fbpx

Европейската банка: България може да излезе от кризата до края на годината

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

В юнската прогноза подобрението за България спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. е с 1.5 процентни пункта. Но при съседна Румъния корекцията е от 3% на 6% растеж през тази година.

Растежът на българската икономика през 2021 г. може да достигне 4.5% и така в края на годината страната може да е компенсирала спада от 4.2% от БВП през 2020 г. Това до голяма степен ще зависи от засилване на масовото ваксиниране и нивото на политическа стабилност след изборите, гласи прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие за страната,  информира Bloomberg TV Bulgaria.

външна реклама

 

Българската икономика се е свила с 4,2% през 2020 г. поради спад на износа и инвестициите от съответно 11,3% и 5.1%. За разлика от други страни в региона, частното потребление не намалява през 2020 г., главно поради относително по-меките мерки за ограничаване и силен растеж на заплатите през годината, гласи прогнозата.

Правителствените разходи се увеличиха значително през 2020 г. със 7,5%, чрез увеличаване на минималните и публичните заплати и мерки за подкрепа на стойност около 3% от БВП. След няколко години фискални излишъци, правителственото салдо беше -3.4% от БВП през 2020 г., като подобен дефицит се прогнозира и през 2021 г.

Износът на стоки се възстановява по-бавно в сравнение с други страни в региона, докато износът на услугите (включително туризма) бяха сериозно засегнати и е намалял с 28,6% през 2020 г. Имаше сигнали за възстановяване през първото тримесечие на 2021 година (2,5 на сто на тримесечие) въпреки новите мерки за ограничаване, наложени през март.

Ръстът на потребление и заплати може да подобри резултатите на българската икономика, но политическите трудности по-скоро биха отложили публичните инвестиции и използването на еврофондовете от Плана за възстановяване, посочват от ЕБВР.

Банката предупреждава, че в приблизително половината държави – предимно от бившия съветски блок – в които действа, възстановяването спрямо 2019 г. няма да се случи и тази година. През 2020 г. четири страни – Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели ръст и тази година ще останат лидери по темп на растеж, а други ще се присъединят към тях през тази година, но има държави, като Черна гора например, която основно заради зависимостта си от туризма ще се възстанови през 2022 г.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДБ и ИБНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

външна реклама Кадър видео ФБ Бъдещото управление трябва да се следва посоката и стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство. Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН. външна реклама „На тази база …

Новини
Водещата на БНТ изригна в смях пред Хаджигенов

външна реклама Кадър видео БНТ С чувство за хумор съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов обяви в сутрешния блок на БНТ, че ще заеме поста вицепремиер по космическите въпроси. На фона на често използваната от него ирония думите му не бяха приети сериозно. Ето как приключи …

Новини
Дойче веле: Борисов обижда, защото го е страх

външна реклама Кадър видео ФБ Нервният изблик на лидера на ГЕРБ срещу Бойко Рашков може да бъде разглеждан като симптом. Агресията, включително нападателния тон, често е израз на страх, на фрустрация. Борисов вероятно усеща, че политическата му кариера е смъртно ранена и възмездие – не за безобразния му език, а …