fbpx

ЕП реши: Държавите от ЕС, които не зачитат върховенството на закона, без финансова помощ

Новини
реклама

Изображение гугъл мапк

Отбелязва се, че държавите от ЕС са длъжни да следват ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително на малцинствата. Тези ценности са общи за държавите в общество, чиито черти са плурализмът, недискриминацията, търпимостта, справедливостта, съпричастието и равенството между жените и мъжете, е записано в договора за ЕС.

„Временното споразумение“, обявено от Европейския съвет, означава, че ЕП има право да откаже да одобри бюджета на ЕС за 1,1 трилиона евро, както и 750-те милиарда евро за облекчаване на вируса, ако не е приложено такова условие.

Държавите от ЕС, които не зачитат върховенството на закона, рискуват да загубят достъп до фондове на ЕС, съгласно временна сделка, сключена от преговарящите в Парламента и Съвета в днес, съобщи Европейският парламент на официалния си сайт, цитиран от БГНЕС.

„Днешното споразумение е крайъгълният камък за защита на ценностите на ЕС. За първи път създадохме механизъм, който позволява на ЕС да спре да финансира правителства, които не зачитат нашите ценности като върховенството на закона”, каза съдокладчикът Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия) след приключване на преговорите.

„За нас е от решаващо значение крайните бенефициенти да не бъдат наказвани заради неправомерните действия на техните правителства и да продължат да получават обещаните им средства, както и да разчитат на тях, дори и след като обвързващият механизъм е задействан. С гордост можем да кажем, че създадохме силна система, която ще гарантира тяхната защита”, каза съдокладчикът Рубиал (СД, Испания)

„Не направихме компромис по отношение на ценностите: постигнахме сигурност върховенството на закона да се разглежда в контекста на всички ценности на ЕС, залегнали в договорите, като независимостта на съдебната власт. Всяко нарушение на върховенството на закона ще бъде обхванато от механизма: от отделни нарушения до системни или повтарящи се, за които досега не е съществувал механизъм“, каза Сарвамаа.

„Европейските граждани очакват от нас да обвържем изплащането на средства от ЕС със зачитане на върховенството на закона. Договореният днес механизъм прави точно това”, заключи Рубиал.

реклама

Евродепутатите ще гарантират, че новият закон няма да се прилага само когато директно се злоупотребява със средства на ЕС, като в случаи на корупция или измами. Той ще се прилага и за системни аспекти, свързани с основните ценности на ЕС, които всички държави-членки трябва да зачитат – като свобода, демокрация, равенство и зачитане на правата на човека, включително правата на малцинствата.

Парламентаристите настояха също, че данъчните измами и укриването на данъци се считат за възможни нарушения, като включват както отделни случаи, така и широко разпространени и повтарящи се проблеми. Освен това те успяха да осигурят конкретен член, който изяснява възможния обхват на нарушенията, като изброява примери за случаи, като заплаха за независимостта на съдебната власт, неспособност да коригира произволни/незаконни решения и ограничаване на правните средства за защита.

От решаващо значение е, че евродепутатите успяха да осигурят силен превантивен аспект на механизма: той може да бъде задействан не само, когато нарушението се окаже пряко засягащо бюджета, но и когато съществува сериозен риск то да го направи, като по този начин гарантира, че механизмът ще предотврати възможни ситуации, при които средствата от ЕС могат да финансират действия, които са в противоречие с ценностите на ЕС.

За да се гарантира, че крайните бенефициенти, които зависят от подкрепата на ЕС – като студенти, фермери или неправителствени организации, няма да бъдат наказвани за действията на техните правителства, може да бъде подавана жалба до Комисията чрез уеб платформа, която ще помогне да се гарантира, че въпросните суми ще бъдат получени. Комисията също така ще има възможност да прави финансова корекция, като намали съответната част от помощта на ЕС за дадената държава.

Евродепутатите успяха да съкратят времето, което институциите на ЕС ще имат за приемане на мерки срещу държава-членка, ако се установят рискове от нарушаване на принципа на правовата държава, до максимум 7-9 месеца (в сравнение с първоначално поисканите 12-13 месеца от Съвета). След като установи наличието на нарушение, Комисията ще предложи да се задейства механизма за обвързване с правителствата на ЕС. След това Съветът ще има един месец да приеме предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство. Комисията ще използва правата си да свика Съвета, за да се увери, че крайният срок е спазен.

Договореното споразумение сега трябва да бъде официално прието от Парламента и министрите на ЕС.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Доц. Чорбанов: Ваксините не са тествани върху рисковите групи

реклама Кадър видео БТВ „Паниката изключително тежко влияе на имунната система. Всички ние сме позитивни например към херпес вируса, при някои хора никога не се изявява, при други – той се изявява всяка седмица. Той избива при рязък стрес. Не трябва да се прекалява с имуностимулантите, защото може да има …

Новини
Д-р Антония Първанова: Лечението без контрол е опасно

реклама Кадър видео БТВ „Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, коментира в „Тази сутрин“ по bTV д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването. По думите ѝ понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят …

Новини
Изследване показва, че изолирането в къщи носи най-голям риск от заразяване

реклама Снимка pixabay Учените стигнали до извода, че всеки допълнителен ден вкъщи заедно със заразен човек увеличава риска от предаване на болестта с 10 %. Заболелите членове на семейството са най-честият източник на заразяване с коронавирус, публикуваха учени за изследването си в списание „Science“. Китайски експерти са направили анализ на …