Евродепутатите настояват за продължаване на преговорите за бюджета на ЕС

реклама

Европейският парламент провежда извънредно заседание, на което се очаква да приеме резолюция по многогодишната финансова рамка и възстановителния план за пандемията от Covid-19, които европейските лидери договориха във вторник рано сутринта, информира БНР.

Групите в Европейския парламент заявиха единодушно, че преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г. трябва да продължат. За сега евродепутатите не са склонни да приемат без промени разпределението на бюджета, както бе договорено на заседанието на Европейския съвет, продължило близо пет денонощия.

Групата на Европейската народна партия изрази удовлетворение, че има споразумение, но не и от неговото съдържание.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер остро разкритикува предвидените орязвания в 7-годишния бюджет на ЕС за здравеопазване и иновации: „Още вчера председателят на Европарламента Давид Сасоли заяви, че евродепутатите няма да приемат съкращения за изследванията, младежта и програмата „Еразъм“, макар да уточни, че са съгласни с възстановителния план“.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която говори на пленарното заседание, определи тези орязвания така: „Някои решения по много програми предизвикват съжаление и бяха болезнени, а те имат ключово значение за европейска добавена стойност. Мисля за „Хоризонт“, основната ни здравна програма, „Инвест ИЮ“.

На това Манфред Вебер отговори: „Урсула, в момента ние не сме готови да преглътнем горчивия хап, за който говорите и по-точно този за многогодишната финансова рамка. Ние смятаме, че тя не дава точния отговор на предизвикателствата през следващите 7 години“.

„ЕНП обеща, че ще се бори със заболявания като рак, но сега виждаме орязвания в бюджета за здравеопазване. Обещахме иновации, но след споразумението отстъпваме на страни като Китай, защото има намаление по програмата „Хоризонт“, каза още Вебер и допълни: „Няма достатъчно средства за охрана на външните граници, за развойна дейност, за външна политика“.

Социалистите и демократите определиха постигнатата От Европейския съвет договореност като историческа, но изразиха несъгласие с ограничаването на средствата за образование, цифровизация, външна политика. Социалистите настояха за въвеждане на нови данъци и за честно данъчно облагане.

Групата „Обнови Европа“ настоя за увеличаване на средствата за цифровизация, изследвания, младежки дейности и здравеопазване.

ЕНП и групите на социалистите и на либералите подкрепиха обвързването на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона.

Групата „Идентичност и демокрация“ заяви, че много малко държави от ЕС ще бъдат облагодетелствани от фонда за икономическо възстановяване. Според тази парламентарна сила е било възможно европейските страни да подкрепят икономиките си и без намесата на ЕС, вместо да бъдат ограничавани от възгледите на Европейската комисия за изразходване на средствата от фонда.

Групата на Зелените порица т. нар. „спестовници“ в ЕС (Дания, Австрия, Холандия и Швеция), както и премиерите на Полша и Унгария, които определи като „псевдодемократи“, облагодетелствали с европейските средства себе си и близки олигарси.

Европейските консерватори и реформатори поискаха увеличаване на бюджета за земеделие, регионално и икономическо развитие, за цифровизация и външна политика.

Европейската обединена левица изрази мнение, че договореният размер на бюджета не отговоря на нуждите и поиска справедливо данъчно облагане.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Горският спасител на 2-годишния Мехмед: „Аллах ме прати да го спася“

реклама Кадър БТВ В сряда от дома си в Якоруда изчезна 2-годишният Мехмед. Близките му твърдят, че последно бил в каруцата в двора. Лелята пуска призив за издирването му След 24 часа роднините чуват дълго чаканата вест. Момченцето е открито в село Бунцево от горския Муртаза Клечов. По пътя разстоянието …

Новини
„24 часа“: 2-годишното дете е сгазено пред очите на дядо си и баба си

реклама Снимка pixabay Пред баба си и дядо си е било сгазено детето на 2 г. и 8 месеца, което загина при катастрофа в столичния кв. „Надежда“ днес, пише „24 часа„. Инцидентът е станал, докато водач е карал на задна скорост, допълва изданието. Мъжът е опитвал да излезе от паркинга …

Новини
Карбовски към Караянчева: Вие сте самозабравил се човек с диагноза

реклама снимка: Мартин Карбовски, фейсбук Мартин Карбовски се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с писмо по повод думите й, че хората, които протестират срещу Бойко Борисов, после се качват на метрото, направено от него и се прибират вкъщи. Ето какво заяви журналистът: Госпожо Председател – чух, че ако …