fbpx

Експерт: До края на 2022 година ще зареждаме бензин за 3 лева и дизел по 3,5 лева

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

В момента дизелът и бензинът бележат 3-годишен връх в продажбите на дребно. Те обаче все още не са достигнали европейските, което кара анализаторите да предричат ново поскъпване. Според експертите цените ще се успокоят, след като достигнат нива от 3 лева за литър.

Причините за поскъпването са комплексни. От една страна, е дългосрочната политика на ЕС за нови екологични данъци, които целят намаляване на вредните емисии. Този процес е регламентиран в новите правила за горивата, наложени от Зелената сделка. В краткосрочен план причини за поскъпването са проблемите при добива и доставка на горива, които ни донесе пандемията. Едва трети фактор е цената на петрола на международните борси и напрежението на азиатските пазари, свързано със събитията в Афганистан.

външна реклама

„В момента няма недостиг на горива на световните борси, но много страни планират да намалят своя добив през следващите години. ЕС, от своя страна пък, вече обмисля да вдигне и акциза на горивата във всички страни членки, което създава сериозни колебания и несигурност на пазара на суровия петрол“ – казва експертът в търговията с горива Николай Антонов, цитиран от „Марица„.

По думите му, поскъпването за потребителите само за последните 12 месеца е около 25% при двете най-масови горива. „Спиралата с цените тепърва ще продължи своя ход“, категоричен е Антонов. Според експерта не толкова ковид и рестрикциите покрай вируса са причина за постоянно растящите цени, колкото административните тежести, с които конвенционалните горива предстоят да бъдат натоварени.

„Като пример може да вземем намерението на ЕС от следващата година, или най-късно през 2023-та, на територията на целия Съюз дизелът да започне да се смесва и с нов биокомпонент. Разликата в цената за търговците и производителите на горива между него и текущия, който ползваме в момента, е близо 250%. Сами разбирате, че това не е механизъм, който пазарът може да контролира“, прогнозира Николай Антонов.

Търговците на горива очакват, че курсът на суровия петрол ще се задържи на сегашните нива, а колебанията при нормална есен и зима ще са в рамките на 5-6%. Това обаче зависи до голяма степен от глобалната ситуация с коронавируса.

„До края на годината едва ли ще имаме сериозно поскъпване на горивата. От друга страна обаче, няма да видим и сериозни колебания на цената в посока надолу“, категоричен е Антонов. Според него единственият обективен фактор, който може да доведе до по-висока сметка на колонката за потребителите, е ако цената за барел суров петрол мине 80 долара. Подобен скок на глобалните пазари обаче не следва да доведе до увеличение в цените на дребно у нас с повече от 3 до 5 стотинки на литър.

„Спокойно може да кажем обаче едно – повече няма да зареждаме колите си на цени под 2,10 лева за литър, било то бензин или дизел“ прогнозира търговецът на горивата. Антонов смята, че що се отнася до дългосрочните прогнози, все още е рано да се говори, най-малкото защото все още няма категорични решения на ЕС, но ако всички нови административни мерки и тежести върху горивата бъдат приети, е напълно възможно до края на 2022 година да свикнем да зареждаме бензин за 3 лева и дизел по 3,5 лева за литър.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Димитров, КНСБ: Цените на парното ще нараснат двойно

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Ръст на цените и на пазара на тока ще продължи и през следващите месеци. Необходими ли са спешни мерки и какви трябва да са те? Колко време ще продължи инфлацията? В „Твоят ден“ по Нова ТВ темите коментират Пламен Димитров от КНСБ и Васил …

Новини
Христо Гърбов засече Сашо Кадиев в ефир: Защо не се изслушваме?

външна реклама кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев изнемогва да води сам предаването при отсъствието на болната му колежка Десислава Стоянова. Доста нервен, дори задъхан, и тази сутрин той се опита сам да се справи с трудната задача. Това доведе до неловка ситуация с актьора Христо Гърбов, който …

Новини
Математикът Витанов: Заплахите за живота ми продължават

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Искам да кажа на младите си колеги, които ще правят анализи и прогнози – внимавайте много. Първите 2 седмици ще чакат да се провалите. Ако това не се случи, ще започнат да ви хейтят. Когато видят, че продължавате да не се проваляте, ще започнат …