fbpx

Ето кои храни водят до рак на дебелото черво

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Не е без значение какви са навиците на хранене и храните, които предпочитаме. Много често вкусните пържени меса, червено месо, черен дроб, премиум брашно („екстра“) и сладки напитки са доста вредни за организма. Прекомерната им консумация, може да доведе до възпаление на червата, може да бъде и основен рисков фактор за развитие на колоректален рак. В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към „опасните“ продукти.

Автор на изследването е Едуард Джованучи, професор в Харвардското училище за обществено здраве, и колегите му подозира, че една диета, която включва голямо количество червено месо, бял хляб и сладки напитки може значително да увеличи риска от възпаление, свързано с по-голяма вероятност развитието на рак.

външна реклама

„Ние приехме, че обичайната здравословна диета не само съживява тялото ни, но също така значително намалява риска от развитие на колоректален рак“, каза Джованючи. За да проверят тази хипотеза, учените събират данни от повече от 121,000 души, като се използват резултатите от две големи американски проучвания, по време на които се проследяват потенциалното въздействие от различни фактори на здравето на хората в продължение на 25 години, пише zdrave.to.

Участниците попълват въпросници на всеки четири години. Тези открития помагат на учените да намерят връзката между храненето и колоректалния рак. По време на проследяването са докладвани 2699 случая на колоректален рак. Учените са сравнявали продуктите, които болните участниците в проучването са предпочели, с храната на хората, които не са развили рак на дебелото черво или ректума.

Установено е, че участниците в изследването, които консумират най-много „онкогенни“ продукти е 37% по-вероятно да развият рак на дебелото черво и 70% по-вероятно – рак на ректума, в сравнение с тези, които се придържат към здравословна диета. Учените заключиха, че най-опасните продукти включват: пържено месо, червено месо, черен дроб, премиум брашно („екстра“) и сладки напитки . В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към „опасните“ продукти.

По – здравословни храни, консумацията на които свеждат вероятността от развиване на рак на дебелото черво до минимум са зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци, пълнозърнестите храни, кафето и плодовите сокове без добавена захар . Използването на кафе, което само по себе си е напитка, която намалява възпалението, може да се превърне във вредно като се добави голямо количество захар към тази напитка, добавят учените.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Ето кой трябва да вземе 100-те хиляди лева от Фермата

външна реклама Кадри видео БТВ С наближаването на финала на „Фeрмaтa“ все повече стои въпроса кой е достоен за голямата награда от 100 000 лв. Три ceдмици прeди рeшитeлнaтa биткa, според мъжете участници, най-достойна от жените са Мартина според Любо и Кирил, а за Живка са Стефан и Пламен. външна …

Незабавни статии
Дичо заряза музиката и се захвана с друга страст

външна реклама Снимка профил ФБ Конкурентите на шеф Манчев се увеличават с още един. Бившият вокалист на D2 Дичо загърби музиката и се впуска в ново начинание, захваща сe с готвене, както сам анонсира новото си начинание в социалните мрежи. Това съвсем не е изненада за хората около него. В …

Незабавни статии
Лора плаче от щастие извън Фермата

външна реклама кадър bTV Чувствам се прекрасно, изживявам всичко отново като гледам предаването, това каза отпадналата от „Фермата“ Лора Цолова. 24-годишната жена призна, че дори плаче пред екрана, но сълзите ѝ са от щастие. „Не бях преживявала нещо толкова прекрасно и истинско, с прекрасни хора. Най-много ми липсва чувството, че …