fbpx

Георги Лозанов: Големият ни проблем е, че учим история по стиховете на Вазов

БТВ

кадър bTV

Големият ни проблем е, че учим история по стиховете на Вазов. Стиховете на Вазов са едно поетическо видение. Това е поезия, фикция, това не описва реалните ни отношения с Русия, това заяви в подкаста „Нюзрум” на Антон Хекимян по bTV медийният експерт проф.Георги Лозанов. Да, Русия е водила война, която е довела до нашата независимост, но целта ѝ не е била това, а от една зависимост – от Османската империя, да минем в друга – от Русия, както и частично става, допълни той.

Лозанов коментира, че далеч преди 9 септември у нас имало митологизация на Русия. Истинската руска политика става ясна по време на Съединението, което е истинския акт на освобождение на България, заяви той.

външна реклама

Това, което Русия не е постигнала през 1878, го прави през 1944, когато България става на практика руска колония, обясни професора. Според него тогава идва един съветски режим на власт, който естествено доизгражда мита за Освободителката като го свързва и с 9 септември. След 10 ноември 1989 имаше известни успехи в разбиването на този мит, никой дори и не мислише, че могат да се възстановят тези съветски зависимости, допълни професорът.

Не знам защо тези, които подкрепят Путин, се наричат русофили. Истинската русофилия е да си против неговия режим. Чрез него на власт се върна КГБ, и като персони, и като цели, обясни Лозанов.

В разговора с Антон Хекимян проф. Георги Лозанов каза също, че новите поколения българи често се обвиняват, че не следват традициите на родителите си, което отчасти не е за упрек. Според него новото поколение българи са много различни хора, които виждат света по съвсем различен начин чрез технологиите. Този свят е много шарен и образен, но и с много варианти за заблуда. „Младите искат да живея своя живот, не някой да им обяснява какво да правят”, каза още медийният експерт.

външна реклама
БГ звезди
Гала и екипът й се подиграха с изборите

кадри Нова телевизия Политиката рядко се появява като тема в „На кафе“ по Нова телевизия, но явно Гала и екипът ѝ се затрудняват да измислят теми за комичните си скечове, които на всичко отгоре да са актуални. Сигурно по тази причина, обект на закачки стана сериозна тема, като парламентарния вот. …

БГ звезди
Софи Маринова се разочарова: Никога повече няма да съм жури

кадри Нова телевизия Мнозина зрители и коментатори вече обявиха новото шоу на Нова телевизия „Звездите в нас“ за провал. Не са малко тези, които сочат като една от многото причини за неуспеха му участието на Софи Маринова като съдия. Легендарната ромска певица явно също има забележки и съображения по повод …

БГ звезди
Жени Марчева: Не са ме уволнили от БТВ

кадър Инстаграм/Жени Марчева Журналистката от bTV Жени Марчева разсея слуховете са себе си, които бяха породени от липсата ѝ от телевизионния ефир. Мълвата разнася какви ли не спекулации какво точно се е случило с нея. Едната клюка е, че е била уволнена от телевизия, друга – че е сменила работата …

duvar kağıdıteknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!