fbpx

Гаргара спира инфекцията от възпалено гърло да стигне до белите дробове

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Соленият разтвор помага успешно при възпалителни процеси в гърлото и носа. Гаргарата с него помага да се облекчи възпалението и да намали болката.

Клиничните проучвания напълно валидизират ефикасността на гаргарата със солена вода като метод за облекчаване на възпалението и болката в гърлото. Данните сочат, че жабуркането на гърлото със силно подсолена вода 3 пъти дневно помага за намаляване на инфекцията с поне 40% в рамките на 2-3 дни.

външна реклама

Тази резултатност позволява гаргарата със солена вода да се ползва като допълващо средство при лечение на инфекции на горните дихателни пътища – и вирусни, и бактериални. Успоредно с облекчаване на инфекцията и възпалението, солената вода помага и за редуциране на болковия синдром до едва доловим дискомфорт при преглъщане.

Откъде идва позитивният ефект на гаргарата със солена вода при възпалено гърло?

Позитивният ефект на подсолената вода за намаляване на възпалението се обяснява с един прост химичен процес – осмоза. Високата концентрация на сол във водата буквално изсмуква водното съдържимо на инфектираните епителни клетки от лигавицата на гърлото, пише Пулс.

Възпалението на гърлото е провокирано от заселили се по лигавичния епител бактерии или вируси и провокираната от тях инфекция. Тя води до подуване на лигавицата с натрупване на вода в нея. Отокът на възпалената лигавица около гърлото е основна причина за болка при преглъщане. Изсмуквайки водата от нея, гаргарата със солена вода помага за бързо намаляване на отока, а оттам и на болката. И това не е всичко.

Високата концентрация на солта в разтвора унищожава голяма част от патогенните микроорганизми, населяващи гърлото. В основата на този ефект отново стои процесът на осмоза. Бактериите и вирусите силно се дехидратират и бързо загиват, а гаргарата помага за отмиването им от лигавицата и извеждането им от горните дихателни пътищa.

За направа на качествен солен разтвор за гаргара при възпалено гърло може да се разтвори чаена лъжичка сол в чаена чаша вода. Препоръчително е жабуренето с него да се прави минимум 3 пъти дневно. В допълнение е желателно да се пият много течности за поддържане нормалната хидратация на организма.

Методът е ефективен и безопасен за прилагане и при възрастни, и при деца.

Важно е да се отбележи, че това средство от народната медицина не бива да се прилага като самостоятелен метод за овладяване на обострени и продължаващи повече от 2-3 дни респираторни инфекции. В такива случаи облекчение би следвало да се търси с по-силни антибактериални или противовирусни и противовъзпалителни средства.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Между 5 и 15 години затвор очакват капитана на „Вера Су“ и помощника му

външна реклама кадър Нова телевизия Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд „задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресцентнъра на апелативния съд. Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени …

Новини
Пирати откраднаха и пуснаха в интернет най-чакания филм на годината

външна реклама кадър: bTV В ранните часове на неделя по много пиратски сайтове се появи копие на най-очаквания филм за тази година – „Дюн“. Мащабната продукция по класическия роман на Франк Хърбърт е един от най-амбициозните кино проекти в последно време и официалното ѝ пускане по екраните и официалните стрийминг …

Новини
Доц. Ангел Кунчев е обявен като лекарят на годината

външна реклама кадър БНТ Доц. д-р Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“, обявиха от БЛС. Главният държавен здравен инспектор ще получи престижното отличие за активната му позиция и работа, предаде Нова телевизия. В Деня на българския лекар – 19 октомври предстои да бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски …