fbpx

Георги Лозанов: Големият ни проблем е, че учим история по стиховете на Вазов

Блиц Новини

кадър bTV

Големият ни проблем е, че учим история по стиховете на Вазов. Стиховете на Вазов са едно поетическо видение. Това е поезия, фикция, това не описва реалните ни отношения с Русия, това заяви в подкаста „Нюзрум” на Антон Хекимян по bTV медийният експерт проф.Георги Лозанов. Да, Русия е водила война, която е довела до нашата независимост, но целта ѝ не е била това, а от една зависимост – от Османската империя, да минем в друга – от Русия, както и частично става, допълни той.

Лозанов коментира, че далеч преди 9 септември у нас имало митологизация на Русия. Истинската руска политика става ясна по време на Съединението, което е истинския акт на освобождение на България, заяви той.

Това, което Русия не е постигнала през 1878, го прави през 1944, когато България става на практика руска колония, обясни професора. Според него тогава идва един съветски режим на власт, който естествено доизгражда мита за Освободителката като го свързва и с 9 септември. След 10 ноември 1989 имаше известни успехи в разбиването на този мит, никой дори и не мислише, че могат да се възстановят тези съветски зависимости, допълни професорът.

Не знам защо тези, които подкрепят Путин, се наричат русофили. Истинската русофилия е да си против неговия режим. Чрез него на власт се върна КГБ, и като персони, и като цели, обясни Лозанов.

В разговора с Антон Хекимян проф. Георги Лозанов каза също, че новите поколения българи често се обвиняват, че не следват традициите на родителите си, което отчасти не е за упрек. Според него новото поколение българи са много различни хора, които виждат света по съвсем различен начин чрез технологиите. Този свят е много шарен и образен, но и с много варианти за заблуда. „Младите искат да живея своя живот, не някой да им обяснява какво да правят”, каза още медийният експерт.


Блиц Новини
Зрител на Гласът на България: Змеят Константин Кацаров не ви каза истината за миналото си

Кадър БТВ: Зрител на Гласът на България: Змеят Константин Кацаров не ви каза истината за миналото си 53-годишният Константин Кацаров отвя всички в Гласът на България по БТВ. Заявка му в началото беше скромна. Толкова скромна, че чак съмнителна. „Бил съм охранител, бил съм охранител. Никога не съм се занимавал …

Блиц Новини
16-годишната Валериа Войкова остави държавата без думи в Гласът на България

Кадър БТВ: 16-годишната Валериа Войкова остави държавата без думи в Гласът на България Валерия Войкова написа прекрасна страница в историята на „Гласът на България“ по БТВ. Тя е само на 16 години от София. Аз съм екстроверт, обичам да се смея, обичам всичко около мен да е хубаво, заяви тя. …

Блиц Новини
Йорданка Христова пред Мондьо за Фидел Кастро: Казвам за първи път чия годеница бях

Кадри Нова ТВ: Йорданка Христова пред Мондьо за Фидел Кастро: Казвам за първи път чия бях в Куба Великата българска певица Йорданка Христова на 80 години даде невероятно интервю пред Мариан Станков Мондьо по Нова тв. Тя обясни, че не е имало как да стане жена на Фидел Кастро. В …

error: Content is protected !!