fbpx

Фалира инвеститорът в „Гранд каньон“ в София

Новини
външна реклама

Източник: garantikoza.com.tr

Съдът в Бакъркьой (район на Истанбул) е обявил в несъстоятелност строителната компания „Гаранти коза Иншаат“ и процедурата по ликвидация е започнала на 30 март. Това показа проверка на „Дневник“ по публикации в местни медии и съдебната институция. Информацията за фалита на дружеството веднага предизвика въпроси – какво ще стане с проектите му в България.

В София компанията „ГК България“ ЕАД („Гаранти коза България“ до май 2019 г.), инвестира в два големи проекта – „Гранд каньон“ в район „Младост“ и друг – на терена на бившия електрокарен завод на бул. „Цар Борис III“. Неин собственик според Търговския регистър е нидерландската компания „ГК Глобъл Б.В.“.

външна реклама

Първият проект на стойност 120 млн.лева планира строителството на три сгради – на 30 етажа, на 19 и на 16 етажа. Жилища, офиси, хотел и търговски център на пет нива трябва да оформят бъдещия „Гранд каньон“ на бул. „Александър Малинов“. Общо 700 апартамента са проектирани в сградите, което е предпоставка за допълнителен натиск към и без това натоварения трафик по бул. „Александър Малинов“ – това беше сред най-обсъжданите теми при обсъждане в общинския съвет през лятото на 2019г. Строежът, който веднъж получи отсрочка от правителството като приоритетен инвеститор, все още е в начална фаза, макар да започна през 2017 г.

„ГК България“ поиска три пъти да се намали проекта „Гранд каньон“

От офиса на „ГК България“ ЕАД на въпрос на „Дневник“ дали фалита на „Гаранти коза“ в Турция ще се отрази на изпълнението на проекта в „Младост“, обясниха, че ще се обадят допълнително, когато могат да коментират ситуацията.

На последното заседание на комисията по архитектура на Столичния общински съвет бе обсъдено писмо-искане от „ГК България“ да се намали три пъти застрояването в проекта „Гранд каньон“ – от 91 882 кв.м РЗП да стане 30 000 кв. в. Сградите да бъдат две, а не три и то с 20-ина м по-ниски. Общинските съветници отложиха решението си по искането на строителната компания за следващо заседание.

Другият терен, притежаван от „ГК България“, е с площ от 100 дка и е на бул. „Цар Борис III“, в участъка от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Иван Гешов“. Турците купиха имота от братя Домусчиеви през 2015 г. за 39 млн.евро и там също се планира грандиозен проект. Четири небостъргача на 54 етажа с жилища и офиси, с хотел, търговски център, ресторанти и кафенета В пространството между небостъргачите е ситуирано езеро и зелени площи. Проектът така и не започна, защото няма необходимите разрешения.

Garanti-Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, както е пълното име на компанията, е с около 70 акционери (6 от тях големи), построила е над 20 хиляди жилища само в Истанбул и сега от банкрута ѝ пострадаха хиляди хора. Мнозина от тях изненадващо установиха, че имотът, за който са предплатили, е ипотекиран от банката и не могат да го получат или продадат, пише турската преса.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алек Болдуин се сбогува със застреляната от него операторка

външна реклама Снимка инстаграм Веднага след инцидента Болдуин написа в профила си в Instagram, че напълно сътрудничи на полицията при разследването на фаталния случай. Той допълни също, че е в постоянен контакт със семейството на починалата и е предложил да помогне с каквото може. Американският актьор Алек Болдуин присъства на …

Новини
Краси напусна „Фермата“ след тежка загуба

външна реклама Снимка ФБ/Фермата Поредният елиминационен дуел изкара още един участник от реалити формата. Красимира Дамянова преживя тежка загуба на Арената във „Фермата“ 7, не успя за вземе нито една точка в битките и напусна риалитито. Режисьорката падна драматично с 0 на 15 от водачката на камион Живка Ролева, която …

Новини
Издирват 90-годишен старец вече пети ден

външна реклама Върви бавно, облечен е с черно яке, сив панталон, тъмносиня бейзболна шапка с червена козирка, сандали. Не носи маска. 89-годишен бивш свещеник е изчезнал в София на 20 октомври по обед. Отец Димитър Ценов се е загубил в района на „Красна поляна“, в близост до църквата „Възкресение Христово“. …