Гардиън: Масовите протести имат за цел да „си върнат България“ от правителството на Бойко Борисов

Новини
реклама

Повече от месец продължават протестите срещу дългогодишния премиер на България Бойко Борисов, пише The Guardian в обзорен материал за протестите у нас и политическата криза, цитиран от Офнюз.

Статията е озаглавена „Как един причудлив плажен сценарий хвърли дългогодишния български премиер в кипяща вода“.

„Масовите протести имат за цел да „си върнат България“ от правителството на Бойко Борисов – и всичко започна с едно знаме“ – гласи подзаглавието.

Ето какво разказва „Гардиън“ за кризата у нас (със съкращения):

Миналата седмица Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако парламентът одобри призива му събиране на Велико народно събрание, за да се „рестартира държавата“.

Във видеообръщение Борисов каза, че неговата партия (ГЕРБ) ще предложи списък с изменения в конституцията, сред промените са – депутатите да се намалят на половината от 240 на 120, както и реформа в съдебната система.

Доскоро премиерът успяваше да издържи на повечето политически бури – от тайните записи, за които се твърди, че са с неговия глас, и се чува как ругае политическите си противници, до снимките, показващи как спи, а до леглото му има пистолет.

Протестиращите, които призовават за неговата оставка, тази на неговия кабинет и на главния прокурор, получиха подкрепата на хиляди хора през последния месец.

Протестите започнаха, когато бившият министър на правосъдието Христо Иванов и още двама души се опитаха да акостират с лодка на плаж близо до пристанище в Черно море и се пробваха да забият българско знаме. Плажът, който се предполага, че е публичен, е в непосредствена близост до имение, собственост на Ахмед Доган, бивш политик от ДПС със сенчести бизнес интереси. Трима служители на НСО пазеха обществения плаж и не позволиха на мъжете да слязат от лодката, след което хвърлиха знамето в морето.

Тази акция на Иванов беше с цел да се възстанови правото на ползване на плажа. Бившият правосъден министър определи правителството като зависимо от Делян Пеевски (медиен магнат и депутат от ДПС). Партия ДПС е основана на базата да защитава правата на турското малцинство, репресирано от бившия тоталитарен режим. Пеевски се е превърнал в основен играч в българската икономика, притежаващ няколко строителни компании и приблизително 80% от българските медии.

Миналата седмица Борисов направи предложение да се оттегли. „Готов съм да напусна по всяко време, ако това ще оправи нещата“, каза той по време на събрание на неговата партия, на което имаше 4000 членове на ГЕРБ, събрани в кратък срок. След изказването на Борисов членовете извикаха „Не“.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Разследването приключи: Обвиняемият за гибелта на Милен Цветков карал с около 99 км/ч

реклама Снимка ФБ Софийска градска прокуратура приключи действията по разследването на катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Досъдебното производство е за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението, информира БНТ. Към настоящия момент са изготвени всички назначени експертизи, като с оглед тяхното заключение днес държавното …

Новини
Нови правила за работното време и извънредния труд гласят депутатите

реклама Снимка Вихрогон Нови правила за формиране на работното време и заплащане на извънредния труд планират да приемат депутатите. Те разглеждат на първо четене промени в Кодекса на труда. Промените ще засегнат почти всички заети. Новите предложения предвиждат: Увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа; увеличаване на времето …

Новини
24 май вече е ден на „българската“, а не „славянската писменост“

реклама Изображение гугъл мапс Депутатите приеха на първо четене предложението на патриотите 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. 73-ма депутати гласуваха „за“, 4 „против“ и 34 се въздържаха. Предложението мина с подкрепата на ГЕРБ, която дойде неочаквано в …