fbpx

Ето кои храни водят до рак на дебелото черво

Блиц Новини

Снимка pixabay

Не е без значение какви са навиците на хранене и храните, които предпочитаме. Много често вкусните пържени меса, червено месо, черен дроб, премиум брашно („екстра“) и сладки напитки са доста вредни за организма. Прекомерната им консумация, може да доведе до възпаление на червата, може да бъде и основен рисков фактор за развитие на колоректален рак. В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към „опасните“ продукти.

Автор на изследването е Едуард Джованучи, професор в Харвардското училище за обществено здраве, и колегите му подозира, че една диета, която включва голямо количество червено месо, бял хляб и сладки напитки може значително да увеличи риска от възпаление, свързано с по-голяма вероятност развитието на рак.

„Ние приехме, че обичайната здравословна диета не само съживява тялото ни, но също така значително намалява риска от развитие на колоректален рак“, каза Джованючи. За да проверят тази хипотеза, учените събират данни от повече от 121,000 души, като се използват резултатите от две големи американски проучвания, по време на които се проследяват потенциалното въздействие от различни фактори на здравето на хората в продължение на 25 години, пише zdrave.to.

Участниците попълват въпросници на всеки четири години. Тези открития помагат на учените да намерят връзката между храненето и колоректалния рак. По време на проследяването са докладвани 2699 случая на колоректален рак. Учените са сравнявали продуктите, които болните участниците в проучването са предпочели, с храната на хората, които не са развили рак на дебелото черво или ректума.

Установено е, че участниците в изследването, които консумират най-много „онкогенни“ продукти е 37% по-вероятно да развият рак на дебелото черво и 70% по-вероятно – рак на ректума, в сравнение с тези, които се придържат към здравословна диета. Учените заключиха, че най-опасните продукти включват: пържено месо, червено месо, черен дроб, премиум брашно („екстра“) и сладки напитки . В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към „опасните“ продукти.

По – здравословни храни, консумацията на които свеждат вероятността от развиване на рак на дебелото черво до минимум са зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци, пълнозърнестите храни, кафето и плодовите сокове без добавена захар . Използването на кафе, което само по себе си е напитка, която намалява възпалението, може да се превърне във вредно като се добави голямо количество захар към тази напитка, добавят учените.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!