fbpx

ГЕРБ подкрепи ДПС: Държавата поема и 60% от осигуровките на работодателя в схемата 60/40

външна реклама

Държавата да поеме и осигуровките върху тези 60% от заплатата, които ще изплаща по схемата 60/40. Това предложение беше гласувано на второ четене на закона за извънредното положение в правна комисия в неделя (5 април) следобед. Досега управляващите твърдо защитаваха, че ще плащат само стойността от заплатата, а осигуровките остават за фирмите, което според много от тях правеше предложената схема за помощ не особено ефективна, за да се опитат да задържат служители. Прогнозата на работодателите беше, че от мярката ще се възползват малко фирми, пише Дневник.

С новата поправка, ако бъде гласувана в понеделник от парламента, работодателят ще плаща 40% и осигуровките от тях, личната вноска остава за служителите. Останалите 60% се поемат от държавата.

Тя ще важи и за фирмите, които вече са подали заявления за този тип компенсация.

външна реклама

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че ще направи това предложение в правна комисия, докато заседаваше бюджетна комисия (в неделя по обяд тя прие на второ четене промените в държавния бюджет – повече тук). „Виждате, че има негативна реакция срещу схемата. Мисля, че така ще бъде още по-справедливо и осигуровките да се разделят 60/40“, посочи той.

На правна комисия, Цонев обясни, че ако се поемат и осигуровките, схемата ще е наистина 60/40 и ще спрат твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата всъщност е 23:77.

По-късно след като в правна комисия предложението беше одобрено, Менда Стоянова от ГЕРБ потвърди, че управляващите приемат идеята и тя ще бъде подкрепена при гласуването в зала. Според нея допълнителните разходи могат да бъдат поети от увеличения фонд „Безработица“. Тя оцени, че така от мярката ще могат да се възползват повече фирми.

Според вицепремиера Томислав Дончев за първите 48 часа след като мярката влезе в сила, над 250 компании са подали заявления, а днес министърът на социалната политика Деница Сачева каза, че фирмите вече са 350.

След заседанието на комисията Менда Стоянова коментира още, че предвидените безлихвени кредити до 1500 лева ще могат да бъдат изплащани в продължение на 10 години и от тази възможност ще могат да се възползват и самоосигуряващите се.

„Капитал“ съобщи за друго предложение, появило се също на заседанието на правна комисия – възможност за туроператорите, които трябва да възстановят предварително заплатена сума за отменено туристическо пътуване, да могат да направят това до 1 месец след отмяната на извънредното положение, ако пътуващият откаже предложен му ваучер.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …