fbpx

Фандъкова на инспекция: Всички средства са осигурени, но не работят

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

Столичният кмет извърши внезапна проверка на строящо се детско заведение в „Лозенец“.

В София се строят 16 детски градини, предстои да започне работата по още десетки, за които е намерено финансиране.

външна реклама

Фандъкова обясни, че се забелязва забавяне при строителството на детски градини. Най-драстичното било в район „Лозенец“.

Тя уточни, че става въпрос за забавяне от година. По думите й в район „Триадица“, където трябва да се поемат деца в яслена възраст повече от половин година не може да започне да се ремонтира, пише Вести.

„В „Красно село“ повече от половин година не може да се започне проектирането, в район „Изгрев“ три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение, че градината е готова“, обясни тя.

Кметът на София провери детска градина в район „Лозенец“, която е една от 16-те детски градини, които районните кметове в София строят с финансиране, което им е напълно осигурено.

„Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация и виждате в каква ситуация е тази детска градина. Понеже много се говори за капацитет и способности, искам да ви обърна внимание, че това е детската градина в един район, който е много гъсто населен, в който има много млади семейства. Това е детска градина, която трябваше да бъде завършена септември месец 2020 г. Ще приеме деца септември месец 2021 г.“, каза Фандъкова.

„Чета позиция на кмета на района г-н Павлов, който разбира се, намира оправдание и обяснения, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения. Фактите са следните – пет месеца се правеха сметки. Имаше проблеми в проекта, при завършването му. Целият капацитет, всички наши експерти бяха на терен непрекъснато, за да помогнат на район „Лозенец“ да довърши, колкото може по-бързо тази детска градина. Пет месеца се правят сметки, три месеца се подписва анекс. Това са факти. Те могат да бъдат доказани с писмата и документите, които сме си разменяли. Осигурихме веднага щом като ни беше поискано допълнително финансиране от близо 600 хил. лв. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате и до ден днешен детската градина не е готова“, отбеляза столичният кмет.

По думите й 150 деца чакат да бъдат приети в един от най-гъсто населените райони.

„Понеже днес общинските съветници четоха декларации. Питат ме и родителите, и общинските съветници. Аз отговарям по този начин и всъщност тук не трябва да отговарям аз, а кметът на района. Кметът от „Демократична България“ г-н Павлов. Вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават на мен въпроси, не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпросите си на техния кмет. Това не е единственият случай“, заяви още Фандъкова.

Относно поисканата й оставка тя заяви:

„Да дойдат в „Лозенец“, да видят как управлява „Демократична България“. Те искат да управляват, но или не могат, или не искат да работят. Защото резултатите се постигат с работа“, категоричен беше кметът.

За да се реши проблемът с недостига на места трябвало да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност.

„Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането и трябваше те да го осигурят. За какви процедури и за какво забавяне говоря. Не казвам, че се забавят нарочно, защото никой няма интерес. Казвам, че това е капацитетът“, допълни Фандъкова.

„Йорданка Фандъкова трябва да подаде оставка, родителите на неприети деца в детски ясли трябва да се компенсират финансово още от септември“, каза лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в изказване от името на група по време на заседание на Съвета.

„Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото й използване“, заяви Паргов.

По думите на Паргов, когато са излезли резултатите от първото класиране, е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2341 повече от миналата година. Това, според Паргов, е тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава.

По думите му, комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице „пълен провал в политиката на Столичната община в тази изключително важна сфера – отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст“.

„Тъжно е, че БСП и „Демократична България“ не се поколебаха да вадят политически дивиденти от грижата за децата на София“, посочи Малина Едрева, общински съветник и председател на групата ГЕРБ – СДС в Столичния общинския съвет също по време на заседание на Съвета.

„Не се учудвам от това, което чухме от декларациите на „Демократична България“ и БСП“, посочи Едрева.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Жената на майор Терзиев съобщи последните му думи по радиостанцията преди разбиването на Миг 29

външна реклама Кадър ВМС От 6-и клас искаше да стане пилот. Това беше неговата мечта. Това е най-честният човек, който познавам. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпругата на загиналия пилот на МиГ-29 край Шабла майор Валентин Терзиев – Димитрина Попова. „Когато ми се обадиха да ми кажат за …

Новини
Алекс Петканова пусна снимки с детето си от болницата

външна реклама Снимка профил инстаграм Вчера Петканова тя качи на стори детска ръчичка със системи от болницата, след което всички се озадачиха какво се случва. Очевидно е, че това е ръката на малкия им син Габриел, но до последно Петканови не потвърждаваше това. Днес обаче тя отново качи снимка, на …

Новини
3-те милиарда от България за „Турски поток“ са пари на вятъра

външна реклама Снимка Пресцентър на МС Когато през 2019 г. започна строителството на газопровода „Турски поток“ през България, той беше представен от тогавашните управляващи като добра инвестиция, която ще бъде полезна за региона и не само ще бъде възстановена, но и ще донесе печалби за страната. И как иначе, при …