Фрогнюз: Всички МВР служби с пълен достъп до здравния ни статус

Новини
реклама

Снимка ФБ

Всички МВР служби вече ще имат пълен достъп до здравния ни статус, ще следят данни за храчките, урината и кръвта.

Това става възможно със заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 2 октомври, която наподобява тотално наблюдение в стил „Биг Брадър“ върху хората, алармира Frog News.

Според нея се създава регистър на всички заразени и карантинирани заради COVID-19. Чувствителната лична информация в него ще е достъпна не само за вътрешното ведомство, но и за НОИ, НЗОК, Дирекциите „Социално подпомагане“, РЗИ, всички лични лекари, лаборатории и здравни заведения.

С тази заповед на практика се дава възможност на всички институции у нас да имат достъп до данните ни, освен личните ни, ни и за здравния ни статус. Любопитното е, че достъп до цялата информация се предоставя на следните структури в МВР: Главните дирекции, СДВР и областните дирекции, дирекция „Комуникационни и информационни системи“, както и пожарната.

реклама

Списъкът с данните пък ще се допълва от „Гранична полиция“, РЗИ и лабораториите, които ще вкарват данните за заразените, карантинираните и подлежащите на карантина лица. Какви данни за нас ще влизат в регистъра, също е посочено в заповедта. Част от тях са: ЕГН, номер на лична карта, кръвна картина, данни от изследвания на урина, храчка, секрет от гърлото и носа, серум и дори „тъкан от биопсия или аутопсия“.

Всички тези „мерки“ по Оруел се мотивират с нуждата от предпазване от разпространението на COVID-19. Интересна подробност е, че в регистъра влизат и абсолютно всички лица, преминали граничен контрол без да имат каквито и да било симптоми на заболяването.

 

До този момент липсват коментари в общественото пространство за издадената заповед. Има обаче, опасения, изказани в постове в социалните мрежи, за това че съществува реална опасност заповедта да развързва още повече ръцете на различни институции за оказване на натиск. Много хора са обезпокоени, че след като МВР ще разполага тази чувствителна информация за здравето им това на практика означава, че и прокуратурата всичко ще знае.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов и министрите Аврамова, Танева и Ананиев са под карантина

реклама снимка Фейсбук/Бойко Борисов реклама Премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова, финансовият министър Кирил Ананиев и земеделският министър Десислава Танева – това са лицата, с които е контактувал зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Всички те са с наложена карантина, след като Нанков даде положителна проба за …

Новини
Затвор за Явор Бахаров

реклама Звездата Явор Бахаров влиза в затвора. Ефективна присъда за Явор Бахаров, шофирал лек автомобил след употреба на алкохол и наркотици в град Банско. След близо седемчасово съдебно заседание, Районен съд – Разлог призна за виновен Бахаров за извършени от него престъпления по чл. 343 б, ал. 1 от НК …

Новини
Здравният министър с нова заповед: Спират плановите операции. 10 % от леглата стават за Ковид

реклама Стопкадър БТВ Нова заповед издаде здравният министър Костадин Ангелов Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с …