Европейската централна банка призовава да не се плащат дивиденти за цялата 2020 година

Новини
реклама

снимка: ecb.europa.eu

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи препоръката си на банките за разпределяне на дивиденти и обратно изкупуване на акции до 1 януари 2021 г., съобщава „Банкеръ“.

ЕЦБ призова банките да не изплащат дивиденти и да не изкупуват обратно акции до януари 2021 г. И уточнява, че ще даде достатъчно време на кредитните институции да попълнят капитала си и ликвидните буфери, за да не действат проциклично.

Тази актуализирана препоръка относно разпределението на дивиденти остава временна и е насочена към запазване на капацитета на банките да поемат загуби и да подкрепя икономиката в тази среда на изключителна несигурност. Тази несигурност затруднява трезорите точно да прогнозират своите капиталови позиции, като нивото на капитала в системата може да намалее значително, казва европейският регулатор.

ЕЦБ ще преразгледа дали тази позиция остава необходима през четвъртото тримесечие на 2020 г., като взема предвид икономическата среда, стабилността на финансовата система и надеждността на капиталовото планиране. След отпадането на несигурността, изискваща тази временна и изключителна препоръка, банките с устойчиви капиталови позиции могат да обмислят възобновяване на изплащането на дивидент.

Европейската централна продължава да насърчава банките да използват капитала и ликвидните буфери за целите на кредитирането и за поемане на загуби. Регулаторът няма да изисква кредитните институции да започнат да попълват капиталовите си буфери преди да бъде достигнат пикът на изчерпване на капитала. Точният график ще бъде решен след стрес теста за целия ЕС през 2021 г.

„Натрупването на силни капиталови буфери и ликвидност след последната финансова криза даде възможност на банките по време на тази криза да продължат да отпускат заеми на домакинства и предприятия и по този начин да помогнат за стабилизирането на реалната икономика. Ето защо е още по-важно да се насърчават банките да използват своите буфери за капитал и ликвидност сега, за да продължат да се фокусират върху тази всеобхватна задача: кредитиране, като, разбира се, поддържат стабилни стандарти“, заяви Андреа Енрия, председател на надзорния съвет на ЕЦБ.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си бохемът Христо Сираков – „Стоте манекенки“

реклама Снимка Playboy Скръбна вест пристигна преди минути от родния шоубизнес. Издателят на българския Playboy – Христо Сираков, почина на 64-годишна възраст, съобщи Канал 3. Сираков бе един от най-известните филантропи у нас, като през годините е издигнал на пиедестал не една и две манекенки.   Преди по-малко от седмица …

Новини
Грип, настинка, коронавирус – как ще ги разпознаем през есента

реклама Снимка pixabay Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или …

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …