fbpx

Германия задължи компаниите да тестват служителите безплатно за Covid-19

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

В повечето случаи работодателят трябва да предложи по един тест на служител на седмица. Служителите в професии с висок риск от зараза трябва да получават предложението два пъти седмично.

Работодателите в Германия трябва да предложат на служителите си задължителни тестове за коронавируса от следващата седмица, ако не работят от домовете си, стана ясно след решение на федералния кабинет. Става въпрос само за задължение на компаниите да направят предложение, но самите служители не са длъжни да приемат офертата, предава DPA, цитирани от БГНЕС.

външна реклама

Също така работодателите не са задължени да документират дали служителите са приели предложението. Министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че вече е подписал наредбата и че тя ще влезе в сила от следващата седмица. Първоначално ще се прилага до края на юли.

Органите за здраве и безопасност на федералните провинции ще трябва да следят за спазването на задължението – например в отговор на жалба от служители. Нарушенията могат да доведат до глоба до 30 хил. евро. Говорителят на правителството Щефен Зайберт призова служителите да приемат офертите.

„Федералното правителство призовава служителите да действат отговорно и да приемат предложенията за тестване, които са им отправени, въпреки че те не са задължени да го правят“.

Междувременно стана ясно, че хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на AstraZeneca в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза. С решението си властите следват препоръка на постоянната ваксинационна комисия (Stiko) отпреди няколко дни. В края на януари същата комисия препоръча ваксината на AstraZeneca да се използва само за хора на възраст от 18 до 64 години, а възрастните хора да се ваксинират с наличните ваксини на Biontech / Pfizer и Moderna. По онова време AstraZeneca все още нямаше одобрение от ЕС за препарата си.

Германия обяви на 30 март, че вече няма да предлага ваксината AstraZeneca с две дози на хора на възраст под 60 години поради опасения за възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

DPA съобщи, че на срещата си министрите са се съгласили, че на хората от по-младата възрастова група, които са получили първа доза AstraZeneca преди 30 март, ще им бъде предложена втора доза или на BioNTech-Pfizer, или на Moderna.

„Взетото решение цели по-добро ниво на защита,“ каза баварският министър на здравеопазването Клаус Холецчек пред DPA.

Новата политика е в съответствие с препоръките, публикувани миналата седмица от германската комисия по ваксините, която също препоръча втората инжекция да се направи 12 седмици след първоначалната доза на AstraZeneca.

Според германското министерство на здравеопазването около 2,2 милиона души на възраст под 60 години са получили първа доза AstraZeneca през последните седмици.

Световната здравна организация заяви, че не може да препоръча смяната на ваксината между две дози като защита срещу Covid-19 поради недостатъчни данни, показващи ефектите от това./ АФП

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кметът на Русе: Днес ни разтърси огромна трагедия. Болката в мен е голяма

външна реклама Снимка профил ФБ Днес ни разтърси огромна трагедия. Две млади русенски сърца спряха да бият в тежка катастрофа на булевард “България” преди изхода на Русе. Изразявам дълбоките си съболезнования на скърбящите им близки! Болката в мен е голяма. Това написа градоначалникът на Русе Пенчо Милков в профила си …

Новини
Мая Манолова: Планини от токсичен фосфогипс се издигат край Девня

външна реклама Снимка профил ФБ „Изправи се.БГ получихме сигнал за планини от токсичен фосфогипс и отделяне на флуор от торовия завод край Девня, написа Мая Манолова в социалната мрежа: Целият регион около завода до пристанище Варна Запад е покрит с такъв сивкав прах, който видно от снимките е съхраняван напълно …

Новини
Рокади в „Има такъв народ“

външна реклама Снимка профил ФБ Двама лидери на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ в Кюстендилско бяха свалени от постовете си след спешно заседание на областното ръководство, на което присъстваха представители на националното ръководство, информира struma.bg. След като областният координатор о.з. подполковник Огнян Иванов беше освободен от поста и …