Георги Милков: По границата ни има закопани руски и германски танкове, можем да правим военен туризъм

Новини
реклама

кадър и видео: Bloomberg TV Bulgaria

България има потенциала да бъде атрактивна страна за военен туризъм. Освен последната българска подводница „Слава“, която наскоро беше превърната в музей, в България има много интересни места за посещение, много военни регалии и изостанала техника. Това заяви Георги Милков, журналист, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„По турската и гръцката граница на България има стари германски и руски танкове, вкопани още от времето на Студената война. Това е така наречената отбранителна ивица ‚Крали Марко‘. Имаше една известна история преди време – германци дойдоха и изкопаха един стар танк ‚Майбах‘ и го изнесоха, защото има колекционери. Ако държавата положи усилия за реставрация на ивицата, това наистина би се превърнало в интересна туристическа дестинация“, смята журналистът.

Освен за България и световно познатите дестинации като Виетнам и демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, Георги Милков каза, че съществуват не толкова популярни за военен туризъм зони, но също толкова любопитни за посещение.

„Най-голямата разделителна стена в света, малко хора знаят, че се намира в Западна Сахара. Това са 1 500 километра пясъчна стена, по която има военни фортификации, артилерия и минни полета. Границата не съществува на географските карти и отцепва 2/3 от Западна Сахара, контролирани от кралство Мароко, а другата от фронта ‚Полисарио‘. Това е т.нар. ‚Война в пясъците‘“, разказа Георги Милков.

Гостът поясни, че достъпът до тази разделителна ивица не е лесен – нужни са разрешителни, както от мароканските власти, така и от алжирските.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дариткова за доклада на ЕК: Споменават ни чак на десета страница

реклама Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg кадър: новини.бг ЕК оценява усилията на България да се справи с корупцията, която е световен проблем. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова на пресконференция на партията. Тя подчерта в доклада на ЕК за върховенството на закона в ЕС страната ни …

Новини
Сачева: За всички пенсионери – по 50 лв. бонус до март догодина

реклама Снимка ФБ Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина. Това каза социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия. Вчера премиерът обяви, че допълнителни пари за пенсионерите ще има, докато има пандемия. Днес Деница Сачева обясни, че според статистическите …

Новини
МЗ: Удължава се автоматично срокът на ТЕЛК решенията до края на февруари

реклама Снимка pixabay Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане. В момента извънредна епидемична обстановка в страната е обявена до 30 ноември, включително. Това означава, че срокът на всички експертни решения на ТЕЛК, …