fbpx

Георги Господинов след атентата срещу Салман Рушди: Не можеш да убиеш магьосник

БГ звезди

снимка Фейсбук/Georgi Gospodinov

Световната литературна общност е покрусена от новината за нападението с нож на британския писател от индийски произход Салман Рушди. Последните данни след атаката, станала по време на лекция в щата Ню Йорк е, че авторът на „Сатанински строфи” е на командно дишане след операция и има опасност да изгуби окото си.

Заради схващането на религиозните кръгове в Иран, че най-известният роман на автора е богохулен, за главата му е обявена награда от над 3 млн. долара. По тази причина от 1988 година Салман Рушди живее в непрекъсната опасност за живота си.

Часове след новината за нападението, извършено от 24-годишен мъж, българският писател Георги Господинов публикува във Фейсбук снимка от своя среща с Рушди. Тя се случила преди десетина години на сцената на Бруклинския фестивал в САЩ. Двамата писатели чакали в зала за тренировки да дойде реда на тяхното представяне.

Господинов разказва, че заварил Салман Рушди да показва фокуси на 7-8 годишно момче. Българският писател подарил на световния романист своята книга „Физика на тъгата”, в която авторът на „Сатанински строфи” присъства като герой. Ето как продължава историята, разказана от Георги Господинов:

„Той се пошегва, че сега се чувства задължен и той да вкара нещо в следващата си книга, за да върне жеста. И излезе за четенето. Разбира се, че като го видиш няма как да не мислиш за заплахата, която тегне над него и как се справя. Изглеждаше абсолютно спокоен. Вероятно както и в тази петъчна вечер.

Тази история си припомних когато научих за атаката срещу него. Помислих си за онова момче, вече сигурно мъж на 17, което също е видяло новината за атакта срещу неговия магьосник. Отвратителен акт.

С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник”.


Блиц Новини
Бременното коремче на Еда Едже подпали България и Турция

Кадър ФБ и БТВ: Бременното коремче на Еда Едже подпали България и Турция Феновете на хитовата сага „Опасно изкушение“ по БТВ  са влюбени в актрисата, изиграла ролята на Йълдъз – Еда Едже. Макар в Турция сериала, който там се казва „Забранената ябълка“ отдавна да е приключил, личният живот на актрисата …

Блиц Новини
България вече няма да е същата: Василковски обяви кога идва студ и дъжд

Кадри Нова ТВ: България вече няма да е същата: Василковски обяви кога идва студ и дъжд през октомври Климатът се променя и това няма да подмине България. Вече усещаме, че септември си е летен месец, съвсем подходящ за плаж до самия си край. Октомври също ще започне с летни температури, …

Блиц Новини
Пълен фарс във Фермата: Петър се срина след тръгването на Моника

Кадри БТВ: Пълен фарс във Фермата: Петър се срина след тръгването на Моника След драматична битка от страна на Еми и Петър и изключително слабо представяне на Моника, тя си тръгна от „Фермата“ с почти единодушното решение на отбор „Елбетица“. Въпреки, че водиха първите две игри с 6:0 „Елбетица“ се …

error: Content is protected !!