Германци масово анулират почивки по Северното Черноморие

Новини
реклама

Изображение Гугъл Мапс

Германски туристи са започнали масово да анулират резервациите си за летния сезон на Северното ни Черноморие. Новината е била потвърдена пред Радио България от представители на местните браншови асоциации. Особено сериозно е положението в курорта Златни пясъци, където хотелиери се готвят да закриват сезона.

Неприятната ситуация възникна в резултат на призивите на Германия към своите граждани да избягват пътувания към българското Северно Черноморие заради пандемията с коронавирус, предаде БНР.

В списъка на несигурните дестинации на института „Робърт Кох“ попаднаха курортът Златни пясъци и близкият град Варна. А те са открай време предпочитани от германските туристи.

„Нормално е като има анулации на чартърите от Германия, да последват и анулации за нашите хотели!“ – коментира Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Според него обаче ситуацията до голяма степен се драматизира. Защото въпреки коронакризата, около 50% от хотелите в региона са отворени и посрещат гости – най-вече от България. Но има и много чужденци, включително и от Германия.

„Всяка държава в момента, при тази нечувана криза с туризма, иска да разчита на вътрешния си туризъм, защото така е най-лесно. Германската държава няма интерес да подтиква нейните граждани да ходят в други държави, които и да са те! Втората страна на въпроса е, че ние нямаме към момента, и дай-боже да нямаме до края на сезона, нито един заразен турист или служител в наш хотел. Говорим за Северното Черноморие. Освен това имаме уговорен т.нар. „зелен коридор“, при който всички туристи от летище Варна директно се извозват в комплексите, без да влизат в никакъв допир с градската среда. И още – германските власти не отчитат факта, че Covid огнищата в района, са в домове за стари хора! Тези хора са изолирани, карантинирани, те нямат нищо общо с туризма на Северното ни Черноморие“, коментира още Косев.

Хотелиери и ресторантьори по морето твърдят, че мерките за сигурност се спазват строго от персонала. Доколко обаче гостите се съобразяват с тях е друг въпрос. Според Павлин Косев не трябва да се правят паралели с предишни сезони, защото настоящата ситуация е извънредна и непредвидима. Въпреки пандемията и призивите да не се пътува, в момента на Северното ни крайбрежие сезонът е в разгара си. Летовници от Румъния, Чехия, Полша, Македония, Испания, Германия и пр. пълнят хотели и ресторанти. Но не всички!

„Отворени са предимно хотелите на първа линия и хотелските комплекси от затворен тип, които предлагат допълнителни екстри – твърди Павлин Косев. Тези хотели се радват на нелоша заетост. Но приоритетите на нашите гостите не се изчерпват само с удобната хотелска стая и с храната. Тези хора търсят преживявания. Те искат ваканцията им на нашето Черноморие да бъде комбинирана с културен и винен туризъм, с атракциони и шопинг. Те искат в комплекса да има аквапарк, искат анимация. И ние се стараем да им предложим всичко това!“

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …