Франция сваля мерките: Отварят заведения, паркове, плажове, училища

Новини

Франция преминава към втората фаза на смекчаване на ограниченията, наложени заради COVID-19. От днес отварят кафенетата, баровете и ресторантите. В Париж вече са достъпни за посещения и парковете, пише БНТ.

Франция обръща нова страница. Затворените от 15 март кафенета, барове и ресторанти отново работят от днес, дори от първите часове на деня, при спазване на санитарните изисквания и метър разстояние между масите.

Жан-Пиер Льо Бо, собственик на ресторант: В полунощ около сто клиенти дойдоха да вечерят. Това е знак за лоялност и затрогващо.

Заведенията, разположени в зоните с по-висок риск от COVID-19, сред които Париж, посрещат клиенти само на терасите и откритите пространства.

За да подпомогне собствениците, кметството на френската столица разреши да се използват безплатно тротоари, улици и паркинги, обмислят се и временни пешеходни зони.

Венсан, жител на Париж: Беше тежко да сме затворени в продължение на месеци. А сега с хубавото време имаме нужда да бъдем на въздух.

От днес са разрешени посещенията и в парковете, като кметът на Париж Ан Идалго влезе в лек сблъсък с правителството, разрешавайки някои зелени пространства да бъдат отворени по-рано.

Плажовете също вече са достъпни, а ограничението за пътуване до 100 километра отпада. Скоро и железниците ще заработят в пълен капацитет.

Марк, жител на Париж: Това беше стрес за хората, които имат семейства например в Южна Франция, за възрастните хора, нуждаещите се от грижа. Да си върнем свободата е удоволствие.

Отварят басейни, гимнастически и спортни зали, увеселителни паркове, както и залите за спектакли и театрите, но в т.нар. зелени зони, а тези в зоните с повишен риск ще трябва да почакат до 22 юни. Тогава ще заработят и всички кина.

До 15-ти юни границите остават затворени.

Прогресивно отварят и училищата.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Колекторите да звънят само от 8 до 20 ч. в работен ден и не при работодателя му

Колекторите да могат да търсят длъжника само в работни дни от 8 ч. до 20 ч. и не при работодателя му, да не разгласяват информация за задълженията му и да не използват заплахи, обиди или принуда. Вземанията срещу потребител да се прехвърлят само след негово изрично писмено съгласие, дадено предварително …

Новини
Доктори подадоха сигнал срещу сигнала срещу доц. Мангъров

Лекари подадоха сигнал срещу колежката си д-р Сибила Маринова затова, че е нападнала и подала сигнал към Етичната комисия на Български лекарски съюз срещу доц. Атанас Мангъров. Сигналът срещу Мангъров дойде миналата седмица, след като той изказа мнение във Фейсбук, че броят на новозаразените случаи на коронавирус у нас се …

Новини
До 30 хил. лв. глоба за работодател при забавени заплати и осигуровки

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда, съобщи пред журналисти в Министерския съвет председателят на тристранния съвет – вицепремиерът Марияна Николова, пише www.banker.bg. Правителството предлага повишаване на санкциите за недеклариран труд. При повторно нарушение, свързано …