fbpx

„Europa Today“: България е като Беларус

Новини
8
реклама

„България е като Беларус, в продължение на 40 дни хората са на улицата срещу корупцията: „ЕС се преструва, че не вижда“.

Това пише на 20 август италианското издание Europa Today, цитирано от www.dunavmost.com.

Ето какво още пише в статията за страната ни:

„Хора от цяла България и от различни области на живота са участвали в антикорупционните протести, които бушуват по улиците на столицата София през последните шест седмици. На 18 август се достигна 40-ият пореден ден на протестите, насочени към консервативния премиер Бойко Борисов, чиято оставка се налага.

Обвиненията

Премиерът, заедно с главния прокурор Иван Гешев, са обвинени в това, че обслужват „интересите на олигарсите и мафията, а не на гражданите“.

Според съобщения на местната преса, някои от основните кръстовища в столицата София остават блокирани. Вчера /19 август – бел. ред./ входът към Министерството на правосъдието също бе блокиран за кратък период, докато в късния следобед някои представители на националния здравен персонал се събраха пред Министерството на здравеопазването срещу лошите условия на труд и ниското заплащане по време на пандемия от коронавирус.

Също през последните дни премиерът Борисов представи проекта на нова конституция, изготвена от неговата партия, за да промени тази, приета през 1991 г., след падането на комунистическия режим.

реклама

Обещанията

„Ще изпратя оставката си в деня, когато Парламентът свика Велико Народно събрание“, обещава премиерът.

Предложението му обаче предизвика недоумение сред експерти и конституционалисти, според които промените могат да бъдат одобрени от редовен парламент. „Г-н Борисов, хитростите, за да запазите режима си, не минават, подайте оставка веднага“, реагираха на новината протестиращите, цитирани от агенция „Бгнес“.

Хвърляне на домати на политици и анти-Меркел протести

Едно от познатите лица на протеста е това на адвоката Николай Хаджигенов, който често говори пред протестиращите.

Той и двама души от обкръжението му създадоха платформа за споделени предложения и започнаха да предприемат протестни действия: от блокиране на пътя до забавяне на трафика и хвърляне на домати.

„Запалихме искра и за първи път в България се заражда гражданското общество“, казва с усмивка 48-годишният адвокат пред агенция AFP. Един от протестите се проведе пред германското посолство, за да денонсира европейската политическа асоциация между Борисов и германския канцлер Ангела Меркел, и двамата членове на Европейската народна партия.

„Европейските фондове се крадат изпод носа им и те се преструват, че не забелязват“, каза Хаджигенов.“

реклама
loading...

Каква искра са запалили тримата глупаци? Митинги в България е имало и преди тях.С гордост обявяват, че ще хвърлят домати???? Трагедия.

Малоумници,които искат властта с протести,е няма да ви се подари.Спечелете уважението на хората,но тук вие сте осакатени,защото сте прости и алчни за власт.Борисов,смело напред!

Моника- Личи си,че си Герберка.Този наш Премиер е срам за България.Лежал е в Чешкият Затвор за Кражба на Коли и Нарко Трафик.Няма страна от ЕС с Премиер Бивш Затворник. ГЕРБ-ОСТАВКА И ЗАТВОР.

Малоумницата сте вие, щом този простак, Б.Б. е спечелил вашето уважение!

Всички досегашни коментари показват КОЛКО БЪЛГАРИ все още…. са ОБЛЪЧЕНИ И ЗАБЛУДЕНИ и НЕОСЪЗНАТИ … от „харизмата “ …,или купени за шепа „сребърници „../пост ,облага или друга далавера ../на един безскруполен бандит и престъпник..,облечен във власт ,купил си поста с народна пара ,и 10 одини експлоатира народа си и продава …и унищожава България…!?

8 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
2
Предлагат извънредно положение до края на март, затварят училища и заведения

реклама Кадър видео Новини.бг Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет. На практика ще останат да работят само хранителните магазини, банките, общественият транспорт. Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март, предлага здравният министър, освен …

Новини
Шоу кухня за деца “Вкусно с OLA” – единствената поредици от открити уроци по здравословно хранене

реклама Шоу кухня за деца “Вкусно с OLA”, е реализирано от верига заведения OLA Taste of MED и е единствената в страната ни поредица от открити уроци по здравословно хранене, насочени към децата от 4 до 11 години. Нашата цел е да изградим в съзнанието на децата навици на разнообразното, …

Новини
Д-р Пожарашки: От личен опит в борбата ми за живот с Ковид ви казвам: Дишайте активно възможното дълбоко, но не насилвайте

реклама Кадър видео БТВ Срещата ми с вируса започна през последната седмица на октомври, 2020 с лека кашлица. Последва тест и позитивен резултат. Посетих веднага Болница „Токуда“ за изследвания и лечение, което започнах в къщи по утвърдена в опита схема за лечение на заболяването. Симптомите бяха кашлица, температура, безсилие, мускулни …