fbpx

Експерт: До края на 2022 година ще зареждаме бензин за 3 лева и дизел по 3,5 лева

Новини

Снимка pixabay

В момента дизелът и бензинът бележат 3-годишен връх в продажбите на дребно. Те обаче все още не са достигнали европейските, което кара анализаторите да предричат ново поскъпване. Според експертите цените ще се успокоят, след като достигнат нива от 3 лева за литър.

Причините за поскъпването са комплексни. От една страна, е дългосрочната политика на ЕС за нови екологични данъци, които целят намаляване на вредните емисии. Този процес е регламентиран в новите правила за горивата, наложени от Зелената сделка. В краткосрочен план причини за поскъпването са проблемите при добива и доставка на горива, които ни донесе пандемията. Едва трети фактор е цената на петрола на международните борси и напрежението на азиатските пазари, свързано със събитията в Афганистан.

външна реклама

„В момента няма недостиг на горива на световните борси, но много страни планират да намалят своя добив през следващите години. ЕС, от своя страна пък, вече обмисля да вдигне и акциза на горивата във всички страни членки, което създава сериозни колебания и несигурност на пазара на суровия петрол“ – казва експертът в търговията с горива Николай Антонов, цитиран от „Марица„.

По думите му, поскъпването за потребителите само за последните 12 месеца е около 25% при двете най-масови горива. „Спиралата с цените тепърва ще продължи своя ход“, категоричен е Антонов. Според експерта не толкова ковид и рестрикциите покрай вируса са причина за постоянно растящите цени, колкото административните тежести, с които конвенционалните горива предстоят да бъдат натоварени.

„Като пример може да вземем намерението на ЕС от следващата година, или най-късно през 2023-та, на територията на целия Съюз дизелът да започне да се смесва и с нов биокомпонент. Разликата в цената за търговците и производителите на горива между него и текущия, който ползваме в момента, е близо 250%. Сами разбирате, че това не е механизъм, който пазарът може да контролира“, прогнозира Николай Антонов.

Търговците на горива очакват, че курсът на суровия петрол ще се задържи на сегашните нива, а колебанията при нормална есен и зима ще са в рамките на 5-6%. Това обаче зависи до голяма степен от глобалната ситуация с коронавируса.

„До края на годината едва ли ще имаме сериозно поскъпване на горивата. От друга страна обаче, няма да видим и сериозни колебания на цената в посока надолу“, категоричен е Антонов. Според него единственият обективен фактор, който може да доведе до по-висока сметка на колонката за потребителите, е ако цената за барел суров петрол мине 80 долара. Подобен скок на глобалните пазари обаче не следва да доведе до увеличение в цените на дребно у нас с повече от 3 до 5 стотинки на литър.

„Спокойно може да кажем обаче едно – повече няма да зареждаме колите си на цени под 2,10 лева за литър, било то бензин или дизел“ прогнозира търговецът на горивата. Антонов смята, че що се отнася до дългосрочните прогнози, все още е рано да се говори, най-малкото защото все още няма категорични решения на ЕС, но ако всички нови административни мерки и тежести върху горивата бъдат приети, е напълно възможно до края на 2022 година да свикнем да зареждаме бензин за 3 лева и дизел по 3,5 лева за литър.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

БГ звезди
Ученички на Кобилкина побъркаха мъжете на плажа във Варна

Кадри видео ФБ профил Наталия Кобилкина Интересна случка сподели с приятелите си в социалната мрежа млад лекар Емил Стоимено, пребиваващ в един от курортите край Варна – Слънчев ден. Спокойната му почивка в елитния курорт на брега на морето е нарушена от напористи дами с различни искания към него. външна …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!