Ердоган видя намеса в суверенитета на Турция в дебата за „Св. София“

Новини
реклама

Критиките към Анкара заради плановете за превръщане на музея „Света София“ в джамия са обида към суверенните права на Турция, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. „Катимерини“.

„Да се отправят такива обвинения срещу нашата страна по отношение на „Света София“ е равносилно на пряка атака срещу нашия суверенитет“, заяви Ердоган, цитиран от френски медии, в отговор на безпокойствата, изразени през последните дни от няколко страни и международни организации във връзка с намеренията за превръщане на историческата православна катедрала от музей и обект на световното наследство на ЮНЕСКО в джамия, предава БТА.

Ердоган посочи, че Турция винаги ще защитава правата на мюсюлманите, които са мнозинство в Турция, но и на останалите религиозни групи.

Коментарите му идват, след като Съединените щати и Франция, както и други страни, призоваха Анкара да размисли по отношение на плановете си за „Света София“.

Вчера Държавният съвет на Турция разгледа иск, който ще открие пътя за преустройването на храма в джамия, ако бъде одобрен. Решението ще бъде огласено в срок до 15 дни.

В. „Катимерини“ отбелязва, че Държавният съвет всъщност е прехвърлил решението за съдбата на „Света София“ в ръцете на Ердоган. Съдът е заявил след заседанието си, че решение за промяна на статута „е отговорност на министерския съвет и президента“, посочва изданието.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Радан Кънев пред ЕНП: Не можете да помогнете на Борисов да задържи властта, той дължи отговори

реклама Снимка ФБ Днес на Работна група по правни въпроси към ЕНП, започна обсъждането на предстоящия дебат за България, пише Кънев в профила си в социалната мрежа.. Пред колегите си от ЕНП евродепутатът Радан Кънев отбелязва, че: – Ако ЕНП се противопостави на резолюция за кризата в България, ще загуби …

Новини
3
КНСБ: Предлагаме промени, с които минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1440 лева

реклама Снимка pixabay КНСБ предлага пакет от промени, които ще доведат до увеличаване на всички пенсии в България. С предложенията ще се постигне минимална пенсия от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева, 10 на сто увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5 на сто на останалите. …

Новини
1
„Интерпол“ издирва 16-годишно момиче от Варна

реклама Снимка Interpol Интерпол издирва с жълта бюлетина 16-годишната Евгения Севдова Любенова от Варна, научи Moreto.net. Според информацията на международната организация момичето е видяно за последно на 18 септември във Варна. Общо 15 са българчетата, които се издирват с жълта бюлетина на международната полицейска организация „Интерпол“. Децата, посочени в списъка, …