Европейците искат пълна промяна след коронавирусната криза

реклама

Коронавирусната криза отрезви европейските граждани, накара ги да погледнат по-отблизо проблемите на другия и да искат промяна, показват резултатите от ново проучване, цитирано от онлайн изданието Politico.eu, цитирани от Инвестор.

Проучването е осъществено от неправителствената организация More in Common в шест страни – Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша и Великобритания в периода 19 юни – 8 юли т.г.

Пълният доклад с данните ще бъде публикуван другия месец.

Резултатите от анкетата показват, че мнозинството от участниците във всичките шест държави заявяват, че пандемията от новия коронавирус COVID-19 ги ​​е направила „по-запознати с условията на живот на другите хора“ в тяхната държава. Това посочват 56% от анкетираните в Полша и Франция и 73% в Италия.

Кризата предизвиква подобни реакции и отвъд националните граници. Около три четвърти от всички анкетирани са съгласни, че „независимо откъде сме, като хора ние в основата си сме еднакви“.

Във всички шест държави има широко съгласие, че животът не може да продължи както преди коронавируса.

„Много хора искат да използват кризата, за да предизвикат промяна на системата“, казва Матийо Льофевр, изпълнителен директор на More in Common.

Желанието за ново начало се проявява особено по отношение на въпросите за околната среда. Зелена нова сделка, „която прави мащабни правителствени инвестиции, за да направи икономиката ни по-екологична“, например резонира положително с 59 процента от анкетираните в Германия, 71 процента в Полша и 77 процента в Италия.

Около половината от анкетираните от Франция и Германия обаче заявяват, че се притесняват, че „ангажиментът за опазване на околната среда ще се забави или спре“. Това се отнася за 75% от италианците.

Льофевр казва, че Италия е добър пример за това как кризата насърчава апетита за промяна. Повече италианци настояват правителствената помощ за бизнеса да се обвърже с определени условия в сравнение с гражданите на Германия, Франция, Полша и Холандия. Общо 91% от анкетираните в Италия подкрепят искане компаниите да спрат да използват данъчни убежища и плащат данъците си у дома.

Междувременно една трета от италианските анкетирани декларират и готовност да платят по-висок данък върху доходите, за да помогнат за финансирането на икономическото възстановяване. Само Великобритания надвишава този резултат – там делът на готовите за по-високи данъци е 44%.

Солидарността обаче не се ограничава само до националните граници, като 48 процента от холандските респонденти подкрепят идеята за Европейски фонд за възстановяване и общ дълг, въпреки че правителството на Холандия е в опозиция на предложението.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …