fbpx

Експерти: Очаква се силно земетресение около Истанбул

Блиц Новини

Снимки и кадри инстаграм

Само преди дни земетресение с магнитут от 5,1 в Мраморно море предизвика паника сред чувствителното на тази тема турско население. Всички знаят, че страната е разположена върху множество разломи, които непрекъснато се движат, но на моменти отприщват силата си и това е разрушително за градовете около тях.

Това повдигна много въпроси и припомни, че големи земетресения с магнитуд над 7 причиняват земетресение в Истанбул в разлома на Централна Мармара приблизително на всеки 250 години. Експерти по земетресения твърдят, че рискът от ново земетресение в разлома на Централна Мармара се е увеличил, като се има предвид, че последното голямо земетресение в Истанбул е станало през 1766 г.

След разрушителното земетресение в Кахраманмараш зачестиха проучванията за очакваното земетресение в Истанбул. Експерти и сеизмолози очакват земетресение в Истанбул, но няма точна дата. Последните земетресения с магнитуд 5,1 и 4,5 в залива Гемлик предизвикаха голям страх и паника и въпросът „Възможното голямо земетресение в Мраморно море“ отново е на дневен ред.

Според учените по земетресението очакваният интензитет на земетресението в Истанбул ще бъде между 7.0 и 7.5.

Според експертите най-голям риск съществува в Гемлик, Бурса и Ялова, известни като „равнинни градове“.

Проф. д-р Шериф Баръш, преподавател каза: „Тъжно е, че фокусът винаги е върху Истанбул. Има разломи в Южна Мармара, които сериозно ще засегнат Бурса и Ялова.“
Добавяйки, че последното земетресение не може да се нарече „предупредително“, проф. д-р Баръш каза: „Ако има още няколко земетресения, по-големи от 5,1 в рамките на няколко седмици, това може да се нарече предупреждение. След земетресението в Коджаели през 1999 г. напрежението се пренесе в регионите на запад от разлома. Ялова, Бурса, Гемлик и Изник ​​са местата, които са най-застрашени. „Градове, построени в равнината. Около тези места има много разломи“.

Експертът предупреди, че в района има множество стари и неустойчиви сгради, особено Гемлик и трябва спешно да бъдат взети мерки да се укрепят, тъй като земята под тях е нестабилна.

Затова трябва да се строят противоземетръсни къщи“, каза той.
Районът е в средата на тесен коридор, заобиколен от разломи. С тази структура оприличавам района на модела на заселване на Хатай. Ако земетресението се случи в частта Изник-Мекече на разлома, може да настъпи сериозно разрушение. Освен това Бурса, Ялова „, Измит и Адапазари са градове, установени на равнина и са места, изложени на сериозен риск.

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!