквално на всеки ъгъл”. Той разказа, че е разговарял с журналисти, които са бити от полицаите така, че е трябвало да потърсят лекарска помощ. Според него, предложението на германското председателство на ЕС за санкции в случай на нарушаване на принципа на върховенство на закона няма да получи политическа подкрепа и за целта е необходимо да бъде въведен действащ механизъм.

реклама
loading...

Премиера Борисов и главният прокурор се подиграват с ЕП като не присъстват на изслушването а изпращат писмени обяснения и парламента не реагира. За мен става ясно, че и в ЕП корупцията е на добро ниво!! ЕС загива хора а и целият свят е вече напълно изгнил!!!!

Es ist gut, dass ein Fernsehen versteht und die Situation in Bulgarien kritisch betrachtet. Das Unerwartete kommt aus Brüssel, wo man die Augen zuhält und die bulgarische Regierung unterstützt. Wir sind enttäuscht und wütend, dass Merkel, Weber und ihre Partei blind und taub für die Verbrechen unserer Regierenden bleiben. Schmach und Schande!!!

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Съобщиха Седем признака, че сме изкарали Ковид 19 и не сме разбрали

реклама Снимка pixabay Повечето хора преминали през COVID-19 нямат симптоми или те са леки до умерени и се възстановяват без специално лечение. Доста от тях се припокриват с тези при грип или обикновени респираторни заболявания. Дори да сте имали някои от долуспоменатите, това не означава че непременно вирусът е преминал …

Новини
Синдикатите: Минималното дневно обезщетение за безработица да стане поне 17 лв

реклама Снимка вихрогон.бг И двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ са на мнение, че предвиденото увеличение на обезщетението за безработица от 12 лв не е достатъчно. Според тях трябва да е поне 60 на сто от минималната заплата или 17 лв. От КНСП са и против замразяването на на паричното …

Новини
AccuWeather прогнозира бурни ветрове и наводнения в Европа през предстоящата зима

реклама Снимка pixabay Метеоролозите на „AccuWeather“ обявиха своята прогноза за зимата, която наближава все повече. Техните очаквания са за снежен декември и по сухи януари и февруари. Бури, придружени със силни ветрове се очакват през януари и до средата на февруари.   Основният път на лошото време в цяла Европа …