fbpx

Експерт: Българите карат дизели, защото са бедни

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Заради политиката на Европа към постепенното спиране на замърсяващите автомобили, голяма част от които са дизелови, сваля цените им и те стават по-достъпни за българина.

Срокът, който ЕС си поставя към този момент, е 14 години, което означава, че към 2035 г. производството на подобни автомобили трябва да се промени, съобщава bTV.

външна реклама

Според Портала за отворени данни на МВР по-големият процент от колите у нас са дизелови – 1 319 751, което е с 200 000 повече от бензиновите такива.

Експертът по управление на околната среда Боян Рашев заяви, че употребата на автомобили с двигатели с вътрешно горене у нас обаче няма как да спре в поставения от Европейския съюз срок.

„България не може да ги премахне изцяло, защото те са вече продадени и са на пътя. Дали производството им може да спре към 2035 г. зависи от това какви нови технологии ще има в света на електромобилите, защото с наличните това няма как да стане“, каза той.

Меглена Антонова от „Грийнпийс“ смята, че проблемът със замърсяването от колите, особено в големите градове, е много по-сериозен и поради това трябва да се вземат генерални решения.

„В следващите няколко десетилетия 2/3 от населението ще живее в градовете, така че е необходимо да намерим инфраструктура, която изцяло да премахне автомобилите от града и те да бъдат използвани само при нужда“, категорична е тя.

Рашев твърди, че проблемът с високата употреба на дизелови автомобили у нас е пряко свързана с ниските доходи на българина.

„В Западна Европа много рязко решиха, че дизеловите автомобили трябва да се махнат, затова те идват при нас на много ниски цени и затова ги купуваме“, заяви експертът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ясновидката Алия с много лоша прогноза за страната

външна реклама Кадър Стандарт „Бoг e eдин. Caмo нaимeнoвaниeтo, кoeтo ниe хoрaтa му дaвaмe, e рaзличнo. Турцитe гo нaричaмe Aллaх. Виe бългaритe гo нaричaтe Иcуc, a в други чacти нa cвeтa cи имaт други имeнa зa бoг. Кaктo и Бoгoрoдицa e eднa, нямa другa, нo пaк ce нaричa пo рaзличeн …

Новини
НАП погна интернет търговците

външна реклама От НАП припомнят, че с данък не се облагат единствено продажбите в интернет на лични употребявани вещи, например, ако продавате старите си ски обувки или използвано детско столче, не се дължи налог. Националната агенция за приходите ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от търговия …

Новини
Николай Денков: Ако има нарастване на случаите, минаваме на ротационен принцип

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Това, което в момента се очертава едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата“. 211 паралелки са под карантина, в това число влизат групи в детските градини, съобщи министърът …