Германия започва тест за безусловен базов доход от 1200 евро

Новини
реклама

Снимка pixabay

Икономисти и активисти в Берлин дадоха ход на проект, обявен за първото по рода си дългосрочно проучване за универсален основен доход в Германия, предаде ДПА, цитирана от „Терминал 3„.

Хората могат да се записват за участие в проекта, в който на 120 души за период от три години ще се изплащат по 1200 евро на месец, обяви Германският институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW). Негови партньори в инициативата са асоциацията “Майн грундайнкомен” (Моят основен доход) и учени от института “Макс Планк” и Кьолнския университет.

Предвижда се участниците в проекта да започнат да получават безусловните парични суми, финансирани от частни дарения, от пролетта на идната година.

“Искаме да знаем как влияе на поведението и манталитета и дали основният доход може да помогне за справяне с текущите предизвикателства в нашето общество”, заяви Михаел Бомайер от “Майн грундайнкомен”.

При представянето на проекта Юрген Шуп от Де И Ве отбеляза, че макар в световен мащаб вече да има проучвания по радикалното предложение, резултатите от тях са ограничени.

“Те са или остарели, не подлежат на обобщаване, или изучават основния доход само за безработните. Затова с това проучване ние сме истински новатори в научната област в Германия”, добави Шуп.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дариткова за доклада на ЕК: Споменават ни чак на десета страница

реклама Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg кадър: новини.бг ЕК оценява усилията на България да се справи с корупцията, която е световен проблем. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова на пресконференция на партията. Тя подчерта в доклада на ЕК за върховенството на закона в ЕС страната ни …

Новини
Сачева: За всички пенсионери – по 50 лв. бонус до март догодина

реклама Снимка ФБ Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина. Това каза социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия. Вчера премиерът обяви, че допълнителни пари за пенсионерите ще има, докато има пандемия. Днес Деница Сачева обясни, че според статистическите …

Новини
МЗ: Удължава се автоматично срокът на ТЕЛК решенията до края на февруари

реклама Снимка pixabay Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане. В момента извънредна епидемична обстановка в страната е обявена до 30 ноември, включително. Това означава, че срокът на всички експертни решения на ТЕЛК, …