fbpx

Фермери прибират хиляди левове за гледане на „виртуални овце“

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

По неофициална информация на бранша „виртуалните овце“ у нас са над 200 хиляди.

След броени дни се очаква Министерството на земеделието да публикува официалните данни от преброяването на земеделските стопанства, направено миналата година. Преброяването се прави в страните членки на ЕС на всеки десет години и е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет.

външна реклама

 

„Нашите подозрения се оправдаха“, коментира в интервю за БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Виртуалните животни фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите, сигнализирали са нееднократно от асоциацията.

„Чрез тях се усвояват субсидиите за пасища“, поясни Караколев.

Така се получава следното – „фермерът Х „има“ налични в момента 1 000 овце, а дали ги има, дали не – никой не си прави труда да провери“, изтъква той.

На база на тази информация в системата, общината разпределя на съответния фермер хиляди декари пасища от общинския или държавния поземлен фонд. Това ощетява малките и средни фермери по места, те са потърпевши, защото не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 50-80-100 км, разказа Симеон Караколев.

„Може да се стигне и до 10 декара да се дават на една овца, а субсидията варира между 30 и 50 лева на декар“, допълни той.

„Можете да сметнете – с едни 10 хиляди декара пасища съответният бенефициент ще получи половин милион“, обясни председателят.

Как работи цялата схема?

„Срещу пари. Плащат си на тоя, който разпределя тези имоти. Вероятно някой служител на въпросната общинска администрация“, каза Караколев.

Според животновъдите проблемът може да се реши чрез засичането на данни от преброяването на земеделските стопанства.

„И за всяко разминаване се прави теренна проверка. Не се ли изчисти това нещо, този порочен кръг ще продължава да съществува“, категоричен е Симеон Караколев.

След формирането на новата земеделска комисия в парламента браншовата асоциация ще внесе свои предложения за законови промени.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Остри сблъсъци между депутатите на тема съдбата на пенсионерите

външна реклама кадри: Нардно събрание, Pixabay Арена на пореден скандал на тема пенсии стана парламентът. Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г. Това предлагат от БСП за България …

Новини
След запазването на субсидиите, Трифонов обяви: Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа

външна реклама снимка: Фейсбук/ Слави Т. Трифонов „Толкова е ясно – хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват – не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, …

Новини
Търговският регистър отказа да впише обратно Боби Михайлов като шеф на БФС

външна реклама кадър: Канал 3, архив Борислав Михайлов получи отказ за бъде вписан обратно като президент на БФС. Решението на Търговския регистър, предаде Novinite.bg На 29 април бяха подадени документите от последния Изпълком на който Михайлов върна оставката си. Сега обаче няма как да поеме отново поста. външна реклама Рекламирай …