fbpx

Георги Господинов след атентата срещу Салман Рушди: Не можеш да убиеш магьосник

БГ звезди

снимка Фейсбук/Georgi Gospodinov

Световната литературна общност е покрусена от новината за нападението с нож на британския писател от индийски произход Салман Рушди. Последните данни след атаката, станала по време на лекция в щата Ню Йорк е, че авторът на „Сатанински строфи” е на командно дишане след операция и има опасност да изгуби окото си.

Заради схващането на религиозните кръгове в Иран, че най-известният роман на автора е богохулен, за главата му е обявена награда от над 3 млн. долара. По тази причина от 1988 година Салман Рушди живее в непрекъсната опасност за живота си.

външна реклама

Часове след новината за нападението, извършено от 24-годишен мъж, българският писател Георги Господинов публикува във Фейсбук снимка от своя среща с Рушди. Тя се случила преди десетина години на сцената на Бруклинския фестивал в САЩ. Двамата писатели чакали в зала за тренировки да дойде реда на тяхното представяне.

Господинов разказва, че заварил Салман Рушди да показва фокуси на 7-8 годишно момче. Българският писател подарил на световния романист своята книга „Физика на тъгата”, в която авторът на „Сатанински строфи” присъства като герой. Ето как продължава историята, разказана от Георги Господинов:

„Той се пошегва, че сега се чувства задължен и той да вкара нещо в следващата си книга, за да върне жеста. И излезе за четенето. Разбира се, че като го видиш няма как да не мислиш за заплахата, която тегне над него и как се справя. Изглеждаше абсолютно спокоен. Вероятно както и в тази петъчна вечер.

Тази история си припомних когато научих за атаката срещу него. Помислих си за онова момче, вече сигурно мъж на 17, което също е видяло новината за атакта срещу неговия магьосник. Отвратителен акт.

С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник”.

външна реклама
БГ звезди
Гала и екипът й се подиграха с изборите

кадри Нова телевизия Политиката рядко се появява като тема в „На кафе“ по Нова телевизия, но явно Гала и екипът ѝ се затрудняват да измислят теми за комичните си скечове, които на всичко отгоре да са актуални. Сигурно по тази причина, обект на закачки стана сериозна тема, като парламентарния вот. …

БГ звезди
Софи Маринова се разочарова: Никога повече няма да съм жури

кадри Нова телевизия Мнозина зрители и коментатори вече обявиха новото шоу на Нова телевизия „Звездите в нас“ за провал. Не са малко тези, които сочат като една от многото причини за неуспеха му участието на Софи Маринова като съдия. Легендарната ромска певица явно също има забележки и съображения по повод …

БГ звезди
Жени Марчева: Не са ме уволнили от БТВ

кадър Инстаграм/Жени Марчева Журналистката от bTV Жени Марчева разсея слуховете са себе си, които бяха породени от липсата ѝ от телевизионния ефир. Мълвата разнася какви ли не спекулации какво точно се е случило с нея. Едната клюка е, че е била уволнена от телевизия, друга – че е сменила работата …

duvar kağıdıteknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!